«Μου έκαψαν το σπίτι επειδή είμαι μαύρος»

«Μου έκαψαν το σπίτι επειδή είμαι μαύρος»

Αθλητές, προπονητές και παράγοντες ένωσαν τη φωνή τους ή βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν, χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος

Στα… ηφαιστειώδη εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν τον φόνο του άοπλου πολίτη Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεσότα αθλητές, προπονητές και παράγοντες ένωσαν τη φωνή τους με αυτή των επαναστατημένων, ενώ πολλοί από αυτούς βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν, χωρίς να φοβούνται μήπως «τσαλακωθούν».

Μαύροι αλλά και λευκοί. Αμερικανοί αλλά και αλλοδαποί. Μεροκαματιάρηδες αλλά και πάμπλουτοι. Οπως έγραψε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Instagram, «η ισότητα είναι η πραγματική μας θρησκεία». Ο 21χρονος τενίστας είναι ένας από τους ελάχιστους Ελληνες πρωταθλητές που απηύθυναν κοινωνικό μήνυμα, αφήνοντας κατά μέρος τους φραπέδες, τις γελοίες σέλφι και τις χαριτωμενιές.

Πριν από τον Τσιτσιπά είπε το δικό του «ως εδώ» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, MVP του ΝΒΑ, μόνιμος κάτοικος Μιλγουόκι, μαύρος, μετανάστης σε όλη του τη ζωή, δακτυλοδεικτούμενος εξ ορισμού από το ξενοφοβικό καθεστώς του Ντόναλντ Τραμπ. «Πραγματικά δεν ξέρω πώς να εκφράσω με λόγια αυτό που αισθάνομαι. Γνωρίζω όμως με σιγουριά ότι φτάνει πια! Είναι ώρα για αλλαγή!» έγραψε στο Twitter ο 25άχρονος Γιάννης. Συνόδευσε μάλιστα την ανάρτησή του με το όνομα όχι μόνο του Τζορτζ Φλόιντ αλλά και του δολοφονημένου από αυτόκλητους λευκούς «εθνοφύλακες» Αχμάντ Αρμπορι τον περασμένο Φεβρουάριο στη Φλόριντα. Τα αδέρφια Αντετοκούνμπο υιοθέτησαν απερίφραστα και το αντιρατσιστικό μήνυμα της Nike: «Για μία φορά, μην το κάνεις. Μην προσποιηθείς ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις ΗΠΑ. Μη γυρίσεις την πλάτη στον ρατσισμό. Μη δεχτείς να μας παίρνουν αθώες ζωές. Μην ψάξεις για άλλες δικαιολογίες». Παρόμοιο περιεχόμενο έχει το βίντεο της Adidas: «Η ενότητα είναι ο δρόμος προς το μέλλον, η ενότητα είναι ο δρόμος προς την αλλαγή».

Η Αννα Κορακάκη ανέβασε στο Instagram το γνωστό σκίτσο που εμφανίζει έναν λευκό αστυνομικό να συνομιλεί με μαύρο μπόμπιρα. «Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;»: «Ζωντανός».

«Ας ρωτήσουμε τα παιδιά»

Ο πάντοτε ανήσυχος ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης ήταν από τους πρώτους που τοποθετήθηκαν: «Οι τεράστιες ευθύνες του πολιτικού συστήματος είναι ότι έχει νομιμοποιήσει πια την άρια φυλή, της έδωσε δημοκρατικό μανδύα και την αφήνει να αλωνίζει στις κοινωνικές κατακτήσεις δικαιωμάτων. Οι δικές μας ευθύνες είναι ότι απλά τραβάμε με το κινητό. Η καταπίεση των δίκαιων κοινωνικών αγώνων γεννά τη βία». Και επιπρόσθετα: «Οσοι από εμάς ξεχάσαμε τι σημαίνει ζωή και ζούμε στο χτες αντί στο αύριο, ας ρωτήσουμε τα παιδιά. Αυτά δεν έχουν δηλητηριαστεί. Τουλάχιστον όχι ακόμα».

Η ανάρτηση της ΠΑΕ ΟΦΗ δανείζεται λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: «Το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι. Μόνο το φως μπορεί να το κάνει. Το μίσος δεν μπορεί να διώξει το μίσος. Μόνο η αγάπη μπορεί να το κάνει». Σε παρόμοιο κήρυγμα ισονομίας προχώρησε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ: «Είμαστε μαύροι, είμαστε λευκοί, είμαστε ενωμένοι, λέμε όχι στον ρατσισμό, κάθε ζωή μετράει».

«Οι διαμαρτυρίες ενάντια στην αδικία είναι εξαιρετικά υγιές φαινόμενο και άργησαν πολύ» έγραψε στο Twitter o προπονητής της εθνικής μπάσκετ και μέχρι πρόσφατα του Παναθηναϊκού Ρικ Πιτίνο.Ο Νίκος Ζήσης αποδοκίμασε ένα κατάπτυστο δημοσίευμα που καλούσε τον Λε Μπρόν Τζέιμς να ασχολείται μόνο με το μπάσκετ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος συντονίστηκε ο γγΑ Γιώργος Μαυρωτάς. Ο Βασίλης Σπανούλης και ο Νικ Καλάθης συμμετείχαν στο σύντομο βίντεο που παρουσιάστηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκας με σλόγκαν: «Οχι στο δικό μου σπίτι! Φυλή. Φύλο. Σεξουαλικός προσανατολισμός. Θρησκεία. Οι διαφορές μας ενώνουν. Αγκαλιάζουμε τη διαφορετικότητα. Καταδικάζουμε τις διακρίσεις».

Στην ίδια όχθη τοποθετήθηκε η ένωση των καλαθοσφαιριστών της διοργάνωσης. «Τάπα στον ρατσισμό» ήταν το μήνυμα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβόμενων Καλαθοσφαιριστών και του προέδρου του Ανδρέα Γλυνιαδάκη. Σε παρόμοιες αναρτήσεις προχώρησαν η Εβίνα Μάλτση,η Μαριέλλα Φασούλα που σπουδάζει στις ΗΠΑ, ο Χάρης Γιαννόπουλος, ο Ζήσης Σαρικόπουλος και άλλοι Ελληνες μπασκετμπολίστες.

Ο Νιγηριανός ποδοσφαιριστής του Aρη Μπράουν Ιντέγε έγραψε αγωνιώδη επιστολή σε αθλητική ιστοσελίδα («Φαίνεται ότι είναι έγκλημα να γεννηθείς μαύρος»), ενώ με το κίνημα ευθυγραμμίστηκαν ο ΕΣΑΚΕ και η ΚΑΕ Ολυμπιακός: «Λευκό και μαύρο, όλα τα χρώματα ενάντια στον ρατσισμό». Ο Λευτέρης Πετρούνιας,η Μαρία Σάκκαρη, o Σπύρος Γιαννιώτης,ο Εμμανουήλ Καραλής, o Ελληνοαυστραλός Nικ Κύργιος και πολλοί άλλοι αθλητές μας συμμετείχαν την Τρίτη στην καμπάνια συμβολικής συσκότισης μέσω του Instagram.

Ο Μάικ Τζέιμς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας εκφράστηκε ως εξής: «Φανταστείτε ένα παιδί που κακοποιείται στο σχολείο όλη τη χρονιά. Ωσπου κάπου μέρα επαναστατεί και διεκδικεί το δίκιο του…».

Φόρος τιμής

Ο διάσημος πρωτοπυγμάχος Φλόιντ Μεϊγουέδερ προσφέρθηκε να πληρώσει τα έξοδα της κηδείας του δολοφονημένου άντρα. Η αθλητική κοινωνία της Αμερικής αποτίνει φόρο τιμής στους πρωτοπόρους του κινήματος Black Lives Matter, μνημονεύοντας διαρκώς όχι μόνο τον άσο του NFL Kόλιν Κάπερνικ (που γονάτιζε την ώρα της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας) αλλά και τον Μοχάμεντ Αλι και τις «μαύρες γροθιές» των Τζον Κάρλος και Τόμι Σμιθ το 1968 στο Μεξικό.

Οι δύο σπρίντερ που φόρεσαν μαύρα γάντια πάνω στο βάθρο των νικητών και εκδιώχθηκαν από το ολυμπιακό χωριό παραμένουν θαλεροί στα 75 τους. «Ηταν χρέος μας να αντιμετωπίσουμε τον ρατσισμό πρόσωπο με πρόσωπο, για να μας ακούσει ο πλανήτης» είπε ο Σμιθ σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Κάπερνικ «σκύλας γέννα», μέσα σε αποθέωση από το ακροατήριό του. Ο αντιπρόέδρος Μάικ Πενς σηκώθηκε κι έφυγε από το γήπεδο όταν είδε άλλους παίκτες να γονατίζουν. Ο τολμηρός ακτιβιστής των γηπέδων εξοστρακίστηκε από τη συντηρητική κοινότητα του NFL, αλλά πολλοί αθλητές και παράγοντες του φούτμπολ (όπως και του επαγγελματικού χόκεϊ) δικαιώνουν τη στάση του και απαιτούν να υψωθεί κραυγή διαμαρτυρίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter