Μουντιάλ 2022: Απάνθρωπη η μεταχείριση των εργαζομένων σύμφωνα με έκθεση ΜΚΟ

Μουντιάλ 2022: Απάνθρωπη η μεταχείριση των εργαζομένων σύμφωνα με έκθεση ΜΚΟ
FILE - Pakistani

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες για την απάνθρωπη μεταχείριση των εργαζομένων στο Μουντιάλ 2022, καθώς μια έκθεση από την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Equidem» επιβεβαιώνει τις άθλιες συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών, που κατασκευάζουν τις υποδομές στο Κατάρ.

Ειδικότερα, η έκθεση στο συμπέρασμα ότι παρά ορισμένες περιπτώσεις καλών πρακτικών το Κατάρ υπήρξε ένα «εχθρικό περιβάλλον» για τους εργαζόμενους στα γήπεδα. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, πολλοί από τους εργαζόμενους καταγγέλουν «σοβαρή εκμετάλλευση». Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι έπρεπε να εργαστούν σε μια «κουλτούρα φόβου και τιμωρίας», συνοδευόμενη από «διακρίσεις βάσει εθνικότητας», ενώ αναφέρουν επίσης περιπτώσεις «σωματικής, λεκτικής και ψυχικής κακοποίησης».

Η Equidem επισημαίνει ότι πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης με τίτλο «αν παραπονεθούμε, μας απολύουν», έγραψε στην κυβέρνηση του Κατάρ, στη FIFA και την Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης και Κληρονομιάς. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν απάντησε παρά τα επανειλημμένα αιτήματα για σχολιασμό. Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός εργαζομένου από το Νεπάλ, οι εργάτες στέλνονταν πίσω στους καταυλισμούς τους πριν από μια επίσκεψη της Fifa, ώστε να μην έχουν την ευκαιρία να παραπονεθούν στην επιτροπή.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου, ωστόσο, διάφορες οργανώσεις και η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άτομα έχουν αντιμετωπίσει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ εργάζονται για την κατασκευή επτά γηπέδων, του νέου αεροδρομίου, του νέου μετρό και νέων δρόμων. Σημειώνεται, ότι ο αριθμός των αλλοδαπών εργαζόμενων ξεπέρασε συνολικά τα 2,8 εκατομμύρια.

Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Guardian ανέφερε ότι 6.500 μετανάστες εργάτες από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα είχαν χάσει τη ζωή τους στο Κατάρ, από τότε που κέρδισε την υποψηφιότητά του για το Παγκόσμιο Κύπελλο (ο αριθμός βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από τις πρεσβείες των χωρών στο Κατάρ).

Διαβάστε επίσης:

Μουντιάλ: Ομοφοβικό παραλήρημα από τον πρεσβευτή του Κατάρ-«Η ομοφυλοφιλία είναι ζημιά στο μυαλό»

Μουντιάλ: 10.000 Γάλλοι φίλαθλοι συνοδεία 300 αστυνομικών στο Κατάρ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter