Μουντιάλ 2022: Πλησιάζουν τους 7.000 οι νεκροί μετανάστες στο Κατάρ

Μουντιάλ 2022: Πλησιάζουν τους 7.000 οι νεκροί μετανάστες στο Κατάρ

Στους 6.751 υπολογίζει τους νεκρούς εργάτες από τρίτες χώρες στο Κατάρ εν όψει Μουντιάλ 2022 πολύκροτη έρευνα της εφημερίδας Guardian.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το οποίο αντλεί τα στοιχεία του από επίσημες κυβερνητικές πηγές διαφόρων χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι θάνατοι μεταναστών στη δεκαετία των εργασιών (2010-2020) πλησιάζουν τις 7 χιλιάδες, με θύματα φτωχούς εργάτες από την Ινδία, το Νεπάλ, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές και τη Σρι Λάνκα.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία για εργάτες από τις Φιλιππίνες, την Κένυα και άλλες χώρες με πολυπληθή εργατική παροικία στο Κατάρ.

Είναι φυσικά αδύνατο να διευκρινιστεί το ποσοστό των θανάτων που σχετίζεται με τα έργα του Μουντιάλ, αν και έχουν καταγραφεί δεκάδες ατυχήματα στα εργοτάξια των σταδίων και άλλων υποδομών. Το Κατάρ κατασκευάζει δρόμους, ξενοδοχεία, αεροδρόμια, καθώς και μία ολόκληρη πόλη που θα φιλοξενήσει τον τελικό.

«Οι περισσότεροι από τους νεκρούς εργάτες δεν θα βρίσκονταν καν στη χώρα, αν δεν είχε αναλάβει αυτή το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου», εξηγεί ο Νικ ΜακΓκίχαν, εκπρόσωπος οργάνωσης για τα εργατικά δικαιώματα στις χώρες του Κόλπου.

Οι αρχές του Κατάρ αποδίδουν το 69% των θανάτων σε «φυσικά αίτια», όπως καρδιακές ανακοπές, χωρίς ωστόσο αυτοψία και χωρίς να αναφέρονται οι συνθήκες (π.χ. εργασία στο λιοπύρι και στη σκόνη) υπό τις οποίες οδηγήθηκαν οι άνθρωποι στον θάνατο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter