Μουντιάλ 2030: Από ναυάγιο σε ναυάγιο

Μουντιάλ 2030: Από ναυάγιο σε ναυάγιο

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συνδιεκδικήσει το Μουντιάλ του 2030 με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο

Η τετραετία του Λευτέρη Αυγενάκη ήταν καταστροφική για τον αθλητισμό και δύο ήταν τα βασικά στοιχεία της αποτυχημένης πολιτικής του: το πρώτο ότι με τις επιλογές και τις αποφάσεις του δημιουργούσε τις συνθήκες για να αφήσει… καμένη γη πίσω του και το δεύτερο ότι δεν ολοκλήρωνε αυτά με τα οποία καταπιανόταν. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται και το πρότζεκτ «Μουντιάλ 2030» που ναυάγησε και η χώρα μας δεν πρόκειται να καταθέσει συνυποψηφιότητα με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο για την ανάληψη της λαμπερής διοργάνωσης. Ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού είχε ασχοληθεί ενεργά με το συγκεκριμένο πρότζεκτ και μάλιστα είχε πραγματοποιήσει και ταξίδι-αστραπή στην Τζέντα προκειμένου να… δεθεί η συνυποψηφιότητα των τριών χωρών.

Το σύμφωνο συνεργασίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο

Ηταν αρχές του περασμένου Αυγούστου όταν ο Λ. Αυγενάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκο ότι «σε τρεις ημέρες» θα πάνε στη Σαουδική Αραβία για να υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας για τη διεκδίκηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Και αυτό έγινε. Το σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν οι πρόεδροι των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ελλάδας, καθώς τον σχετικό φάκελο στη FIFA καταθέτουν οι ποδοσφαιρικές αρχές και όχι οι κυβερνήσεις των χωρών. Το ταξίδι στην Τζέντα και γενικά οι κινήσεις που αφορούσαν το πρότζεκτ «Μουντιάλ 2030» διαφυλάσσονταν σαν κρατικό μυστικό. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από περίπου δέκα μήνες είχε συναντηθεί για την υπόθεση, χωρίς να διαρρεύσει κάτι, με τους προέδρους της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο και της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και τους ενημέρωσε για τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς. Ο Τσέφεριν από την αρχή όχι μόνο ήταν επιφυλακτικός, αλλά δήλωνε ανοιχτά ότι «είμαι σίγουρος ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 θα διεξαχθεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε δυο χώρες που είναι παθιασμένες, που ζουν και αναπνέουν για το ποδόσφαιρο και που έχουν πολύ καλές υποδομές».

Εκανε πως δεν άκουγε ο Μητσοτάκης

Το Μέγαρο Μαξίμου έκανε πως δεν άκουγε και παρέμεινε ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας, κυρίως με τη Σαουδική Αραβία που θα χρηματοδοτούσε το όλο εγχείρημα. Μεταξύ άλλων, με τα πετροδολάρια θα γινόταν η κατασκευή των νέων γηπέδων του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό και του ΠΑΟΚ (Νέα Τούμπα). Ο Λ. Αυγενάκης έβαλε στο κάδρο και το Ηράκλειο της Κρήτης, δηλώνοντας ότι «εφόσον προχωρήσει το πρότζεκτ το Παγκρήτιο Στάδιο θα ανακαινιστεί πλήρως ώστε να είναι ένα σύγχρονο στάδιο ικανό να φιλοξενήσει αγώνες Μουντιάλ». Ο πρώην υφυπουργός είχε πει επίσης (τον Απρίλιο του 2023) ότι «όντως έχουμε ξεκινήσει μια συζήτηση με τις δύο αυτές χώρες για την προετοιμασία διεκδίκησης μιας τέτοιας διοργάνωσης, αλλά ωστόσο έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Δεν σας κρύβω ότι έχουμε θέσει στο τραπέζι αρκετούς προβληματισμούς για θέματα τα οποία ξεπερνούν τον αθλητισμό, όπως είναι ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων, οι συνθήκες εργασίας, η στάση της Σαουδικής Αραβίας στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση».

Προβληματισμοί φυσικά δεν υπήρχαν, γιατί πριν από εννέα μήνες οι ομοσπονδίες Σαουδικής Αραβίας, Ελλάδας και Αιγύπτου με την καθοδήγηση των κυβερνήσεών τους είχαν υπογράψει το σύμφωνο συνεργασίας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει πίσω, ωστόσο το εγχείρημα ναυάγησε με απόφαση του αραβικού βασιλείου. Οι Σαουδάραβες έκριναν πως η συγκεκριμένη συνυποψηφιότητα δεν θα είχε καμία τύχη και αποφάσισαν να αποσυρθούν, ενημερώνοντας σχετικά πριν από λίγες ημέρες την Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter