Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034, που ανατέθηκε στη Σαουδική Αραβία από τη FIFA, δεν πρέπει να διοργανωθεί «στις πλάτες των νεκρών εργατών», προειδοποιεί η Human Rights Watch (HRW) σε νέα έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η έκθεση καταγγέλλει σοβαρές παραβιάσεις των εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών στο βασίλειο.
Η HRW βασίζει τα πορίσματα της σε μαρτυρίες 31 οικογενειών εργαζομένων που πέθαναν σε εργοτάξια έργων – μαμούθ, καθώς και σε καταθέσεις τριών αυτοπτών μαρτύρων θανατηφόρων ατυχημάτων. Τα θύματα, ηλικίας 23 έως 52 ετών, προέρχονταν κυρίως από το Μπαγκλαντές, την Ινδία και το Νεπάλ.
«Πολλοί θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», αναφέρεται στην έκθεση- καταπέλτης κατά της Σ. Αραβίας. «Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν καταγράφονται ως εργατικά ατυχήματα, στερώντας από τις οικογένειες κάθε δικαίωμα σε αποζημίωση. Η ίδια η διαδικασία διεκδίκησης είναι εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα», σύμφωνα με την οργάνωση.
Ο Μίκαλε Πέιτζ, αναπληρωτής διευθυντής της HRW για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Η Σαουδική Αραβία είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον, με θανάτους από ηλεκτροπληξίες, αποκεφαλισμούς και συνθλίψεις».
Η έκθεση επισημαίνει την ανεπάρκεια εφαρμογής των υφιστάμενων εργασιακών νόμων, την απουσία συνδικαλιστικής ελευθερίας, και την καταστολή της ελευθερίας έκφρασης και του Τύπου — στοιχεία που, σύμφωνα με τη HRW, θα έπρεπε να έχουν σημάνει συναγερμό για τη FIFA προτού αναθέσει το Μουντιάλ. Ο Αμπετ Γιουσόν, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργατών Δόμησης και Ξύλου (BWI), δήλωσε ότι δεν υπάρχει επίσημος αριθμός θυμάτων, αφού «κανείς δεν είναι σε θέση να τεκμηριώσει την πραγματική διάσταση της τραγωδίας», ενώ κατήγγειλε πως οι ομάδες του δεν μπόρεσαν καν να μπουν στη Σαουδική Αραβία για να διεξάγουν έρευνα, όπως είχε γίνει στο Κατάρ πριν από το Μουντιάλ 2022.
Πολλές ΜΚΟ έχουν καταγγείλει τις συνθήκες εργασίας και τους θανάτους μεταξύ των μεταναστών εργατών σε αυτήν την χώρα. Ο Νίκολας ΜακΓκίχαν, ιδρυτικός διευθυντής της «FairSquare», μιας ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προειδοποίησε ότι: «Είναι σχεδόν βέβαιο πως χιλιάδες εργαζόμενοι θα πεθάνουν στο πλαίσιο των έργων για το Μουντιάλ του 2034, και αυτό είναι απαράδεκτο».
Η FIFA, σύμφωνα με τον Μάικλ Πέιτζ, φέρει ευθύνη όχι μόνο για την κατασκευή των σταδίων, αλλά και για την επίβλεψη των υποδομών που απαιτούνται για τη διοργάνωση, γεγονός που καθιστά επιτακτική την άμεση δράση της.
Διαβάστε επίσης:
Η ΕΕ ετοιμάζει το 17ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία με το βλέμμα στην Κωνσταντινούπολη
Ιαπωνία: Διαδηλώσεις κατά της παρουσίας του Ισραηλινού υπουργού των εξωτερικών (Video)
Χοσέ Μουχίκα: Πέθανε ο εμβληματικός πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης – Οι σταθμοί της ζωής του (Video)
Ο Τραμπ «βλέπει» deal με την Κίνα: «Κινούμαστε σε πλαίσιο πολύ γερής συμφωνίας»