Mουσείο Ακρόπολης: Ο Παντερμαλής, το άνοιγμα στην κοινωνία και το ακριβό μενού

Mουσείο Ακρόπολης: Ο Παντερμαλής, το άνοιγμα στην κοινωνία και το ακριβό μενού

Σφοδρή κριτική στον πρόεδρο του Μουσείο της Ακρόπολης, Δημήτρη Παντερμαλή ασκεί με ανακοίνωσή της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού.

Αφορμή στάθηκε μία συνέντευξη του κ. Παντερμαλή με την οποία στην ουσία προμόταρε το μενού του εστιατορίου την Τσικνοπέμπτη, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε και ως «άνοιγμα στην κοινωνία».

Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την αντίθεσή τους, ενώ επισημαίνουν προς τον πρόεδρος του Μουσείου πως «ανοιχτό μουσείο είναι το μουσείο που σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις προσέγγισης με διαφορετικές κατηγορίες κοινού που συνήθως αποκλείονται από τη μουσειακή εμπειρία, μέσα από ειδικές συνεργασίες, προσαρμοσμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, στοχευμένες ενημερωτικές καμπάνιες».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση των εργαζομένων:

«Ο πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου Ακρόπολης Δ. Παντερμαλής ανέλαβε προσωπικά όχι απλά να δικαιολογήσει αλλά και να προμοτάρει την Τσικνοπέμπτη στο εστιατόριο του μουσείου, θέμα για το οποίο γράψαμε πριν από λίγες μέρες.

Σε συνέντευξή του, λοιπόν, ο κ. Παντερμαλής μας ενημερώνει οτι το τσίκνισμα στο Μουσείο Ακρόπολης «εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα και στην πολιτική του Μουσείου που θέλει να είναι ένα ανοιχτό μουσείο, πολύ φιλικό στον επισκέπτη και την κοινωνία». Μάλιστα.

Ε, λοιπόν, όχι κ. Παντερμαλή! Ανοιχτό μουσείο είναι το μουσείο που σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις προσέγγισης με διαφορετικές κατηγορίες κοινού που συνήθως αποκλείονται από τη μουσειακή εμπειρία, μέσα από ειδικές συνεργασίες, προσαρμοσμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, στοχευμένες ενημερωτικές καμπάνιες. Φιλικό στον επισκέπτη και την κοινωνία είναι το μουσείο που προτείνει εναλλακτικούς τρόπους γνωριμίας και ανάγνωσης των εκθεμάτων του, προσαρμοσμένους στις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις αγωνίες των σημερινών ανθρώπων, σε μια προσπάθεια να τους καταστήσει ερμηνευτικούς συμμέτοχους στην έκθεσή του.

Όχι κ. Παντερμαλή. Δεν είναι άνοιγμα στην κοινωνία το μενού της Τσικνοπέμπτης στο εστιατόριο του μουσείου και μάλιστα εντελώς αποκομμένο από την επίσκεψη στις εκθέσεις του – το τσίκνισμα στο μουσείο καλούσε τους πελάτες του εστιατορίου (και όχι τους επισκέπτες του μουσείου) να προσέλθουν στις 8.00 μμ, τρεις ολόκληρες ώρες μετά το κλείσιμο του μουσείου!

«Και ιστορικά είναι πολύ σημαντικό αυτό το ”άνοιγμα”», προσθέτει ο κ. Παντερμαλής «αφού στις μεγάλες θυσίες της αρχαιότητας, στα Παναθήναια, γινόταν ανάλογη κρεατοφαγία μ′ αυτή που γίνεται σήμερα (ακόμα κι αν δεν έχουμε απεικονίσεις της κρεοφαγίας αλλά της Πομπής), κι αυτό είναι κάτι που σε φέρνει πιο κοντά σ′ εκείνη την εποχή. Δηλαδή αυτά που παρουσιάζονται στο Μουσείο δεν είναι στη χώρα του ιδεατού, αλλά είναι μια εικόνα του πραγματικού κόσμου. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο πραγματικός κόσμος». Σοβαρά;

Ε, λοιπόν, όχι κ. Παντερμαλή! Αν στα αλήθεια σας ενδιέφερε «ο πραγματικός κόσμος» θα είχατε φροντίσει να οργανώσετε στη μόνιμη έκθεση σας μια, έστω και μικρή, εκθεσιακή ενότητα για να τον παρουσιάσετε στους επισκέπτες. Αν πράγματι θεωρούσατε σημαντικό να «φέρετε πιο κοντά τους επισκέπτες σ′ εκείνη την εποχή», μέσα από οικείες και σήμερα πρακτικές, θα οργανώνατε διαφορετικά την έκθεση του μουσείου ή έστω θα προτείνατε εναλλακτικές θεματικές διαδρομές σε αυτήν, για την ανάδειξη πλευρών της ζωής των ανθρώπων της εποχής εκείνης.

Όχι κ. Παντερμαλή. Δεν θα έρθουν πιο κοντά στον «πραγματικό κόσμο» της κλασικής αρχαιότητας οι πελάτες του εστιατορίου που θα απολαύσουν «Νανάκι κοτόπουλο ¨alla diavola¨ με citronette και πατάτες ρουστίκ»…

«Δεν είμαστε αρχαιοπρεπείς να κάνουμε πειράματα αρχαίων φαγητών», σπεύδει να μας προλάβει ο κ. Παντερμαλής, διαγράφοντας με μιας όλες τις σχετικές προσπάθειες της πειραματικής αρχαιολογίας (βλ. ενδεικτικά εδώ και εδώ. Αλλά, εντάξει, περί ορέξεως… κολοκυθόπιτα.

Όσο για τις τιμές, «μας ενδιαφέρει να είναι φιλικές για να μπορεί να έρχεται ο κόσμος», λέει ο κ. Παντερμαλής.

Ε, λοιπόν, όχι κ. Παντερμαλή! Δεν είναι φιλική τιμή για τον «κόσμο» τα 9 € για τσιπς από κολοκυθάκια και μελιτζάνες με ντιπ γιαουρτιού ή για ταμπουλέ με κους κους και γιαούρτι ούτε τα 19 € για μια μερίδα αρνίσια παϊδάκια ή τα 16 € για χοιρινά μπριζολάκια ούτε τα 9,50€ για ένα γαλακτομπούρεκο… Εκτός αν για «κόσμο» εννοείτε τα «χοντρά» πορτοφόλια της οικονομικής ελίτ, τους μεγαλοεισοδηματίες και τους μισθοδοτούμενους από το δημόσιο με δυσθεώρητους μισθούς όπως ο δικός σας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter