Μουσική στη Στέγη: L’Ensemble ensEmble

Μουσική στη Στέγη: L’Ensemble ensEmble

Ένα ιδιόμορφο μουσικό κουιντέτο. Συνθέσεις που αναζητούν νέες ελευθερίες στη μουσική έκφραση και απόλαυση, με ρυθμούς και ήχους ηφαιστειακής έντασης, από την πιο τολμηρή εκπρόσωπο της σύγχρονης γαλλικής αυτοσχεδιαστικής σκηνής.

9 Μαρτίου 2019 | Μικρή Σκηνή | 21:00

Η Γαλλίδα πιανίστρια και συνθέτρια Εβ Ρισέ, μια από τις πιο ιδιοσυγκρασιακές και αυθεντικές δημιουργούς του σύγχρονου γαλλικού αυτοσχεδιασμού, έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 9 Μαρτίου. Αντλώντας έμπνευση από τις προσωπικές της εικόνες και εμπειρίες, μετατρέπει το εσωτερικό του πιάνου σε ένα ιδιόμορφο μυστηριακό όργανο, το οποίο ακούγεται άλλοτε σαν τρομπέτα ή σαξόφωνο και άλλοτε σαν κρουστό. Στο L’Ensemble ensEmble, η Ρισέ πλαισιώνεται από τέσσερις ιδιαίτερους μουσικούς, με διαφορετικές μεταξύ τους γεωγραφικές και αισθητικές καταβολές.

Οι ηλεκτρονικοί πειραματισμοί και η νορβηγική φολκ της Μαρί Μπρούνβολ (φωνή) και του Κιμ Μυρ (κιθάρα) συναντούν την αυτοσχεδιαστική τζαζ του Ρουμάνου συνθέτη Τζόρτζε Ντουμίτριου (βιολί) και το εφευρετικό παίξιμο του Τομά Γκουμπάν (κρουστά), σε μια ετερόκλητη ηχητική σύζευξη.

Η συνεργασία τους αποφέρει αινιγματικές συνθέσεις, με ρυθμούς και αρμονίες που βασίζονται περισσότερο σε μια αίσθηση συλλογικότητας και λιγότερο σε κλασικούς μουσικούς κανόνες, με έναν έντονα συγκινησιακό τρόπο που ηλεκτρίζει την ατμόσφαιρα.

Συντελεστές

Πιάνο, Προετοιμασμένο πιάνο, Άλτο φλάουτο Eve Risser

Φωνή, Electronics Marie Kvien Brunvoll

Βιολί, Βιόλα George DimitriuI

Κιθάρα, Εφέ Kim Myhr

Κρουστά Toma Gouban

Διαβάστε περισσότερα

«Η μουσική είναι για μένα ένα θαυμάσιο μέσο εξερεύνησης της ετερότητας. Οι κινητήριες δυνάμεις της δουλειάς μου και οι βάσεις μιας μουσικής την οποία βιώνω σαν μια κατεξοχήν πολιτική τέχνη, είναι η κατανόηση του κόσμου μας μέσα από τα τραγούδια και τους ήχους του, η ευαισθητοποίηση στις αντιθέσεις του και την τραχύτητά του και η αποκωδικοποίηση της ίδιας μας της σκέψης μέσα από τη σύλληψη του ηχητικού φαινομένου. Πρόθεσή μου είναι να προσπαθώ να υπογραμμίσω τους δεσμούς που ενώνουν αντιθετικές κατηγορίες του μουσικού πεδίου: τις λόγιες και τις παραδοσιακές μουσικές, την προφορική μετάδοση και τη γραφή, τον αυτοσχεδιασμό και την ερμηνεία. Προσπαθώ να ενώνω διαφορετικούς χρόνους και χώρους για να καταλήξω σε μια μουσική της επικαιρότητάς μας, πολυσχιδή και γεμάτη αντιθέσεις.» – Αλέξανδρος Μαρκέας, από το πρόγραμμα 2015-2016 της Εθνικής Ορχήστρας της Λωρραίνης.

Στα πιο πρόσφατα έργα του συνθέτη είναι έκδηλη μια θεματολογία που σχετίζεται με την επικαιρότητα και την Ελλάδα, όπως στα “Une autre Odysée” (Μια άλλη Οδύσσεια, 2016), “Citoyenne insolente” (Αυθάδης πολίτης, 2014), “Τrois fois Hellas” (Τρεις φορές Ελλάς, 2013) κ.ά. Το κουαρτέτο του προγράμματος είναι παραγγελία του Festival des Arts de Monte Carlo και εντάσσεται επίσης σε αυτή τη θεματική.

Πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

9 Μαρτίου 2019 | Μικρή Σκηνή | 21:00

Εισιτήρια

Κανονικό: 7, 12 € Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 10 € Παρέα 10+ άτομα: 9 € Κάτοικος γειτονιάς: 7 € ΑμεΑ, Ανεργίας: 5 € | Συνοδός ΑμεA: 7 €

Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr

https://www.onassis.org/el/whats-on/lensemble-ensemble

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter