Μουσική στη Στέγη: Συμφωνικά ζωγραφικά soundtracks

Μουσική στη Στέγη: Συμφωνικά ζωγραφικά soundtracks

Αν η φαντασία έχει χρώματα, τότε αυτά έχουν και τη δική τους μουσική. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου εμπνέεται από τους πίνακες επτά σπουδαίων ζωγράφων και ντύνει τη μουσική με τα χρώματα που γεννά ο ήχος.

6 & 7 Μαρτίου 2018 | ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ | 20:30

Αν η φαντασία έχει χρώματα, τότε αυτά έχουν και τη δική τους μουσική. Αναρριχώνται στο πεντάγραμμο, συναντούν τις νότες και φτιάχνουν τις δικές τους μελωδίες. Από τα χρώματα και τη ζωγραφική, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου αντλεί τη δική του έμπνευση και δημιουργεί τα Συμφωνικά Ζωγραφικά Soundtracks, έργο συμφωνικό που θα παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στις 6 και 7 Μαρτίου 2018.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δημήτρης Παπαδημητρίου περιηγείται στις διάφορες εποχές της ζωγραφικής τέχνης για να συνθέσει ένα μουσικό έργο. Αυτή τη φορά, όμως, εμβαθύνει στην ιδέα της συμπόρευσης των τεχνών. Αναπτύσσει, σαν ταινίες, τους πίνακες στην κρυμμένη τους διάσταση, αυτήν του Χρόνου, και ντύνει τη μουσική µε τα χρώματα που γεννά ο ήχος. Μα, πάνω από όλα, η μεγαλοφυής ματιά των ζωγράφων, διαφορετική αλλά συγκλίνουσα τελικά στη μουσική, γεννά τις συνθέσεις του.

Οι «κόσμοι» επτά σπουδαίων ζωγράφων σκιαγραφούνται µε τις νότες, μεταμορφώνονται σε μουσικά πορτρέτα και µας αποκαλύπτονται ως αυτόνομα μουσικά έργα. Δύο από αυτά αντλούν την έμπνευσή τους από συγκεκριμένους πίνακες και στη συναυλία παρουσιάζονται με τον αρχικό τους τίτλο. Πρόκειται για την Παιδική Συναυλία του Γιώργου Ιακωβίδη και Το νησί των Νεκρών του Άρνονλντ Μπαίκλιν. Τα υπόλοιπα πέντε μέρη αποτελούν την οπτική του συνθέτη πάνω στο σύνολο του έργου των ζωγράφων που ενέπνευσαν τη μουσική του και τιτλοφορούνται Κλωντ Μονέ: Αντικατοπτρισμοί του Φωτός στον Χρόνο, Τζάκσον Πόλλοκ: Οι διαδικασίες του Χάους & Οι παράξενοι Ελκυστές, Έντουαρντ Χόπερ: Η Στιγμή ως Νεκρά Φύση, Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ: Χορεύτριες και Ακροβάτισσες και Ιβάν Αϊβαζόφσκι: Μεταλλάξεις του Θανάτου στη Θάλασσα.

Με τα Συμφωνικά Ζωγραφικά Soundtracks, η συνεχής αλληλεπίδραση των τεχνών συντελεί εκ νέου στη γένεση του προσωπικού μουσικού υλικού του συνθέτη, αποκαλύπτοντας την ιδιαίτερη σχέση του με τα εικαστικά αλλά και τον κινηματογράφο.

Συντελεστές

Καλλιτεχνική επιμέλεια: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Συνθέτης: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ερμηνεύει: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – ΚΟΑ

Διεύθυνση Ορχήστρας: Γιώργος Μπαλατσινός

Πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

6 & 7 Μαρτίου 2018

Κεντρική Σκηνή | 20:30

Εισιτήρια:

Κανονικό: 7 €, 10 €, 15 €, 20 €, 25 €

Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 8 €, 12 €, 16 €, 20 €

Παρέα 10+ άτομα: 7 €, 11 €, 14 €, 18 €

Κάτοικος Γειτονιάς: 7 €

Ανεργίας, ΑμεΑ: 5 €

Συνοδός ΑμεΑ: 10 €

Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr

Δείτε περισσότερα εδώ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter