Μουζάκι: Έβαλαν υποστυλώματα σε γέφυρα για να περνούν ανεμογεννήτριες και κατέρρευσε ο δρόμος (Photos-Video)

Μουζάκι: Έβαλαν υποστυλώματα σε γέφυρα για να περνούν ανεμογεννήτριες και κατέρρευσε ο δρόμος (Photos-Video)

Είχαν προειδοποιήσει με επιστολές την Περιφέρεια Θεσσαλίας τόσο το 2022 όσο και το 2023. Μόλις στις αρχές Ιουλίου τοπικά ΜΜΕ προειδοποιούσαν αλλά κανείς δεν άκουγε. Ο λόγος; Για τη «γέφυρα του Αργύρη» στο Μουζάκι Καρδίτσας στην οποία είχαν τοποθετηθεί υποστυλώματα προκειμένου να μεταφέρουν ανεμογεννήτριες με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η ελεύθερη ροή του νερού ενώ είχαν μαζευτεί υλικά λόγω των υποστυλωμάτων. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει ο δρόμος γύρω από τη γέφυρα, καθώς τα ορμητικά νερά μην έχοντας διέξοδο «έκοψαν» το δρόμο. Οι αρμόδιοι κώφευαν, ελπίζουμε όχι και η Δικαιοσύνη.

Η «γέφυρα του Αργύρη» είναι μια παλιά μικρή γέφυρα στην επαρχιακή οδό Μουζακίου Δρακότρυπας που ανήκει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η γέφυρα ενώνει τη Θεσσαλία με τα ορεινά χωριά του Δήμου Μουζακίου και την Άρτα. Τα τελευταία χρόνια είχαν τοποθετηθεί στη γέφυρα υποστυλώματα προκειμένου να περάσουν φορτηγά αυτοκίνητα με τα «πτερύγια ανεμογεννητριών». Τα υποστυλώματα εμπόδιζαν την ελεύθερη ροή των υδάτων του ποταμού. Μετά και την κατάρρευση τεσσάρων γεφυρών και τις εκτεταμένες καταστροφές στην περιοχή από την κακοκαιρία του ΙΑΝΟΣ το Σεπτέμβριο του 2020, κάτοικοι και φορείς ανησυχούσαν. Με επιστολές τους είχαν ενημερώσει για τους κινδύνους την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ένας από αυτούς ο δήμαρχος Μουζακίου, Στάθης Θεοφάνης.

«Είχαμε στείλει έγγραφο στην Περιφέρεια εδώ και ενάμιση χρόνο και προειδοποιούσαμε για τον κίνδυνο αλλά δεν μας άκουσε κανείς. Ανησυχούσαμε πάρα πολύ και ζητούσαμε να βγάλουν τα υποστυλώματα και να φτιάξουν καινούργια γέφυρα» τονίζει στο Documento ο δήμαρχος Μουζακίου, Θεοφάνης Στάθης.

Στις 7 Μαρτίου ο πρόεδρος της Δρακότρυπας, Κωστάκης Σεραφείμ και ο Γενικός Διευθυντής του Συνεταιρισμού Δρακότρυπας, Μπάλλας Ηλίας απέστειλαν επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Αγοράστό. Η επιστολή κοινοποιούνταν τόσο στο Δήμαρχο Μουζακίου, Στάθη Θεοφάνη όσο και το Δήμαρχο, Αργιθέας, Ανδρέα Στεργίου. Σε αυτή, γινόταν λόγος για «μεγάλη καταπόνηση που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια η γέφυρα «από την καθημερινή διέλευση βαρέων οχημάτων α) της βιομηχανίας εμφιάλωσης νερού «ΘΕΩΝΗ» β) της κατασκευής του αιολικού της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες » γ) της τεχνικής εταιρείας «ΤΕΡΝΑ Α.Ε.» που ασχολείται με τα έργα αποκατάστασης του Ιανού».

Επίσης, όπως υπογράμμιζαν, «πρόσφατα τοποθετήθηκαν υποστυλώματα για να περάσουν φορτηγά αυτοκίνητα με πτερύγια ανεμογεννητριών τα οποία στη συνέχεια θα αφαιρεθούν για να εξασφαλιστεί η ελεύθερη ροή των νερών του ποταμού».

«Η γέφυρα είναι πλέον επικίνδυνη, με τον κίνδυνο ατυχήματος να ελλοχεύει και θα πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί από μία καινούργια διπλής κατεύθυνσης» υπογράμμιζαν.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή

Παρά τις επισημάνσεις, ουδείς αρμόδιος έπραξε το παραμικρό. «Είχαμε στείλει επιστολές και είχαμε ενημερώσει αλλά κανείς δεν μας άκουσε» τονίζει στο Documento ο κ. Κωστάκης Σεραφείμ.

Τα δημοσιεύματα τοπικού ΜΜΕ

Μόλις στις 7 Ιουλίου το τοπικό site, mouzaknews.gr, είχε σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο «η γέφυρα του Αργύρη πρέπει να αντικατασταθεί (χθες) είναι θέμα ασφάλειας». Το δημοσίευμα αναφερόταν στην επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Αγοραστό ενώ έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου.

«Αν δεν αφαιρεθούν τα υποστυλώματα δεν θα κινδυνεύει μόνο η γέφυρα, αλλά το σπίτι και το ξυλουργείο δίπλα από τα νερά που δεν θα μπορούν να βρουν διέξοδο από τα υποστυλώματα» επισημαίνονταν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το σχετικό το σχετικό ρεπορτάζ, δύο φορές το Δεκέμβριο του 2022 και τον Ιούνιο του 2022 «το γεφυράκι και τα σπίτια, όταν τα νερά εγκλωβίστηκαν από τα υποστυλώματα σκέπασαν το γεφυράκι και μπήκανε στο σπίτι και το ξυλουργείο».

«Ευχόμαστε να μην τριτώσει το κακό γιατί με την επόμενη κακοκαιρία δεν θα αντέξει το γεφυράκι και τα προβλήματα για όλους θα είναι μη διαχειρίσιμα !!!!!!!!» επισήμαιναν.

Καταγγελίες και φωτογραφικά ντοκουμέντα κατοίκων

Στο όλο ζήτημα αναφέρθηκαν με ανάρτησή στο facebook και κάτοικοι της περιοχής και συγκεκριμένα η «Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Άγραφα».

Όπως μπορείτε να δείτε τα υποστυλώματα μπήκαν το καλοκαίρι του 2022. Με τις πρώτες βροχές υλικά μαζεύτηκαν κάτω από τη γέφυρα, κάτι που όπως καταγγέλλουν «προμήνυε» το τι θα ακολουθούσε. Τελικά στην κακοκαιρία η γέφυρα άντεξε, ο δρόμος όμως δίπλα στη γέφυρα όχι. Κατέρρευσε καθώς τα ορμητικά νερά δεν μπορούσαν να βρουν διέξοδο λόγω των υποστυλωμάτων και των «φερτών» υλικών που είχαν μαζευτεί.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter