Μπανγκλαντές: Δεν χρειάζεται πλέον οι γυναίκες να δηλώσουν αν είναι παρθένες στα πιστοποιητικά γάμου

Μπανγκλαντές: Δεν χρειάζεται πλέον οι γυναίκες να δηλώσουν αν είναι παρθένες στα πιστοποιητικά γάμου

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπανγκλαντές αποφάσισε ότι οι γυναίκες δεν θα χρειάζεται πλέον να δηλώνουν αν είναι παρθένες στα πιστοποιητικά γάμου, έπειτα από μια νομική μάχη που ξεκίνησαν οργανώσεις προάσπισης των γυναικών πριν πέντε χρόνια σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν την ιδιωτικότητα και τον ενδεχόμενο εξευτελισμό των γυναικών.

Η νομοθεσία περί γάμων στη μουσουλμανική αυτή χώρα της νότιας Ασίας προβλέπει ότι η νύφη θα πρέπει να δηλώνει στο πιστοποιητικό γάμου αν είναι «κουμάρι» –δηλαδή παρθένα–, χήρα ή διαζευγμένη.

Όμως το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ζήτησε την Κυριακή από την κυβέρνηση να αφαιρέσει τον όρο «κουμάρι» και να τον αντικαταστήσει με το «ανύπαντρη», μια κίνηση την οποία χαιρέτισαν σήμερα οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, και ο γαμπρός θα πρέπει πλέον να δηλώνει αν είναι ανύπαντρος, διαζευγμένος ή χήρος.

Προς το παρόν κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν έχει σχολιάσει την αλλαγή ή πότε αυτή θα εφαρμοστεί.

Η Αϊνούν Νάχαρ Σιντίκα, μία από τις δύο δικηγόρους που ασχολούνταν με την υπόθεση, δήλωσε ότι αυτή χρονολογείται από το 2014 όταν υπεβλήθη στο δικαστήριο αίτημα για την αλλαγή του εντύπου του πιστοποιητικού γάμου, το οποίο ορίστηκε το 1974 από τη νομοθεσία του Μπανγκλαντές για τους γάμους και τα διαζύγια.

«Πρόκειται για μια απόφαση που μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορούμε να πολεμήσουμε και να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες για τις γυναίκες στο μέλλον», τόνισε η Σιντίκα.

Από την πλευρά του ο Μοχάμαντ Άλι Άκμπαρ Σάρκερ, ένας μουσουλμάνος ληξίαρχος γάμων στη Ντάκα, δήλωσε ότι οι ληξίαρχοι αναμένουν από το υπουργείο Δικαιοσύνης επίσημες εντολές για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο πιστοποιητικό γάμου.

«Έχω κάνει πολλούς γάμους στη Ντάκα και συχνά διερωτόμουν για ποιο λόγο οι άνδρες μπορούν να μην αποκαλύπτουν την κατάστασή τους και οι γυναίκες όχι. Πάντα τους έλεγα ότι δεν είναι στα χέρια μου να κάνω κάτι. Πιστεύω ότι δεν θα κάνουμε αυτή την ερώτηση πλέον», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter