Μπαίνουν στη ρύθμιση, αφήνουν απλήρωτες τις υποχρεώσεις του 2019 – Τι δείχνει ο προϋπολογισμός

Μπαίνουν στη ρύθμιση, αφήνουν απλήρωτες τις υποχρεώσεις του 2019 – Τι δείχνει ο προϋπολογισμός

Δώσανε τα λεφτά για να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων οι φορολογούμενοι, πληρώνοντας την πρώτη δόση και άφησαν απλήρωτες τις υποχρεώσεις που έχουν σωρρευτεί στο 5μηνο! Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι απλήρωτοι φόροι στο 5μηνο, Ιανουαρίου – Μαΐου αγγίζουν τα 350 εκατ. ευρώ και μόνο τον Μάιο έφτασαν τα 79 εκατ. ευρώ. 

Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων της εφορίας περισσότεροι από 140 χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου με το συνολικό χρέος προς ρύθμιση να αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, ενώ ένα μήνα πριν από την εκπνοή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα περσινά εισοδήματα δεν έχουν κατατεθεί περισσότερο από 3,5 εκατομμύρια!

Ο χρησμός Μητσοτάκη…

Κι αν ο προύπολογισμός στο 5μηνο καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 1 δισ. ευρώ, οι εκλογές της προσεχούς Κυριακής, 7 Ιουλίου, σε συνδυασμό με τα «θα» του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκη, ότι «οι 120 δόσεις θα επεκταθούν», χωρίς να λέει προς ποια κατεύθυνση ή ποιους θα περιλαμβάνει, οι θεσμοί είναι γνωστό ότι έχουν σηκώσει ήδη απαγορευτικό.

Οι απλήρωτοι φόροι εισοδήματος στο πρώτο πεντάμηνο του 2019 προσεγγίζουν, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, τα 140 εκατ. ευρώ, στοιχείο που παραπέμπει στην αναμονή των φορολογούμενων να ρυθμίσουν και τα χρέη που δημιουργήθηκαν στο πρώτο 3μηνο της τρέχουσας χρονιάς.

Η πορεία του 4μήνου

Για την ιστορία, με το που ξεκίνησε η συζήτηση για τις 120 δόσεις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του 4μήνου άλλωστε, καταγράφηκαν αρνητικές αποκλίσεις της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ έναντι των φετινών στόχων στα έσοδα, οι οποίες αποδίδονται στο ότι οι οφειλέτες περίμεναν να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την ρύθμιση. Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κατεγράφη σημαντική μείωση στις εισπράξεις (περίπου 220 εκατ. ευρώ) σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην απόδοση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αφού από τους φορολογούμενους που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση το Δημόσιο φαίνεται από την πρώτη δόση να έχει εισπράξει περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα, αναφέρουν ότι σημαντικός αριθμός οφειλετών πλήρωσε μια κι έξω, δηλαδή εφάπαξ, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τη διαγραφή των προσαυξήσεων (η οποία με βάση τη ρύθμιση φτάνει στο 100%), που σημαίνει ότι δεν θα εξακολουθήσει να φέρει το παλιό βάρος των χρεών.

Μετά τις εκλογές…

Από την ΑΑΔΕ πάντως, αναμένεται μεγαλύτερη εκδήλωση ενδιαφέροντος υπαγωγής στην ρύθμιση μετά τις εκλογές , πρώτον, διότι πολλοί οφειλέτες τηρούν στάση αναμονής ενόψει πιθανών αλλαγών στη ρύθμιση και, δεύτερον, διότι επίκεινται «διορθώσεις» στο νομοθετικό πλαίσιο οι οποίες θα ανοίξουν τον δρόμο στην ένταξη ακόμη περισσότερων οφειλετών που σήμερα «μπλοκάρονται». Σε κάθε περίπτωση όμως, εξηγούν, την τελευταία λέξη έχουν οι θεσμοί…

Η απόδοση της ρύθμισης των 120 δόσεων είναι ο βασικός λόγος αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους δανειστές όσον αφορά την πρόβλεψη για την επίτευξη του φετινού δημοσιονομικού στόχου. Οι θεσμοί βλέπουν αρνητική απόκλιση της τάξεως του 0,2%-0,4% του ΑΕΠ και η ελληνική κυβέρνηση θετική επίδραση 0,1% του ΑΕΠ για φέτος και 0,2% για του χρόνου, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ποια από τις δύο πλευρές θα δικαιωθεί στο τέλος του χρόνου εξαρτάται από το αν θα εισπραχθούν ή όχι τα περίπου 5,3 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί από τις χρήσεις των παρελθόντων ετών. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει προϋπολογίσει ότι θα εισπράξει μέσα στο 2019 περί τα 2,9 δισ. ευρώ από το ληξιπρόθεσμο χρέος που είχε σχηματιστεί μέχρι το τέλος του 2018, αλλά και το 27% των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα σχηματιστούν μέσα στο 2019. Έτσι προκύπτει και ο στόχος των 5,3 δισ. ευρώ.

Μέχρι και το τέλος Μαρτίου έπρεπε να συγκεντρωθούν 970 εκατ. ευρώ από το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος και το 16% των «φρέσκων» χρεών. Συγκεντρώθηκαν 924 εκατ. ευρώ (υστέρηση 45 εκατ. ευρώ) και το 15,2% του νέου χρέους. Εκτός από τη σύγκριση με τους φετινούς στόχους, υπάρχει και η σύγκριση με τις αντίστοιχες περυσινές επιδόσεις. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου, πέρυσι, είχε εισπραχθεί 1,295 δισ. ευρώ από τη «δεξαμενή» του παλαιού χρέους. Για το 2019 μέχρι στιγμής, η αντίστοιχη είσπραξη έχει πέσει στο 1,165 δισ. ευρώ.

Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με την είσπραξη τρεχουσών υποχρεώσεων που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέσα στο τρέχον έτος, πέρυσι είχαν συγκεντρωθεί 566 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου και φέτος οι εισπράξεις έχουν κατέλθει στα 474 εκατ. ευρώ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter