Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ «χαμηλώnουν» την ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα

Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ «χαμηλώnουν» την ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήσαν τρίωρη ψηφιακή συνάντηση όπου συμφωνήθηκε η μείωση της έντασης ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

Η Κίνα έβαλε ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης το θέμα της Ταϊβάν και ο Κινέζος πρόεδρος προειδοποίησε τους Αμερικάνους να «μην παίζουν με τη φωτιά», δείχνοντας τις κόκκινες γραμμές της Κίνας για το συγκεκριμένο θέμα, απομακρύνοντας τα σενάρια περί αναγνώρισης της ταϊβανέζικης ανεξαρτησίας από τις ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα, ο Σι Τζινπίνγκ έκανε σαφές πως τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν για εσωτερικά ζητήματα όπως οι Ουιγούροι, το Θιβέτ και το Χονγκ Κονγκ. Ο ίδιος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του μίλησε για την ανάγκη μεγαλύτερης «επικοινωνίας και συνεργασίας», δείχνοντας τον δρόμο για μείωση των εντάσεων.

Ο Μπάιντεν από τη μεριά του τόνισε πως ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων δεν πρέπει να καταλήξει σε σύγκρουση, εσκεμμένη ή ακούσια. Επί της ουσίας, οι Αμερικάνοι ανέσυραν από το συρτάρι της Ιστορίας το ψυχροπολεμικό δόγμα περί ειρηνικής συνύπαρξης, υπονοώντας την συνέχιση της επιχείρησης ανάσχεσης της Κίνας, μη αμφισβητώντας προς ώρας την πολιτικής της «Μίας Κίνας». Με άλλα λόγια, ενός ανταγωνισμού με κανόνες και χωρίς «αίμα».

Χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από το AP

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter