Μπάιντεν: «Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε επίθεση της Κίνας»

Μπάιντεν: «Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε επίθεση της Κίνας»

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν και δεσμεύτηκαν να υπερασπιστούν το νησί που η Κίνα ισχυρίζεται ότι αποτελεί μέρος του εδάφους της, αναγκάζοντας τον Λευκό Οίκο να ξεκαθαρίσει για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες ότι η πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα δεν έχει αλλάξει.

«Ναι, έχουμε δέσμευση να το κάνουμε αυτό», είπε ο Μπάιντεν σε εκδήλωση του CNN το βράδυ της Πέμπτης όταν ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν , η οποία έχει παραπονεθεί για αυξανόμενη στρατιωτική και πολιτική πίεση από το Πεκίνο να αποδεχθεί την κινεζική κυριαρχία.

Ο πρόεδρος έδωσε παρόμοια δέσμευση τον Αύγουστο κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ABC, επιμένοντας ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονται πάντα βασικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, παρά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν. Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ ανέλαβαν μια «ιερή δέσμευση» να υπερασπιστούν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στον Καναδά και την Ευρώπη, λέγοντας χαρακτηριστικά ήταν «το ίδιο με την Ιαπωνία, το ίδιο με τη Νότια Κορέα, το ίδιο με την Ταϊβάν». Ο Λευκός Οίκος είπε στη συνέχεια στους δημοσιογράφους ότι η πολιτική των ΗΠΑ για την Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει.

Μετά την εκδήλωση της Πέμπτης, ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο Μπάιντεν δεν ανακοινώνει καμία αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ. «Η αμυντική σχέση των ΗΠΑ με την Ταϊβάν καθοδηγείται από τον νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν. Θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας βάσει του νόμου, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την αυτοάμυνα της Ταϊβάν και θα συνεχίσουμε να αντιτιθέμεθα σε οποιεσδήποτε μονομερείς αλλαγές στο status quo», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να ανησυχούν για τη στρατιωτική ισχύ της Ουάσιγκτον επειδή «η Κίνα, η Ρωσία και ο υπόλοιπος κόσμος γνωρίζουν ότι είμαστε ο πιο ισχυρός στρατός στην ιστορία του κόσμου».  «Αυτό για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε είναι εάν πρόκειται να συμμετάσχουν ή όχι σε δραστηριότητες που θα τους έβαζαν σε μια θέση όπου μπορεί να κάνουν ένα σοβαρό λάθος», είπε.

Οι στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας είναι στο χειρότερο σημείο των τελευταίων 40 ετών, δήλωσε αυτό το μήνα ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν, Τσίου Κουό-τσενγκ. Η Κίνα θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια «πλήρους κλίμακας» εισβολή έως το 2025, πρόσθεσε. Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν ως δική της επικράτεια, η οποία θα πρέπει να καταληφθεί με τη βία αν χρειαστεί, ενώ η Ταϊβάν λέει ότι είναι ανεξάρτητη χώρα και θα υπερασπιστεί τις ελευθερίες και τη δημοκρατία της.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter