Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Περιμένω σημαντική αποκλιμάκωση – Συνεχίζει τους βομβαρδισμούς το Ισραήλ

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Περιμένω σημαντική αποκλιμάκωση – Συνεχίζει τους βομβαρδισμούς το Ισραήλ
Φωτογραφία αρχείου από τη συνάντηση Μπάιντεν –Νετανιάχου το 2016, ο πρώτος –τότε- με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ – Associated Press

Ο αμερικάνος πρόεδρος Μπάιντεν τηλεφώνησε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και του ζήτησε σε αυστηρό τόνο σημαντική αποκλιμάκωση σήμερα ώστε να επιτευχθεί ανακωχή. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι είναι «αποφασισμένος να συνεχίσει την επιχείρηση έως ότου επιτευχθεί ο στόχος».

Ο Μπάιντεν ανέβασε το επίπεδο της δημόσιας πίεσης που δέχεται το Ισραήλ για να αποκλιμακώσει τη μεσούσα σύγκρουση, δέκα μέρες μετά την έναρξη των βομβαρδισμών στην Γάζα. «Περιμένω σημαντική αποκλιμάκωση σήμερα, προς έναν δρόμο για την ανακωχή» ανέφερε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου. Σημειώνεται ότι είναι η τέταρτη επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Νετανιάχου απάντησε στις απαιτήσεις του Μπάιντεν σηκώνοντας το γάντι. Ο Νετανιάχου σε δήλωση του γραφείου του είπε ότι «εκτιμάει την υποστήριξη του Αμερικάνου προέδρου» αλλά το Ισραήλ θα συνεχίσει ώστε «να επιστρέψει η ηρεμία και η ασφάλεια σε εσάς, πολίτες του Ισραήλ».

Είναι χαρακτηριστική η πίεση που δέχεται ο Μπάιντεν τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό του κόμματος του. Πολλές και σημαίνουσες φωνές από τη διεθνή κοινότητα (ΕΕ, αραβικές χώρες κ.α.) καλούν σε επίτευξη ανακωχής. Παράλληλα, η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατών καλεί σε άσκηση πίεσης εκ μέρους των ΗΠΑ προς το Ισραήλ ώστε να επιβληθεί η διακοπή του αιματοκυλίσματος.

Οι ΗΠΑ έχουν βάλει βέτο τρεις φορές σε ψήφισμα επιβολής ανακωχής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υποστηρίζοντας ευθέως το Ισραήλ και κάνοντας αποκλειστικό λόγο για το δικαίωμα στην αυτοάμυνα του Ισραήλ καταδικάζοντας μόνο τη Χαμάς.

Έπειτα από την παραπάνω δήλωση οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ ενδεχομένως να περάσουν μία περίοδο ψυχρότητας. Εντούτοις, οποιαδήποτε στρατηγική μεταμόρφωση των σχέσεων είναι ανεδαφική.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter