Μπαλάφας: Εθνικό μέτωπο για την ελάφρυνση του χρέους

Μπαλάφας: Εθνικό μέτωπο για την ελάφρυνση του χρέους

Η Ελλάδα δεν είναι πια απομονωμένη, δηλώνει ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, που ελπίζει η μείωση του χρέους να γίνει εθνική διεκδίκηση και να έχει αίσιο τέλος -και σύντομα- η διαπραγμάτευση

Στροφή Μητσοτάκη βλέπει ο Γιάννης Μπαλάφας στο θέμα του χρέους. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής δήλωσε:

“Είδα τις τελευταίες ημέρες ότι υπάρχει μια στροφή του κ. Μητσοτάκη και είναι πολύ θετικό αυτό, γιατί κατάλαβαν επιτέλους, ότι έκαναν λάθος. Φαίνεται ότι υπάρχει μια βάση συνεννόησης σε αυτό το ζήτημα, δηλαδή να υπάρξει μια εθνική διεκδίκηση, ένα εθνικό μέτωπο για την ελάφρυνση του χρέους”. 

Μιλώντας στον Γ. Αυτιά, ο υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

– Σχετικά με το τι θα γίνει από εδώ και πέρα με το χρέος, την διαφορά μεταξύ ΔΝΤ και Σόιμπλε, τα μέτρα και τα αντίμετρα:

“Εμείς καλύψαμε όλες τις υποχρεώσεις μας προς τους δανειστές και καλέσαμε το ΔΝΤ και του ευρωπαίους δανειστές μας, να καθορίσουν τα μέτρα που θα πάρουμε για την ελάφρυνση του χρέους, πράγμα το οποίο θέλει και το ΔΝΤ, ούτως ώστε μετά το τέλος του τριετούς προγράμματος 2015-2018, να έχουμε ένα βιώσιμο χρέος.

Η Ελλάδα πια όμως, δεν είναι απομονωμένη. Μια σειρά χωρών αντιτάσσονται στον Σόιμπλε, είναι εντυπωσιακό ότι ακόμα και η Ισπανία συντάσσεται μαζί μας, όπως και η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Αυστρία. Εμείς έχοντας το δίκαιο με το μέρος μας θα πάμε στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου με την προσδοκία ότι θα βρεθεί μια λύση. Όλοι βλέπουν ότι η λύση είναι εκεί.

Είναι αυτονόητο, ότι τα μέτρα για το 2019 και μετά, μέτρα που μπήκαν με την απόλυτη πίεση του ΔΝΤ, εάν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το πρόγραμμα, δεν θα ισχύσουν.

Το 2014 δεν πιστεύαμε ότι είχαμε να κάνουμε με αντιευρωπαϊστές δανειστές. Οι απειλές τους για έξοδο από την Ευρώπη αν δεν υπογράφαμε αυτή την δύσκολη συμφωνία, οδήγησαν στην εφαρμογή των επώδυνων μέτρων. Αλλά μετά την υπογραφή της συμφωνίας, το φθινόπωρο του 2015, πήγαμε ξανά σε εκλογές και πήραμε την εντολή να κυβερνήσουμε. Είχαμε πει για μείωση συντάξεων και για αύξηση της φορολογίας για να μην γίνει το Grexit και πήραμε 7 μονάδες επάνω.

Είχαμε πει για τον ΕΝΦΙΑ ότι είναι ένας άδικος φόρος και θα τον καταργήσουμε. Οι δανειστές δεν το δέχτηκαν. Παρόλα αυτά ψηφίσαμε δυο φορές τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και θα προσπαθήσουμε να τον μειώσουμε και άλλο.

Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι ο κόσμος είναι ζορισμένος, αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε τη φορολογία και δεν το κάναμε οριζόντια. Το ίδιο και με το ΕΚΑΣ. Δυστυχώς οι δανειστές δεν το θεώρησαν σύνταξη αλλά επίδομα και για αυτό προσπαθούμε συνεχώς να καλύπτουμε ένα ποσοστό αυτού του επιδόματος”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter