Μπαλάφας: Πολιτικοοικονομικοί κύκλοι εμποδίζουν να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων

Μπαλάφας: Πολιτικοοικονομικοί κύκλοι εμποδίζουν να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων

Για τα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στα νησιά, μίλησε σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας και στάθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση της Σάμου. 

Επίσης επισήμανε, πως η καθημερινότητα των κατοίκων, όπως και η τουριστική κίνηση, δεν αναστατώθηκε από τους πρόσφυγες. Από την άλλη, εξήγησε, πως οι δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα σταδιακά μειώνονται και εν καιρώ θα καταργηθούν.

Βελτίωση συνθηκών διαβίωσης και κινήσεις αποσυμφόρησης

Παρεμβάσεις χρειάζονται για την αποσυμφόρηση των κέντρων στα νησιά, τόνισε ο κ. Μπαλάφας, αλλά εξήγησε, ότι «ορισμένοι κύκλοι εμποδίζουν την εκτόνωση του προβλήματος. Μέρος του πληθυσμού από τους διαμένοντες πρόσφυγες και μετανάστες θα μπορούσε να διοχετευθεί από τις δομές σε διαμερίσματα. Αυτό σημαίνει, ότι κλειστά διαμερίσματα βρίσκουν ενοικιαστή, πληρώνονται καλά από την Ύπατη Αρμοστεία, τα διαμερίσματα ανακαινίζονται. Υπάρχουν όμως πολιτικοοικονομικοί κύκλοι στη Σάμο, οι οποίοι απειλούν αυτούς που θέλουν να προσφέρουν τα διαμερίσματά τους για να μείνει μια οικογένεια προσφύγων. Αυτό πρέπει να αρθεί» υπογράμμισε.

Πρόσθεσε, πως ενισχύεται συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν για την ενδοχώρα, ευάλωτα άτομα και άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις για χορήγηση ασύλου.

Ένα άλλο μέτρο στο οποίο στάθηκε ο κ. Μπαλάφας, είναι η ίδρυση Προαναχωρησιακών Κέντρων στα νησιά, όπου δεν υπάρχουν, στη Σάμο για παράδειγμα. Εκεί θα μπορούν να παραμείνουν για κάποιο διάστημα, αυτοί που το αίτημά τους για άσυλο έχει απορριφθεί σε πρώτο βαθμό και κάνουν αίτηση για εξέταση σε δεύτερο βαθμό. «Για αυτό θέλουμε να βρίσκονται υπό κάποιο έλεγχο, ώστε να τους βρίσκουμε όταν απορρίπτεται το αίτημά τους και να επιστρέφουν στη χώρα από την οποία ήρθαν».

Δυστυχώς, δεν γίνεται να έρθουν όλοι οι άνθρωποι αυτοί από τα νησιά στην ενδοχώρα, όπως γινόταν πριν το κλείσιμο των βορείων συνόρων, συμπλήρωσε ο κ. Μπαλάφας.

Τα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα δεν θα διαιωνιστούν

Οι συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας είναι ανθρώπινες, σύμφωνα με τον κ. Μπαλάφα. Επίσης, ένας αριθμός έχει μεταφερθεί σε διαμερίσματα, σε πολλές πόλεις, επ΄ ωφελεία και της τοπικής κοινωνίας και των ενοικιαστών. και αν υπήρχε μεγαλύτερη προσφορά θα είχε ίσως λυθεί ευκολότερα, όπως σημείωσε. Συμπλήρωσε επίσης, ότι προς το τέλος του χρόνου θα υπάρχουν 18 από τις 25 δομές που λειτουργούν σήμερα. «Αυτή η κατάσταση δεν θα διαιωνιστεί» εκτίμησε.

«Να μη δυσφημούμε τα νησιά μας»

Στη Σάμο ο τουρισμός το καλοκαίρι στο νησί είχε έκρηξη προς τα επάνω, ανέφερε ο κ. Μπαλάφας. «Και το λέω αυτό, γιατί υπάρχουν δύο πλευρές: η μια είναι πώς διαβιούν οι πρόσφυγες στη δομή, που οι συνθήκες είναι άσχημες αυτό το διάστημα και η άλλη είναι η πραγματική επίπτωση στην πόλη. Πάνω σε αυτό αναφέρω την τουριστική έκρηξη στη Σάμο. Μιλώντας καθημερινά με τους αρμόδιους στη Σάμο και κατανοώντας την κατάσταση στη δομή, ρωτώ εάν υπάρχει γκρίνια και αναστάτωση για την όποια αύξηση των ανθρώπων που κυκλοφορούν στην πόλη και η απάντηση είναι αρνητική. Λέω δηλαδή, ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό, αλλά πρέπει να το βάλουμε στις πραγματικές του διαστάσεις και να μην συμβάλλουμε στη δυσφήμιση των νησιών μας». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter