Μπάμπης Μπατμανίδης: Ο καλλιτέχνης που συνδυάζει αυτά που αγαπάμε μιλάει για τα ωραία πράγματα

Μπάμπης Μπατμανίδης: Ο καλλιτέχνης που συνδυάζει αυτά που αγαπάμε μιλάει για τα ωραία πράγματα

Ο Μπάμπης Μπατμανίδης είναι σούπερ – ήρωας από την Θεσσαλονίκη, αλλά ταξιδεύει και σε άλλες περιοχές. Έρχεται και στην πόλη σας. Τραγουδάει στη μεγαλύτερη μπάντα της Ελλάδας -σοβαρά, αποτελείται από 11 μουσικούς κι οι φήμες -δηλαδή αυτός- λένε πως αναζητούν και δεύτερη μπάντα με 11 μουσικούς να παίξουν ένα φιλικό ματσάκι. 

Τα τραγούδια τους είναι τραγούδια έρωτα και πολιτικού υπερβατισμού, γιατί με κάποιον τρόπο καταφέρνει να τα συνδυάσει αυτά τα δύο. Ο Μπάμπης Μπατμανίδης είναι σούπερ – ήρωας γιατί καταφέρνει να μας χαρίζει μερικά από τα πιο ωραία και γεμάτα lives που έχουμε δει ποτέ.

Αυτός και τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας έχουν κάνει κάτι το καταπληκτικό: Είναι ο,τι καλύτερο υπάρχει στο πεδίο της έκφρασης ενός πράγματος που δεν είναι ούτε σύγχρονο ελληνικό τραγούδι και σε καμία περίπτωση δεν είναι παρωδία. Κάποιοι -συνήθως οι πάρα πολύ σοβαροί- βιάζονται να το χαρακτηρίσουν cult. Τι είναι, όμως, στο τέλος της ημέρας;

Ο ίδιος θα πει: “Είμαι μια πάροδος στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, ένα μικρό σοκάκι, μια εκτροπή της Εθνικής που δεν τραγουδήσαμε ποτές…

Η μουσική του Μπάμπη Μπατμανίδη δεν είναι παρωδία, λοιπόν. Είναι μία τίμια προσπάθεια να εκφράσει με χιούμορ τα πράγματα που μας αρέσουν: Τα βαριά λαϊκά, τη μελό καρικατούρα και τις ταινίες του Σταύρου Τσιώλη.

Ο Σταύρος Τσιώλης έχει οπωσδήποτε επηρεάσει τη μουσική του.

Ο Σταύρος Τσιώλης εκτός του καλλιτεχνικού πρίσματος, το οποίο μπορεί και να είναι υποκειμενικό, είναι η ευκολία που απουσιάζει από τις ζωές μας. Έχει αναπτύξει εν αγνοία του μία ιδιότυπη Ντεσπεράντο για όλους τους φαν, καθότι απομονώνοντας ατάκες μπορείς να συνεννοείσαι και όχι μόνο με τους μυημένους…Ταυτόχρονα μαζί με τις ταινίες του, νομίζω ότι κερδίζεις και φίλους…Τουλάχιστον εμείς κάναμε…Σαν τους οπαδούς των Slayer ένα πράμα“, λέει ο Μπατμανίδης κι αυτό αυτομάτως δίνει απαντήσεις

Η εκφραστική γνησιότητα του Μπάμπη Μπατμανίδη μεταφράζεται σε άφθονο γέλιο και σε ασταμάτητο χορό. Πόσο συχνά συμβαίνει να χορεύει κανείς και να σκάει μέσα σε δευτερόλεπτα στα γέλια; Ε, αυτό κάνει ο Μπατμανίδης, σου σερβίρει κάτι νόστιμο: Στα live του θα χορέψεις τραγούδια που η μουσική τους θα μπορούσε να εμφανιστεί σε σκυλάδικο της Εθνικής και οι στίχοι τους σε χαβαλεδιάρικα ροκ εγχειρήματα της δεκαετίας του ’80. Μετά θα γελάς και θα ξαναγελάς, στο τέλος θα φλερτάρεις, θα ακούσεις πολιτικό stand-up cοmedy κι όλα αυτά έτσι αβίαστα, χωρίς να πρέπει να ενστερνιστούν μία απ’όλες τις ταυτότητες. Εξάλλου, είναι αυτό που είμαστε κι εμείς: Αποτέλεσμα πολιτισμικής διεργασίας.

Αυτό το συνονθύλευμα μπορεί και να ενοχλήσει, κυρίως όσους ψάχνουν καλλιτεχνικές “καθαρότητες”. Αλλά ο καθωσπρεπισμός θα μας εξοντώσει μια μέρα;

Τους Καθώς Πρέπει ναι, αλλά εμάς όχι. Γιατί εμείς είμαστε Όπως Πρέπει”, απαντά ο Μπατμανίδης.

Η σοβαρότητα, λοιπόν, εξοντώνει κι εξάλλου, δεν υπάρχει πιο αποδοτικός τρόπος να μοιραστείς μια ιδέα ή ένα τραγούδι από το παρανοϊκό γέλιο.

Τα τραγούδια τους είναι γεμάτα πολιτικά σχόλια, αλλά σαν γραμμένα από χέρι κωμικογράφου. Και κάπως έτσι, με χιούμορ, απαντά κι ο ίδιος στην ερώτηση αν κάνει πολιτικό τραγούδι.

Ναι…μέχρι να διοριστώ…Βέβαια σε μια ΔΗΜΑΡ πιστέψαμε κι εμείς μπας και πάρουμε καμία Γενική Γραμματεία, αλλά τώρα ούτε κυλικείο στο ΚΑΤ δεν μας βλέπω (ωραία αθηναϊκά δε τα λέω; )“.

Η μπηχτή του Σαλονικιού τροβαδούρου έρχεται μόλις πριν λίγες μέρες πριν το μεγάλο του live στην Αθήνα. Την Παρασκευή στις 15 Δεκεμβρίου θα εμφανιστεί στο Ίλιον plus. Αλλά πώς νιώθει ένας Σαλονικιός όταν περνάει τα Τέμπη;

“Πολύ όμορφα τώρα που φτιάξαν αυτές τις σύριγγες, έτσι θα είναι και το Μετρό; Αλλά βέβαια η Θεσσαλονίκη έπρεπε να έχει ανοίξει τελωνείο ετσέτερα ετσέτερα”…

Μέσα στις επόμενες ημέρες η Αθήνα θα χαρεί να υποδεχτεί έναν πολύ ωραίο τύπο, έναν απενοχοποιημένο καλλιτέχνη που έχει καταφέρει να περιγράψει με απλότητα όλα εκείνα για τα οποία κάποια στιγμή μπορεί και να ντραπήκαμε να μιλήσουμε: Τα ωραία πράγματα που δεν είναι… “βαριά κουλτούρα”. 

Κατανοητές details :XΩΡΟΣ : ΙΛΙΟΝ plusΧΡΟΝΟΣ: Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στις 10 μ.μΠΥΛΗ: 8 ευρώΤην Babis Batmanidis Co(m)pany αποτελούν οι: 

Μπάμπης Μπατμανίδης: Φωνή- τζινάκια Σταύρος

 (Mourga)Αποστολίδης: Μπουζούκι-ουίσκια 

Άρης Μάθεσης: Μπουζούκι- βαριά καμιά μπύρα

 Γιάννης Μπέλλος: Mπάσο-ουίσκια

 Δημήτρης Μπαρτζώκας: Ακουστική Κιθάρα/φωνή ακουστική- ουίσκια 

Σταύρος Πατσίκας: Ηλεκτρική Κιθάρα -ουίσκια

Θωμάς Κωστούλας: Τύμπανα- ρούμι κόλα στυμμένο λεμόνι

Αλεξάνδρα Παπαστεργιοπούλου: Kρουστά/φλάουτο/φωνή-ουίσκια

Γιώργος Δούσος: Kλαρίνο-ουίσκια (δεν θα ρθει παίζει αλλού 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter