Μπανγκλαντές: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της Γαλλίας – Καλούν σε μποϊκοτάζ

Μπανγκλαντές: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της Γαλλίας – Καλούν σε μποϊκοτάζ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Ντάκα, καλώντας σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων και καίγοντας ένα ομοίωμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν μετά τις δηλώσεις του για τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία που οργάνωσε ένα ισλαμιστικό κόμμα και την οποία οι δυνάμεις της τάξης σταμάτησαν προτού φτάσει μπροστά από την πρεσβεία της Γαλλίας στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές.

Εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν δημιουργήσει οδοφράγματα με συρματόπλεγμα προκειμένου να αποκλείσουν τους διαδηλωτές οι οποίοι διαλύθηκαν χωρίς βία.

Ο Μακρόν έχει γίνει στόχος διαδηλωτών σε πολλές χώρες αφού τόνισε ότι η Γαλλία θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης, όπως αυτή εκφράζεται και μέσα από τα σκίτσα του Μωάμεθ, στη διάρκεια της τελετής προς τιμή του Γάλλου καθηγητή Σαμιέλ Πατί ο οποίος δολοφονήθηκε σε ισλαμιστική επίθεση στις 16 Οκτωβρίου επειδή έδειξε τέτοια σκίτσα στους μαθητές του.

Η διαδήλωση στη Ντάκα, που οργανώθηκε από το Islami Andolan Bangladesh (IAB), ένα από τα βασικά ισλαμιστικά κόμματα του Μπανγκλαντές, ξεκίνησε από το μεγαλύτερο τέμενος της χώρας, το εθνικό τέμενος Baitul Mukarram στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και ζητούσαν “μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων” και να “τιμωρηθεί” ο Μακρόν.

“Ο Μακρόν ανήκει σε μια ομάδα μερικών ηγετών που λατρεύουν τον Σατανά”, δήλωσε απευθυνόμενος στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί μπροστά από το τέμενος υψηλόβαθμο στέλεχος του IAB, ο Αταούρ Ράχμαν.

Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση του Μπανγκλαντές να “διώξει” τον Γάλλο πρεσβευτή στη χώρα. Άλλος ισλαμιστής ηγέτης, ο Χάσαν Τζαμάλ, δήλωσε ότι οι διαδηλωτές “θα γκρεμίσουν όλα τα τούβλα” της γαλλικής πρεσβείας, αν δεν απελαθεί ο πρεσβευτής.

“Η Γαλλία είναι εχθρός των μουσουλμάνων. Όσοι την εκπροσωπούν είναι επίσης εχθροί μας”, δήλωσε ο Νέσαρ Ουντίν ένας νεαρός αξιωματούχος του κόμματος.

Μετά το τέλος της διαδήλωσης, πολλοί άνθρωποι συνέχισαν να πραγματοποιούν πορεία σε γειτονικούς δρόμους φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας το μποϊκοτάζ της Γαλλίας, ενώ διαβεβαίωναν ότι “ο Μακρόν θα το πληρώσει ακριβά”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter