Μπαρτζώκας: «Στην παράταση θα ήμασταν φαβορί»

Μπαρτζώκας: «Στην παράταση θα ήμασταν φαβορί»

O Oλυμπιακός ηττήθηκε από την Εφές με ένα τρίποντο της τελευταίας στιγμής και αιχμαλωτίστηκε σε ένα άχαρο διήμερο όπου θα παίζει ρόλο κομπάρσου στην παράσταση τρίτων, αλλά το πρόσημο της σεζόν θεωρείται από τους ανθρώπους του θετικό.

«Ελάχιστοι περίμεναν ότι ο Μάιος θα μας έβρισκε να παίζουμε στο final-four, έχοντας μάλιστα κατακτήσει τη δεύτερη θέση της κανονικής περιόδου», τόνισε ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού αναδείχθηκε Προπονητής της Χρονιάς στην Euroleague, αλλά ο περυσινός πρωταθλητής Εργκίν Αταμάν αναδείχθηκε νικητής στη σκακιέρα του ημιτελικού.

Πολλοί πιστεύουν ότι θα ήταν προτιμότερο να παραχωρήσει ο Ολυμπιακός φάουλ στην τελευταία επίθεση της Εφές (με το σκορ ισόπαλο 74-74), ώστε να έχει στα χέρια του την τύχη του αγώνα. Ο Μπαρτζώκας ομολόγησε ότι το συζήτησε στιγμιαία με τους παίκτες του και συναποφάσισε μαζί τους: «Ας παίξουμε καθαρή άμυνα για να στείλουμε τον αγώνα στην παράταση».

Ο προπονητής των «ερυθρολεύκων» υπενθύμισε ότι η αμυντική επίδοση της ομάδας ήταν αυτή που την έφερε ξανά στην κορυφογραμμή της Ευρώπης. «Άλλωστε στην παράταση θα ήμασταν φαβορί», τόνισε.

Η Εφές είχε ήδη χάσει τον Ντάνστον με 5 φάουλ (και τον Σίνγκλετον με 4), ενώ έπαιζε χωρίς τον Σίμον και έμοιαζε κουρασμένη από την υπερπροσπάθεια. Επίσης, ο Ολυμπιακός είχε το απόλυτο πλεονέκτημα της έδρας, αφού στις κερκίδες της «Σταρκ Αρένα» στριμώχνονταν 12.000 παθιασμένοι οπαδοί του, μαζί με μια χούφτα Τούρκους και Ισπανούς.

Ωστόσο, ο Βασίλιε Μίτσιτς κατόρθωσε να ελευθερωθεί από το ασφυκτικό μαρκάρισμα του Σάσα Βεζένκοφ και να ευστοχήσει στο σουτ της νίκης, προσθέτοντας μία σερβική πινελιά στο final-four του ουδέτερου Βελιγραδίου. «Αισθάνομαι ότι οφείλω να αναλάβω την ευθύνη για την ήττα», είπε ο Βεζένκοφ, που ήταν και πολύ άστοχος στον αγώνα (1/8 τρίποντα).

Στα 11 φάιναλ-φορ της ιστορίας του, ο Ολυμπιακός έχει χάσει μόνο δύο ημιτελικούς: το 1999 στο Μόναχο από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ζαλγκίρις, το 2009 στο Βερολίνο από τον μετέπειτα πρωταθλητή Παναθηναϊκό και φέτος στο Βελιγράδι από την Εφές.

Η ομάδα της Κωνσταντινούπολης ξόδεψε πακτωλούς εκατομμυρίων τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, αλλά μόλις το 2019 κατόρθωσε να τρυπήσει τα στεγανά των final-four. Προηγουμένως, είχε μόνο μία και άδοξη συμμετοχή, το 2000 στη Θεσσαλονίκη όπου ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό και τερμάτισε 3η.

Ο φετινός τελικός θα είναι ο τρίτος συνεχόμενος για την ομάδα του Αταμάν, η οποία ήταν φαβορί για τον τίτλο και την περίοδο που σβήστηκε από τις καλένδες λόγω της πανδημίας. Με άλλα λόγια, ο Ολυμπιακός που πέρυσι δεν μπήκε ούτε στα play’off, ηττήθηκε στο τελευταίο σουτ από την κορυφαία ευρωπαϊκή ομάδα της τετραετίας.

Οι δύο κορυφαίοι παίκτες της, Βασίλιε Μίτσιτς και Σέιν Λάρκιν, μοιράστηκαν τα τρόπαια MVP της προηγούμενης διετίας και έχουν ετήσια συμβόλαια που αγγίζουν ή ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια δολάρια.

Μολονότι η λέξη «αποτυχία» δεν χωράει στο λεξιλόγιο του φετινού Ολυμπιακού, πολλοί στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο μιλούν για μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Στον δεύτερο ημιτελικό, η θεωρητικά αδύναμη Ρεάλ απέκλεισε την υπερηχητική Μπαρτσελόνα και θα παίξει στον τελικό, όπως και το 2018 όταν νίκησε στο ίδιο γήπεδο τη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Για τις τουρκικές ομάδες, το σερί των τελικών έφτασε τους 6: τρεις η Φενέρ μεταξύ 2016-18 με ένα τρόπαιο, τρεις και η Εφές έκτοτε, με ένα τρόπαιο που μπορεί να αυγατίσει.

Ο Ολυμπιακός, στο μεταξύ, μετράει τρεις ευρωπαϊκούς τελικούς από το 2015 και μετά, χωρίς ωστόσο να πιει σαμπάνια από την κούπα. Τις προηγούμενες δύο φορές ηττήθηκε από γηπεδούχο: τη Ρεάλ στη Μαδρίτη, τη Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη. Στο Βελιγράδι, όμως, είχε δικό του το άτυπο πλεονέκτημα της έδρας.

Και αυτό είναι μάλλον το μεγάλο κέρδος του από τη φετινή ευρωπαϊκή περιπέτεια. Ο Ολυμπιακός ζέστανε ξανά το απογοητευμένο κοινό του, ξανάγινε μόδα, έκανε τους ουδέτερους να ανυπομονούν για τις παραστάσεις του, ανέδωσε ευωδιά υγείας. Άλλωστε, οι φίλαθλοι που τον ακολούθησαν στη Σερβία δεν έδωσαν ως τώρα το παραμικρό δικαίωμα για αρνητικά σχόλια.

Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές του ημιτελικού, όταν η Εφές προηγήθηκε με 11 πόντους, από την κατακόκκινη εξέδρα ακούστηκε παρατεταμένο χειροκρότημα ενθάρρυνσης. Στα ενδότερα της ομάδας, ήδη υπάρχει αδημονία για την επόμενη χρονιά. «Κύριος στόχος μας, όμως, ήταν και παραμένει να κατακτήσουμε το ελληνικό πρωτάθλημα», προσθέτει ο Βεζένκοφ.

O Oλυμπιακός θα αντιμετωπίσει τη Μπαρτσελόνα στον μικρό τελικό το απόγευμα του Σαββάτου (17.00), ενώ τρεις ώρες αργότερα θα ξεκινήσει το ραντεβού του τίτλου ανάμεσα στη Ρεάλ και την Εφές (20.00).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter