Μπάσκετ: Απληρωσιά μέχρι τέλους…

Μπάσκετ: Απληρωσιά μέχρι τέλους…

Μία από τις ατάκες που χρησιμοποιεί σαν… καραμέλα εδώ και 22 μήνες ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης είναι η ακόλουθη: «Νοικοκυρεύουμε το αθλητικό τοπίο, βάζουμε τάξη». Κάποιοι αθλητές, κυρίως μπασκετμπολίστες, για νοικοκύρεμα ακούνε από επίσημα χείλη και δυστυχώς νοικοκύρεμα δεν βλέπουν.

Πρόκειται για παίκτες που έχουν περάσει από τον Άρη και άλλες ομάδες μπάσκετ όπως ο Ηφαιστος Λήμνου, τίμησαν το συμβόλαιο που υπέγραψαν, ίδρωσαν τη φανέλα και παρ’ όλα αυτά είναι απλήρωτοι. Κι αυτή η… κολόνια κρατάει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και δεκαετία!

Από την αθλητική νομοθεσία προβλέπεται ότι μια ανώνυμη αθλητική εταιρεία λαμβάνει πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα εφόσον δεν οφείλει χρήματα (ούτε) σε πρώην αθλητές της. Τον σχετικό έλεγχο διενεργεί η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), στην οποία προεδρεύει ο κουμπάρος του υφυπουργού, ο επίτιμος αντιεισαγγελέας εφετών Νίκος Τζουλάκης.

Για να υπάρχει μια ελάχιστη διασφάλιση σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των κλαμπ, οι ΚΑΕ καταθέτουν πριν από το πρώτο τζάμπολ της σεζόν και εγγυητική επιστολή, η οποία για τις ομάδες μπάσκετ της Α1 είναι 60.000 ευρώ. Όπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη, «η εγγυητική επιστολή αφορά στην καλή εκτέλεση των υποχρεώσεων της ΕΕΑ και καταπίπτει υπέρ απαιτήσεων κατά σειρά αθλητών, προπονητών ή άλλων τρίτων που προκύπτουν από τελεσίδικες αποφάσεις των επιτροπών επίλυσης οικονομικών διαφορών».

Και κάπου εδώ ξεκινάει το περιβόητο νοικοκύρεμα του αθλητισμού από τον Λ. Αυγενάκη. Αρκετοί μπασκετμπολίστες κατέθεσαν και στην τρέχουσα περίοδο στην ΕΕΑ αίτηση-καταγγελία με την οποία ζητούν την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής της ΚΑΕ Άρης λόγω της ύπαρξης ληξιπρόθεσμης οφειλής. Για παράδειγμα ο Μιχάλης Τσαϊρέλης διεκδικεί δεδουλευμένα 85.000 ευρώ και ο Δημήτρης Βεργίνης 75.000 ευρώ.

Στις 14 Απριλίου οι δύο εν ενεργεία αθλητές, όπως και οι Κώστας Χαραλαμπίδης, Νίκος Αργυρόπουλος, Νίκος Μπάρλος, Θεοφάνης Κουμπούρας, Σπυρίδωνας Μούρτου, Θοδωρής Ζάρας και Δημήτρης Πρίφτης (προπονητής), ενημερώθηκαν ότι η εξέταση της αίτησής τους αναβάλλεται αορίστως! Την αναβολή έδωσε η ΕΕΑ, τα μέλη της οποίας γνωρίζουν ότι η ιστορική ομάδα οφείλει περίπου 4 εκατ. ευρώ και υπάρχουν παίκτες και προπονητές που περιμένουν να πάρουν τα λεφτά που έχουν δουλέψει.

«Υποτίθεται ότι ένας από τους λόγους που δημιουργήθηκε η ΕΕΑ πριν από πολλά χρόνια ήταν να μην υπάρχουν χρέη στους συλλόγους και να λαμβάνουν οι αθλητές τα δεδουλευμένα τους. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η ΕΕΑ εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ομάδων και οι αποφάσεις της είναι εναντίον των αθλητών» δήλωσε στο Documento ο πόιντ γκαρντ του Ηρακλή Δ. Βεργίνης, ο οποίος προσπαθεί εδώ και έντεκα χρόνια τα πάρει τα οφειλόμενα από τον Αρη: «Από το 2010 προσπαθώ να αποπληρωθώ από τον Αρη και ακόμη δεν τα έχω καταφέρει.

Για εμάς τους αθλητές είναι περίεργος ο τρόπος που χειρίζεται τις υποθέσεις η επιτροπή. Υπάρχουν συνεχόμενες αναβολές στην ΕΕΑ για την υπόθεσή μου, δεν γίνεται κατάπτωση της εγγυητικής του Αρη και πλέον έχουν ξεπεραστεί και τα όρια. Δεν εγκαταλείπω πάντως την προσπάθεια. Είναι χρήματα που έχω δουλέψει και έχω ιδρώσει γι’ αυτά. Δεν θέλω να μου χαρίσουν κάτι, τα λεφτά μου διεκδικώ.

Εδώ και χρόνια βάζουμε κι εμείς πλάτη για να βοηθήσουμε την ομάδα, έχουμε δεχτεί “κούρεμα” στις οφειλές, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να πληρωθούμε. Δεν βλέπουμε καμία ανταπόκριση. Υπάρχουν νόμοι που πρέπει να εφαρμόζονται. Δεν θέλουμε καμία χάρη, να πληρωθούμε μόνο θέλουμε».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter