Μπάσκετ: Επίσημη… εγκλωβισμένη

Μπάσκετ: Επίσημη… εγκλωβισμένη

Η εθνική ξεκίνησε λειψή προετοιμασία για το προολυμπιακό τουρνουά, ανάμεσα στις διοικητικές παλινωδίες της ΕΟΚ και την καθυστερημένη λήξη των πρωταθλημάτων.

Εγκλωβισμένη ανάμεσα στις διοικητικές παλινωδίες της ΕΟΚ και την καθυστερημένη λήξη των εθνικών πρωταθλημάτων, η «επίσημη αγαπημένη» ερωτεύτηκε αίφνης τον… Κέβιν Ντουράντ.

Εάν οι Μιλγουόκι Μπακς αποκλειστούν από τους Μπρούκλιν Νετς στους ημιτελικούς της Ανατολής που ξεκίνησαν την Κυριακή 6 Ιουνίου, οι πιθανότητες πρόκρισης της εθνικής μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πολλαπλασιαστούν.

Από την άλλη, ποιος θέλει να δει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο μουτρωμένο; Εάν οι Μπακς κατακτήσουν τον τίτλο στο ΝΒΑ, τα οφέλη μέσω ώσμωσης θα είναι μεγαλύτερα από μια απλή παρουσία στο Τόκιο…

Οι αγώνες των Μπακς με τους χρυσοποίκιλτους Νετς (του Ντουράντ, του Τζέιμς Χάρντεν και του Κάιρι Ιρβινγκ) μπορεί να τραβήξουν έως τις 18-19 Ιουνίου. Εφόσον τα Ελάφια ηττηθούν, ο Γιάννης θα έχει στη διάθεσή του ένα δεκαήμερο –αν όχι περισσότερο– για να πάρει δυο ανάσες, να ανασυγκροτηθεί, να ανασκουμπωθεί και να πάει να βρει τους άλλους στον Καναδά: τρεις ώρες σκάρτες με το αεροπλάνο.

Το προολυμπιακό τουρνουά των έξι ημερών θα ξεκινήσει στη Βικτόρια στις 29 Ιουνίου, αλλά η εθνική μπορεί να περιμένει τον Γιάννη ακόμη και μέχρι τις 3 Ιουλίου, όταν δώσει το πρώτο (από τα δύο) νοκ άουτ παιχνίδι της με μία από τις Τουρκία, Τσεχία, Ουρουγουάη.

Εάν όμως οι Μπακς περάσουν τους Νετς, θα παίζουν τις ίδιες μέρες τελικούς Ανατολής, με Σίξερς ή Χοκς. Οπότε παύει κάθε συζήτηση. Παρεμπιπτόντως, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο είναι τραυματισμένος στο γόνατο αλλά πιστεύεται ότι θα έχει αναρρώσει μέχρι τότε.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εθνική με τους εδώ διεθνείς είναι εξίσου βασανιστικό. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού (Παπαπέτρου, Παπαγιάννης, Μήτογλου, Μποχωρίδης) και του Λαυρίου (Μουράτος) έχουν μυαλό μόνο για τους τελικούς της Μπάσκετ Λιγκ, ενώ ο ανούσιος μικρός τελικός «φυλάκισε» κάμποσους υποψήφιους για τις τελευταίες θέσεις της δωδεκάδας: Χρυσικόπουλο, Κατσίβελη, Γκίκα, Λούντζη, Αγραβάνη, Γιαννόπουλο, ακόμη και τον Νίκο Ζήση.

Για καλή τύχη του Ρικ Πιτίνο, τέσσερις «ερυθρόλευκοι» με καπαρωμένη θέση στο αεροπλάνο εμφανίστηκαν στην πρώτη προπόνηση φρέσκοι και ορεξάτοι, δίπλα στους έξι επτά υπηρεσιακούς που κλήθηκαν: Σπανούλης, Σλούκας, Πρίντεζης, Λαρεντζάκης. Από κάποιο καπρίτσιο της τύχης, το «μέχρι τέλους» του Ολυμπιακού αποδείχθηκε ιδανικός σύμμαχος… του Γιώργου Βασιλακόπουλου! Ο Κώστας Παπανικολάου θα συμπλήρωνε το κουιντέτο αν δεν ήταν χειρουργημένος ενώ ο Τάιλερ Ντόρσεϊ έθεσε εαυτόν εκτός ομάδας αφού προτίμησε να μείνει στην Αμερική για ατομικές προπονήσεις. Ο Κώστας Κουφός δεν κλήθηκε.

Ο αναντικατάστατος Νικ Καλάθης θα φοράει τα μπλαουγκράνα της Μπαρτσελόνα μέχρι τις 21 Ιουνίου, καταληκτική ημερομηνία των τελικών της ACB. O άλλοτε αρχηγός του Παναθηναϊκού τραυματίστηκε στην Κολωνία και απουσίασε από το ξεκίνημα των ισπανικών προημιτελικών. Η συμμετοχή του στην εθνική θα πρέπει να θεωρείται αμφίβολη, αν και οι σχέσεις του με τον Πιτίνο παραμένουν άριστες.

Η παρουσία του –άμισθου– Αμερικανού στο τιμόνι της εθνικής Ελλάδας φαίνεται να εξελίσσεται σε εχέγγυο συσπείρωσης, με εμβληματικό πρόσωπο τον Βασίλη Σπανούλη. Ο Πιτίνο πλεύρισε για πρώτη φορά τον αρχηγό του Ολυμπιακού όταν ο ίδιος φορούσε ακόμη την πράσινη φόρμα, πριν από ενάμιση χρόνο. Ο Σπανούλης αισθάνθηκε κολακευμένος και αποφάσισε να επιστρέψει για έναν «τελευταίο χορό», αγνοώντας τα εχθρικά βλέμματα που γνώριζε ότι θα εισπράξει στον Πειραιά. «Θέλω να με θυμούνται τα παιδιά μου με την μπλε φανέλα» εξήγησε.

Η στάση του συμπαρέσυρε τους συμπαίκτες του και ιδίως τον 36άχρονο Πρίντεζη, ο οποίος υπέγραφε μαζί με τους Παπανικολάου, Κόνιαρη την περίφημη επιστολή ενάντια στον Πιτίνο («εξαπατηθήκαμε» κ.ο.κ.) τον Νοέμβριο του 2019. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν τον περασμένο χειμώνα, μετά την αποχώρηση του Πιτίνο από τον Παναθηναϊκό, εξομάλυναν το κλίμα και ταυτόχρονα παραμέρισαν τις όποιες αντιρρήσεις της διοίκησης και της φανατισμένης εξέδρας του Ολυμπιακού.

Ο Σπανούλης ονειρεύεται μια τρίτη συμμετοχή σε ολυμπιάδα (2004, 2008) και ελπίζει να γιορτάσει τα 39α γενέθλιά του επί ιαπωνικού εδάφους στις 7 Αυγούστου, ανήμερα του τελικού! Πέρα από τις θεμιτές φιλοδοξίες του, κριτήριο για την απόφασή του ήταν και η αγωνιστική του συντήρηση. Ο βετεράνος αθλητής θεωρεί καταδικαστικό το επτάμηνο της απραξίας σε αυτή την ηλικία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter