Μπάσκετ: Η κοσμογονία σκοντάφτει στη σκληρή πραγματικότητα

Μπάσκετ: Η κοσμογονία σκοντάφτει στη σκληρή πραγματικότητα

Ο νέος πρόεδρος της ομοσπονδίας Βαγγέλης Λιόλιος θέλει πρωτοκλασάτο προπονητή για την εθνική ομάδα, αλλά αυτό είναι εύκολο μόνο στα λόγια.

H εποχή του Βαγγέλη Λιόλιου στην ΕΟΚ ξεκίνησε με βήματα προς τον τηλεοπτικό μεσαίωνα (μονοκάμερη κάλυψη του αγώνα Κολοσσός – Ολυμπιακός για λογαριασμό… ιστοσελίδας) και συνεχίστηκε με ένα αλλοπρόσαλλο ήξεις αφήξεις στο θέμα του ομοσπονδιακού προπονητή.

Ενδιάμεσα, ο νέος πρόεδρος πήγε στα γραφεία του Λευτέρη Αυγενάκη και φωτογραφήθηκε αγκαλιά με μια βιογραφία του Γιάννη Αντετοκούνμπο σαν νέος… Αδωνης. Πρόλαβε τουλάχιστον να εξαγγείλει την επιστροφή της εθνικής ομάδας στη Θεσσαλονίκη για επίσημο παιχνίδι. Για την καινούργια διοίκηση της ΕΟΚ Ελλάδα δεν είναι μόνο… το Ηράκλειο.

Αλλά οι κινήσεις δημόσιων σχέσεων και η προσωρινή τηλεοπτική συσκότιση, για την οποία ευθύνεται εν πολλοίς η παλαιά ηγεσία, είναι θέματα δευτερεύοντα. Εκείνο που καίει τον Λιόλιο ώστε να αφήσει το στίγμα του στη βιτρίνα από τις πρώτες κιόλας μέρες είναι το προπονητικό σχήμα που θα οδηγήσει την εθνική ομάδα στο Ευρωμπάσκετ 2022.

Η σκληρή πραγματικότητα

Ο Λιόλιος δήλωνε αποφασισμένος να προκαλέσει κοσμογονία σε όλα τα επίπεδα. Επειτα βρέθηκε αντιμέτωπος με την πραγματικότητα. Το τοπίο σε ό,τι αφορά την «επίσημη αγαπημένη» έχει ως εξής:

Το καλεντάρι της FIBA, με τα χειμωνιάτικα «παράθυρα» που απαιτούν δεκαπενθήμερη προσήλωση, δεν επιτρέπει να εργαστεί στην εθνική ομάδα προπονητής που ταυτόχρονα εργάζεται στη Euroleague ή στο Eurocup (Ιτούδης, Σφαιρόπουλος, Πρίφτης, Μπαρτζώκας).

Συνεπώς, προπονητής πλήρους απασχόλησης για την εθνική μπορεί να είναι μόνο κάποιος άνεργος (Γιαννάκης, Πεδουλάκης, Γιατράς, Βόβορας) ή υπάλληλος ομάδας που βρίσκεται έξω από το πλέγμα του Μπερτομέου (Σκουρτόπουλος, Κατσικάρης, Σερέλης, Λυκογιάννης, Δέδας, Μανωλόπουλος).

Οι ομάδες της Euroleague δεν βλέπουν με καλό μάτι τη διπλοθεσία του προπονητή τους, αφού τον περιμένουν στις επάλξεις την κομβική περίοδο της προετοιμασίας. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο η ΤΣΣΚΑ θέλει τον Ιτούδη στη Μόσχα. Οχι στο Ευρωμπάσκετ.

Η ΕΟΚ δεν διαθέτει τους πόρους ούτε το… ανάστημα για να πληρώσει αποκλειστική απασχόληση κάποιου πρωτοκλασάτου προπονητή δώδεκα μήνες τον χρόνο. Κανένας Σφαιρόπουλος δεν θα αφήσει καμία Μακάμπι για καμία εθνική Ελλάδας.

Ορισμένοι αξιόλογοι Ελληνες προπονητές εργάζονται σε εθνικές ομάδες άλλων χωρών: ο Ζούρος στη Γεωργία, ο Παπαθεοδώρου στην Ελβετία.

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος έχει συμβόλαιο με την ΕΟΚ, ανεξαρτήτως διοίκησης, για τα «παράθυρα» της ερχόμενης διετίας (προκριματικά Μουντομπάσκετ 2023). Η ίδια συμφωνία προβλέπει ότι τα καλοκαίρια ο Σκουρτόπουλος είτε θα εργάζεται στην ανδρών ως βοηθός είτε θα κοουτσάρει την εθνική νέων.

Ο Δημήτρης Ιτούδης, που βολιδοσκοπήθηκε προεκλογικά, είναι θετικός για συνεργασία με την ομοσπονδία αλλά μόνο για τα καλοκαίρια και μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της ΤΣΣΚΑ – η οποία ανήκει στη σφαίρα του αμφίβολου.

Η πιθανότητα δημιουργίας σχήματος που να περιλαμβάνει είτε τον Μπαρτζώκα είτε τον Πρίφτη είτε και τους δύο αποκλείεται για προφανείς λόγους, αν και αποτελεί υγρό όνειρο πολλών.

Άλλος υποψήφιος που να πληροί τα ονειροπαρμένα κριτήρια όσων πιστεύουν σε παραμύθια με νεράιδες δεν υπάρχει. Με δράκους, ίσως…

Σε θολά νερά

Ο Λιόλιος δηλώνει ότι ο επόμενος προπονητής της εθνικής ομάδας θα είναι «ενεργός» και μάχιμος, μπαρουτοκαπνισμένος στην πρώτη γραμμή των χαρακωμάτων. Και Ελληνας. Οσοι συνομίλησαν μαζί του τις τελευταίες μέρες συμπέραναν ότι δεν υπάρχει σαφές σχέδιο και ότι βρισκόμαστε στο «βλέποντας και κάνοντας».

Η παραπάνω ιχνογραφία αποκλείει το σενάριο πρόσληψης ξένου προπονητή (στα χνάρια των Γ. Καζλάουσκας, Αντρ. Τρινκιέρι), ενώ δύσκολα θα προχωρήσει και το «βάπτισμα» ενός πρώην παίκτη, όπως έγινε το 1996 με τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Ο Νίκος Ζήσης είναι ο προφανής υποψήφιος και επιθυμεί διακαώς να εργαστεί για την ομάδα της καρδιάς του, αλλά το σενάριο θεωρείται πρόωρο και δεν συνάδει με τις μεγαλόπνοες σκέψεις του Λιόλιου.

Οι καλοθελητές κάθε λογής έσπευσαν να προεξοφλήσουν το τέλος του Σκουρτόπουλου με τον ίδιο ζήλο που έδειξαν προ μηνών όταν προανήγγειλαν το «τέλος του Πιτίνο». Αλλά ο Σκουρτόπουλος, απόλυτα επιτυχημένος σε ό,τι αφορά τα «παράθυρα» και τις ισορροπίες στο δύσβατο διπλωματικό πεδίο, δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

Στα «παράθυρα» που έρχονται τον Νοέμβριο την ως συνήθως κουτσουρεμένη εθνική ομάδα θα κοουτσάρει ο Σκουρτόπουλος, που βρίσκεται στο «γαλάζιο» μετερίζι από το 2014. Η αυλή του Λιόλιου διέδωσε ότι «θα ρωτηθούν οι παίκτες της εθνικής», οπότε η παραμονή Σκουρτόπουλου θα αποδοθεί στη δική τους ψήφο εάν κάποιος εκεί έξω δυστροπήσει.

Το μοντέλο των δύο προπονητών (ένας για τον χειμώνα και ένας για τις καλοκαιρινές διοργανώσεις) δεν ήταν παραξενιά του Βασιλακόπουλου αλλά αναγκαστική επιλογή. Ορατή λύση όμως δεν υπάρχει, οπότε μπορεί να πέσουμε στη γνωστή τρύπα της πολύμηνης αναζήτησης.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεσμεύτηκε από τώρα ότι θα αγωνιστεί στο Ευρωμπάσκετ 2022, οπότε η παρουσία του μπορεί να σημάνει πανστρατιά και να γίνει δέλεαρ για ονόματα επιπέδου… Πιτίνο.

Τα επόμενα χρόνια όμως προμηνύονται δύσκολα για τις εθνικές ομάδες. Και κανένας προπονητής πρώτης γραμμής δεν θέλει να συνδέσει το όνομά του με αποτυχίες και παρακμή.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter