Μπάσκετ: Η κρίσιμη καμπή των «αιωνίων»

Μπάσκετ: Η κρίσιμη καμπή των «αιωνίων»

Έντεκα μήνες μετά την παρουσία του στον ευρωπαϊκό τελικό του 2017, ο Ολυμπιακός βρίσκεται ένα βήμα πριν το χείλος του γκρεμού στα πλέι-οφ της Εuroleague. Οι πιθανότητες πρόκρισής του στο φάιναλ-φορ του Βελιγραδίου μοιάζουν λιγοστές, ωστόσο οι άνθρωποι του ποντάρουν στην πείρα της ομάδας (σε σύγκριση με την πρωτάρα σε τέτοια μονοπάτια Ζαλγκίρις), καθώς και στο περυσινό δείγμα γραφής.

Τέτοιες μέρες πέρυσι, ο Ολυμπιακός βρισκόταν πάλι με την πλάτη στον τοίχο, αλλά βρήκε τρόπο να νικήσει δύο φορές την Εφές (πρώτα στην Πόλη και μετά στο Φάληρο), ανατρέποντας το 1-2 καθ’ οδόν προς το φάιναλ-φορ και τον τελικό. Ωστόσο, το προηγούμενο αντίστοιχο 1-2 εκτός Ελλάδας, το 2011 απέναντι στη Σιένα, έφερε αποκλεισμό, με δύο ήττες στην Ιταλία μετά την αρχική «μοιρασιά» στο ΣΕΦ.

«Μας έπιασε πανικός όταν άρχισαν να βάζουν τα σουτ», ήταν η πρόχειρη ανάλυση του Γιάννη Σφαιρόπουλου. «Είχαμε και τέσσερις παίκτες που αγωνίστηκαν με ένεση». Οι τραυματισμοί των Πρίντεζη, Μιλουτίνοβ, Παπανικολάου, Στρέλνιεκς περιόρισαν το κουαρτέτο σε φτωχές επιδόσεις, αλλά όλοι οι δείκτες του αγώνα φανερώνουν την υπεροχή της Ζαλγκίρις: +20 πόντοι, 73% στα δίποντα, διπλάσιες ασίστ, περισσότερα ριμπάουντ, μία πειστική νίκη.

Ο Ολυμπιακός θα παίξει πλήρης στο 4ο ματς, την Πέμπτη, αλλά πολλοί παίκτες του βρίσκονται στο 50% της φυσικής κατάστασης ή χαμηλότερα.

Η Ζαλγκίρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους δεν έχει απουσίες και, με σύμμαχο την έδρα στο μεγαλύτερο (και ίσως ωραιότερο) γήπεδο της διοργάνωσης ευελπιστεί να προκριθεί στο φάιναλ-φορ για πρώτη φορά μετά τον θρίαμβο του 1999. Τότε είχε για προπονητή τον, μετέπειτα «ερυθρόλευκο» αλλά και Ομοσπονδιακό στην Ελλάδα, Γιόνας Καζλάουσκας.

Η Φενέρμπαχτσε ηττήθηκε στη Βιτόρια από τη Βασκόνια, αλλά αυτή προστάτευσε την έδρα της στα δύο πρώτα παιχνίδια (όπως και η ΤΣΣΚΑ απέναντι στη Χίμκι, στην ελληνορωσική αναμέτρηση των Ιτούδη-Μπαρτζώκα) και εξακολουθεί να προηγείται, έστω με 2-1.

Απόψε έχει σειρά ο Παναθηναϊκός, να ρίξει τη μία από τις δύο κρίσιμες ζαριές μακριά από το κοινό του. Η Ρεάλ έφυγε νικήτρια από το ΟΑΚΑ στο 2ο παιχνίδι, οπότε παίζει με τα λευκά στη σκακιέρα του ζευγαριού. Επιπρόσθετα, απόψε θα έχει στις τάξεις της τον ηγέτη της, Σέρχιο Γιουλ, ο οποίος προέρχεται από απουσία 6 μηνών λόγω σοβαρού τραυματισμού. Η εικόνα και το σχέδιο του 1ου αγώνα θα είναι η πυξίδα για τους πρωταθλητές Ελλάδας.

Παραδόξως, ο Παναθηναϊκός των 6 ευρωπαϊκών τροπαίων ουδέποτε ξεκίνησε με 2-0 στην έδρα του σε σειρά προημιτελικών. Όσες φορές προκρίθηκε σε φάιναλ-φορ την εποχή των best-of-5 αναμετρήσεων το έκανε με ένα, τουλάχιστον, διπλό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το 2012 απέναντι στη Μακάμπι.

Τότε κέρδισε το 4ο ματς και εξασφάλισε την πρόκριση στο 5ο, μπροστά στο κοινό του. Κάτι αντίστοιχο καλείται να πράξει πλέον ο φετινός Ολυμπιακός.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter