Μπάσκετ: Καναδάς, Τσεχία, Τουρκία στον δρόμο της Εθνικής

Μπάσκετ: Καναδάς, Τσεχία, Τουρκία στον δρόμο της Εθνικής

Γεμάτος στροφές θα είναι ο δρόμος της Εθνικής μπάσκετ προς το Τόκυο. Η κληρωτίδα της FIBA έστειλε την «επίσημη αγαπημένη» στη Βικτόρια του Καναδά, στις ακτές του Ειρηνικού, σε ένα Προολυμπιακό τουρνουά που περιλαμβάνει επίσης την Τσεχία, την Τουρκία, την Κίνα και την Ουρουγουάη.

Μόνο μία από τις παραπάνω ομάδες θα κερδίσει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Βάσει του προγράμματος, η Εθνική μας καλείται να τερματίσει 1η ή 2η σε έναν αρχικό Όμιλο όπου θα μετάσχουν επίσης ο Καναδάς και η Κίνα. Στη συνέχεια θα πρέπει να κερδίσει έναν ημιτελικό και έναν τελικό, απέναντι σε ομάδες του άλλου υπο-Ομίλου (Τσεχία, Τουρκία, Ουρουγουάη).

Η δυσκολία του εγχειρήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στελέχωση της ομάδας του Καναδά, ενώ δεν υπάρχει κανένας εύκολος αντίπαλος στη συγκεκριμένη εξάδα.

Τα τέσσερα Προολυμπιακά τουρνουά που θα μοιράσουν τα αντίστοιχα Ολυμπιακά εισιτήρια έχουν ως εξής:

Βελιγράδι: Σερβία, Ιταλία, Πουέρτο Ρίκο, Δομινικανή Δημοκρατία, Νέα Ζηλανδία, Σενεγάλη.

Κάουνας: Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβενία, Βενεζουέλα, Ν.Κορέα, Ανγκόλα.

Σπλιτ: Ρωσία, Βραζιλία, Κροατία, Γερμανία, Μεξικό, Τυνησία.

Βικτόρια: Ελλάδα, Τσεχία, Τουρκία, Καναδάς, Κίνα, Ουρουγουάη.

Τα τέσσερα Προολυμπιακά τουρνουά θα διεξαχθούν στις 23-28 Ιουνίου 2020. Η συμμετοχή του Γιάννη Αντετοκούνμπο θα κριθεί εν πολλοίς από την πορεία των Μιλγουόκι Μπακς στο φετινό ΝΒΑ, του οποίου οι τελικοί έχουν προγραμματιστεί για τις 4-21 του ίδιου μήνα. Εάν ωστόσο οι Μπακς αποκλειστούν π.χ. ένα βήμα νωρίτερα, όπως πέρυσι (με την ήττα από τους Τορόντο Ράπτορς 2-4 στους Ανατολικούς τελικούς), οι υποχρεώσεις του Γιάννη θα ολοκληρωθούν στα τέλη Μαϊου. Σε αυτή την περίπτωση, η συμμετοχή του στο Προολυμπιακό τουρνουά θα συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν ήδη προκριθεί η οικοδέσποινα Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, Αργεντινή, Γαλλία, Ισπανία, Αυστραλία, Νιγηρία, Ιράν από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν στο Τόκιο μεταξύ 24 Ιουλίου και 9 Αυγούστου 2020. Η Ελλάδα αποκλείστηκε στα δύο προηγούμενα Προολυμπιακά τουρνουά, από την Κροατία το 2016 και από τη Νιγηρία το 2012. Η τελευταία της Ολυμπιακή συμμετοχή ήταν το 2008 στο Πεκίνο, όταν (όπως και το 2004) ηττήθηκε στον δραματικό προημιτελικό από την Αργεντινή.

Οικοδεσπότης της κλήρωσης στο Μιές της Ελβετίας ήταν ο Έλληνας γενικός γραμματέας της FIBA Aνδρέας Ζαγκλής. Την κλήρωση για τους Άνδρες πραγματοποίησε ο παλαίμαχος Ισπανός διεθνής Χόρχε Γκαρμπαχόσα, νυν πρόεδρος της Ομοσπονδίας μπάσκετ της πατρίδας του. Ο γνωστός μας Στόικο Βράνκοβιτς τράβηξε τους κλήρους στην αντίστοιχη διαδικασία για τις Γυναίκες.

Η Εθνική Γυναικών δεν συμμετέχει στην Προολυμπιακή διαδικασία για το 2020, αφού έχει ήδη αποκλειστεί. Στο 3×3, που εντάσσεται για πρώτη φορά στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, δεν υπάρχει ελληνική συμμετοχή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter