Μπάσκετ: Μία νίκη από το Τόκιο η υπέροχη Εθνική

Μπάσκετ: Μία νίκη από το Τόκιο η υπέροχη Εθνική

Μία νίκη μακριά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες βρίσκεται η Εθνική μπάσκετ, μετά το εκπληκτικό 81-63 επί των Τούρκων στη Βικτόρια του Καναδά. Ο τελευταίος αντίπαλος θα είναι η Τσεχία, στις 2:05 τα ξημερώματα της Κυριακής.

Οι παίκτες του Ρικ Πιτίνο ξέσπασαν μετά την ανάπαυλα και χόρεψαν …συρτάκι στο παρκέ, απέναντι σε έναν αντίπαλο με τρεις παίκτες από το ΝΒΑ (Κορκμάζ, Οσμάν, Ιλιασόβα), καλοπροπονημένη και σχεδόν πλήρη. Παρά τις ελλείψεις της, η Εθνική μας ξεπέρασε το άσχημο πρώτο ημίχρονο και έδωσε ρεσιτάλ.

Ο Γιώργος Παπαγιάννης ήταν ο πρωταγωνιστής με 14 πόντους και 13 ριμπάουντ. Ο Νικ Καλάθης είχε 18 πόντους, 6 ριμπάουντ και 6 ασίστ. Ο Κώστας Σλούκας έβαλε 5 πόντους και μοίρασε 9 ασίστ. Ο Ντίνος Μήτογλου πέτυχε τους 10 πόντους του μετά την ανάπαυλα και μάζεψε 12 ριμπάουντ. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης (14 π.) και ο Βασίλης Καββαδάς (2 π.) διακρίθηκαν στο δύσκολο πρώτο μέρος. Έπαιξαν και ο Χρυσικόπουλος, Κ. Αντετοκούνμπο 2, Γιαννόπουλος 4, Κασελάκης 2, Κατσίβελης.

«Εγώ έχω πει στα παιδιά ότι ήταν τιμή μου να προπονήσω όλες τις ομάδες που έχω προπονήσει. Αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή την ομάδα», είπε ο Ρικ Πιτίνο. «Ήρθαμε για έναν λόγο εδώ και έχουμε πολλή αυτοπεποίθηση. Στο πρώτο ημίχρονο ήμασταν αγχωμένοι. Χάσαμε κάποια σουτ και αυτό μας ενόχλησε. Στα αποδυτήρια είπα μόνο ότι στο δεύτερο ημίχρονο “όταν πάρουμε προβάδισμα στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, μην χαλαρώσετε”. Αν το πίστευα 100%; Μάλλον 50/50. Όλα τα παιδιά όμως έπαιξαν σπουδαία. Εγώ δεν είμαι Έλληνας, αλλά έτσι νιώθω. Τα παιδιά έδειξαν χαρακτήρα. Τους είπα ότι την λέξη “χαρακτήρα” πλέον θα την γράφουμε “Ελλάδα”. Αν και τίποτα δεν πήγε καλά στην αρχή, στο δεύτερο ημίχρονο ήταν εξαιρετικοί».

«Το παν είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου», πρόσθεσε ο Κώστας Σλούκας. «Ο προπονητής μας κάνει αυτή τη δουλειά σαράντα χρόνια, ξέρει πώς να μεταδώσει στους παίκτες αυτοπεποίθηση και κίνητρο», τόνισε ο Γιώργος Παπαγιάννης.

Η ελληνική ομάδα μπήκε γεμάτη τρακ και έκανε κάκιστο ξεκίνημα, με τη διαφορά να φτάνει στους 14 πόντους στο τέλος της α’ περιόδου (8-22). Οι Λαρεντζάκης, Καββαδάς έφεραν την αφύπνιση και το παιχνίδι άλλαξε μορφή όταν απελευθερώθηκαν οι Καλάθης, Σλούκας, Μήτογλου. Οι τρεις μαζί είχαν 2/15 σουτ στο πρώτο μέρος.

Η Εθνική αντεπιτέθηκε πλησίστια στο ξεκίνημα του β’ ημιχρόνου με σερί 13-0 και έφτασε στο +10. Τα σουτ του Κορκμάζ έφεραν τους Τούρκους ξανά σε απόσταση αναπνοής (51-50), αλλά η δράση του εκπληκτικού Παπαγιάννη έκανε την ελληνική ομάδα κυρίαρχο του παιχνιδιού: 66-55 και 72-58 με τρίποντο του Νικ Καλάθη. Το επιμέρους σκορ μετά το εναρκτήριο δεκάλεπτο ήταν 73-41 υπέρ της «επίσημης αγαπημένης»!

Οι Τούρκοι έπαιξαν με τους Οσμάν 4, Μαχμούτογλου 7, Ιλιασόβα 6, Οζντεμίρογλου 2, Τουντσέρ 8, Σανλί 2, Κορκμάζ 20 (4/9 τρ.), Σενγκούν 12, Γιουρτσεβέν 2.

H Tσεχία νίκησε τον Καναδά με 103-101, με καλάθι του Σατοράνσκι (18 π.) λίγο πριν την εκπνοή της παράτασης (Σιλμπ 31 – Ουίγκινς 22). Oι οικοδεσπότες του Προολυμπιακού τουρνουά είχαν ισοφαρίσει με 94-94 στην κανονική διάρκεια, με σερί 10-0 στο τελευταίο λεπτό.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική ομάδα αγωνίζεται χωρίς τους αδελφούς Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο, αλλά και τους Σπανούλη, Παπαπέτρου, Πρίντεζη, Παπανικολάου.

Ανάμεσα στους λίγους θεατές ήταν και 20-30 Έλληνες που ζουν στην περιοχή του Βανκούβερ.

Χθες αποκλείστηκε και η Κροατία (86-76 από τους Γερμανούς, Χεζόνια 14), παρ’ όλο που είχε βατούς αντιπάλους και πλεονέκτημα έδρας. Στον τελικό του Σπλιτ θα αναμετρηθούν Βραζιλία-Γερμανία, ενώ στο Κάουνας θα διεκδικήσουν ένα εισιτήριο η Λιθουανία με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Σλοβενία και στο Βελιγράδι η Σερβία με την Ιταλία.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter