Μπάσκετ: Νέο αδιέξοδο, αποχωρεί ο Ολυμπιακός

Σε νέο αδιέξοδο οδηγείται η συνέχεια του πρωταθλήματος Α1 μπάσκετ, αφού ο Ολυμπιακός αποχώρησε από την κρίσιμη σύσκεψη στον ΕΣΑΚΕ, καταγγέλλοντας απόπειρα πραξικοπήματος. «Ορίζουν αγωνιστική, ενώ εκκρεμεί προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ, ας κάνουν τα πλέι-οφ μόνοι τους», εξήγησαν οι αδελφοί Αγγελόπουλοι πριν φύγουν από τα γραφεία της διοργανώτριας αρχής.

Ο Ολυμπιακός έχει προσφύγει στο ανώτατο αθλητικό δικαστήριο ζητώντας ακύρωση της διαδικασίας ορισμού των διαιτητών, αλλά η απόφαση του ΑΣΕΑΔ απειλεί να χρονίσει. Ο ΕΣΑΚΕ επικύρωσε τη βαθμολογία της Α1 και αναμένεται να ανάψει πράσινο φως ώστε να ξεκινήσουν άμεσα τα πλέι-οφ, όπου μεταξύ άλλων θα αναμετρηθούν στα προημιτελικά Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, αρχής γενομένης από το ΟΑΚΑ. Οι «ερυθρόλευκοι» απειλούν να μην εμφανιστούν στο γήπεδο, οπότε κινδυνεύουν εκ των πραγμάτων με υποβιβασμό βάσει κανονισμού.

Νωρίτερα αποφασίστηκε ομόφωνα με ψήφους 14-0 να υπάρξει εισήγηση προς την Ομοσπονδία μπάσκετ για αναδιάρθρωση των κατηγοριών, ώστε να μην πέσουν στην Α2 οι δύο τελευταίοι της φετινής βαθμολογίας (Λαύριο, Κολοσσός). Ωστόσο, η διεξαγωγή της Α1 με 16 ομάδες θα είναι «φωτογραφική», μόνο για την περίοδο 2019-20, ώστε την επόμενη σεζόν να υποβιβαστούν τέσσερις.

Ακόμα και αυτή η απόφαση σκοντάφτει σε διχογνωμία, αφού δεν είναι σαφές αν θα τιμωρηθεί με υποβιβασμό ή όχι ομάδα που ενδεχομένως θα αποχωρήσει από τα πλέι-οφ.

Οι προσπάθειες προέδρων όπως ο Μάκης Αγγελόπουλος της ΑΕΚ και ο Δημήτρης Γουλιέλμος του Άρη για διπλωματική, πυροσβεστική παρουσία έπεσαν στο κενό, ναρκοθετημένες από την αδιαλλαξία των δύο «αιωνίων». Ο Παναθηναϊκός, διά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, απαιτεί άμεση έναρξη των πλέι-οφ και «τήρηση της νομιμότητας». Η δε πολιτεία νίπτει τας χείρας της και κατηγορεί την απούσα από τις εξελίξεις ΕΟΚ για αδιαφορία.

Η κατάσταση εξακολουθεί να προκαλεί θυμηδία, ιδίως στους ξένους παίκτες και προπονητές που εργάζονται σε ελληνικές ομάδες. Ο Ρικ Πιτίνο σαρκάζει το μπάχαλο σε κάθε ευκαιρία μέσω Twitter, ενώ ο επίσης «πράσινος» μπασκετμπολίστας Σον Κιλπάτρικ τιτίβισε σήμερα, με την ένδειξη SMH («shaking my head», κουνάω το κεφάλι μου): «Η κατάσταση των πραγμάτων δείχνει όχι μόνο έλλειψη σεβασμού προς το παιχνίδι και τους σπουδαίους φιλάθλους της Ελλάδας, αλλά και ασέβεια προς τους αθλητές και προς τον πολιτισμό τους».

Ο Τζόρνταν Θίοντορ της ΑΕΚ (η οποία τερμάτισε 1η στην κανονική περίοδο) μας πήρε στο ψιλό: «Κάποιος να μας πει τι θα γίνει με τα πλέι-οφ, διότι στις 17 Ιουλίου παντρεύομαι»! Σημειωτέον ότι οι ξένοι παίκτες αρκετών ομάδων έχουν φύγει από την Ελλάδα και είναι αμφίβολο αν θα επιστρέψουν.