Μπάσκετ: Πρωταθλητές οι Ράπτορς στο ΝΒΑ!

Μπάσκετ: Πρωταθλητές οι Ράπτορς στο ΝΒΑ!

Για πρώτη φορά στην ιστορία του NBA ο τίτλος του πρωταθλητή κατέληξε σε ομάδα εκτός Ηνωμένων Πολιτειών!

Οι Τορόντο Ράπτορς είναι οι νέοι πρωταθλητές, με θρίαμβο επί των αποδεκατισμένων Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς μέσα στο Όκλαντ: 110-114, τελικό σκορ 4-2 υπέρ της ομάδας από τον Καναδά, η οποία κέρδισε τρεις φορές μέσα στο λημέρι της απερχόμενης πρωταθλήτριας. Μόνο το πρώτο από τα έξι παιχνίδια κρίθηκε υπέρ του γηπεδούχου.

“We the North”, είναι το σύνθημα των Καναδών: “Είμαστε ο βορράς”. Όπως θυμήθηκε ο κομισάριος του NBA Ανταμ Σίλβερ πριν παραδώσει στον ιδιοκτήτη των Ράπτορς το “τρόπαιο Λάρι Ο’Μπράιεν”, το μπάσκετ εφευρέθηκε από έναν Καναδό, τον δόκτορα Τζέιμς Νέισμιθ, ενώ το πρώτο παιχνίδι της ιστορίας του NBA διεξήχθη πριν από 7 δεκαετίες στο Τορόντο.

Η πόλη με την πολυπληθή ελληνική παροικία φωταγωγήθηκε και το ξέφρενο πανηγύρι ξέσπασε στο λεγόμενο Jurassic park, το πάρκο στο οποίο συγκεντρώνονται χιλιάδες οπαδοί των Ράπτορς για να παρακολουθήσουν από οθόνες τους εκτός έδρας αγώνες.

Ο καταπληκτικός Καουάι Λέοναρντ (22π.) παρέλαβε από τον θρυλικό Μπιλ Ράσελ το έπαθλο του MVP των τελικών για δεύτερη φορά στην καριέρα του, αν και δεν έλαμψε στο τελευταίο παιχνίδι. Οι Κάιλ Λάουρι, Πασκάλ Σιακάμ πέτυχαν απο 26 πόντους, ο Σερζ Ιμπακα 15, ενώ ο Ντρέιμοντ Γκρην πέτυχε τριπλ νταμπλ για τους ηττημένους με 18 πόντους, 11 ριμπάουντ και 13 ασίστ. Ο Αντρέ Ιγκουοντάλα πρόσθεσε 22 πόντους και ο ΝτεΜάρκους Κάζινς 12.

Την ώθηση που χρειάζονταν για να ξεπεράσουν την έντος έδρας ήττα του 5ου αγώνα οι Ράπτορς την πήραν από τον μοιραίο της προηγούμενης αναμέτρησης Λάουρι, οποίος σκόραρε 11 απανωτούς πόντους στο πρώτο δίλεπτο του παιχνιδιού.

Αμέσως μετά πέτυχε δυο απανωτά τρίποντα ο παίκτης κλειδι Σιακάμ, ο οποίος μετρούσε 12 συνεχόμενα άστοχα στη σειρά. Ωστόσο οι Γουόριορς κάλυψαν την διαφορά των 9 πόντων πριν ακόμη πετύχει το πρώτο καλάθι του ο Στεφ Κάρι (21 π.). Οι Ράπτορς ξεκίνησαν τον αγώνα με 9/16 τρίποντα και με εξαιρετική άμυνα, αλλά η ρέντα του Κλέι Τόμπσον (30 π.) άλλαξε τις ισορροπίες του παιχνιδιού από τα μέσα της γ` περιόδου.

Η φάση που αποτελείωσε τους απερχόμενους πρωταθλητές ήταν τραυματισμός του Τόμπσον στο γόνατο όταν το σκορ ήταν 83-80. Ο σπουδαίος σουτέρ δεν αγωνίστηκε στα τελευταία 14 λεπτά και αποχώρησε από το γήπεδο με πατερίτσες. Από τους Γουόριορς έλειπε ήδη ο εγχειρισμένος Κέβιν Ντουράντ, ο οποίος αγωνίστηκε μόλις 12 λεπτά στην σειρά (στο 5ο ματς) πριν υποστεί ρήξη αχίλλειου τένοντα. Επίσης οι Λούνεΐ και Κάζινς προέρχονταν από σοβαρούς τραυματισμούς.

Οι Ράπτορς προσπέρασαν 93-94 και 101-104 με τρία τρίποντα του Φρεντ Βαν Φλιτ, ο οποίος πέτυχε 12 πόντους στην δ` περίοδο και 22 συνολικά. Ο Λάουρι έγραψε το 102-108, αλλά το ματς δεν είχε ακόμα κριθεί, παρά την αφλογιστία του κουρασμένου Κάρι. Ο ΝτεΜάρκους Κάζινς μείωσε σε 108-109, ο Σιακάμ σκόραρε στα 26″, ο Κάρι ευστόχησε σε βολές στα 18″ (110-111), οι Ράπτορς πουλησαν την μπάλα στα 9″ με τον Γκρην, αλλά ο Στεφ Κάρι σπατάλησε την τελευταία ευκαιρία των Γουόριορς. Το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε με βολές σε νεκρό χρόνο.

Το σκορ ανά δωδεκάλεπτο: 32-33, 57-60, 88-86, 110-114.

Ο Νικ Νερς κατέκτησε το πρωτάθλημα στην παρθενική του σεζόν ως προπονητής στο NBA, όπως είχε κάνει ο σημερινός του αντίπαλος, Στιβ Κερ, το 2015. Ανάμεσα στους βοηθούς του είναι ο γνωστός μας Σέρτζιο Σκαριόλο, προπονητής του πρωταθλητή Μαρκ Γκασόλ και στην εθνική Ισπανίας.

Οι Κλίβελαντ Καβαλίερς του 2016 παραμενουν η μοναδική ομάδα στην ιστορία του NBA που κατέκτησε το πρωτάθλημα με 4-3 ενώ έχανε με 3-1. Η τότε ομάδα του ΛεΜπρόν Τζέιμς κέρδισε τον έβδομο τελικό μέσα στο Γκόλντεν Στέιτ.

Το σημερινό παιχνίδι ήταν το αποχαιρετιστήριο των Γουόριορς (και η τρίτη συνεχόμενη ήττα τους) στην Oracle Arena, αφού από του χρόνου μετακομίζουν σε καινούργιο γήπεδο στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο. Το γειτονικό Όκλαντ ήταν η έδρα της ομάδας επί 47 χρόνια. Οι Γουόριορς κατέκτησαν τον τίτλο το 2015, 2017 και 2018 και μετρούν πέντε σερί συμμετοχές σε τελικούς.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter