Μπάσκετ: Τι αλλάζει με την αποχώρηση Γιαννακόπουλου από τον Παναθηναϊκό

Μπάσκετ: Τι αλλάζει με την αποχώρηση Γιαννακόπουλου από τον Παναθηναϊκό

Η αποχώρηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου χαμηλώνει τον πήχη και αφήνει το μπάσκετ του Παναθηναϊκού σε αναζήτηση χρηματοδότη

Αντιμέτωπη με την προοπτική της φτωχοποίησης βρίσκεται η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από τα κοινά του αθλήματος. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο προϋπολογισμός του μισθολογίου θα πέσει κάτω από τα 4 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που με τα περυσινά δεδομένα θα κάλυπτε μόνο τα συμβόλαια των Νικ Καλάθη, Τζίμερ Φρεντέτ, Ρικ Πιτίνο. Και… αν!

«Τα έξοδα θα προκύπτουν από τα έσοδα» ξεκαθάρισε ο απερχόμενος ηγέτης της ΚΑΕ. Στο τέλος της πολύκροτης συνέντευξής του τα ερωτήματα που αιωρούνταν στην αίθουσα ήταν περισσότερα από τις απαντήσεις.

Το βασανιστικό δίλημμα στο οποίο κλήθηκε αντ’ αυτού να απαντήσει η «υπηρεσιακή» (και μετέωρη) διοίκηση των Μάνου Παπαδόπουλου – Τάκη Τριαντόπουλου αφορά την ευρωπαϊκή διοργάνωση όπου θα μετέχει ο Παναθηναϊκός τα επόμενα χρόνια. Οταν ο κύβος ερρίφθη επιλέχθηκε το Basketball Champions League. Ο Γιαννακόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύει να πληρώσει την κολοσσιαία ρήτρα αποχώρησης από τη Εuroleague, επιδιώκοντας την απεμπλοκή διά της δικαστικής οδού. «Oταν τελειώσουν όλα θα μας χρωστάνε εκείνοι λεφτά» ξεσπάθωσε.

Η FIBA πλεύρισε με γεμάτο πουγκί μικρότερες ομάδες και θεωρεί τον Παναθηναϊκό πολύτιμο πετράδι στην «κούρσα των εξοπλισμών», αλλά το ποσό των 10 εκατ. ευρώ μοιάζει απαγορευτικό για το βαλάντιο και τις αρχές της. Oταν προ διετίας οι «πράσινοι» ζήτησαν από τους διοργανωτές του Basketball Champions League να πληρώσουν εκείνοι το διαζύγιο συνάντησαν κάθετη άρνηση. «Οι συνθήκες πλέον έχουν ωριμάσει» δήλωσε σιβυλλικά ο 46άχρονος Γιαννακόπουλος.

«Οριστική και αμετάκλητη»

Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ χαρακτήρισε «οριστική και αμετάκλητη» την φυγή του από όλα τα τμήματα του Παναθηναϊκού. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η επιθυμία του για αποχώρηση από τη Euroleague δεν δεσμεύει τους επίδοξους αγοραστές ή επενδυτές, όποτε κι αν εμφανιστούν. Ο Μπερτομέου δεν πρόκειται να σκίσει… εθελοντικά το συμβόλαιο, που εκπνέει το 2025. Η επιστολή με το αίτημα αποχώρησης στάλθηκε κανονικά την Πέμπτη, αλλά η συναινετική λύση του συμβολαίου δεν είναι παρά ευσεβής πόθος μέχρι νεωτέρας.

Τα ετήσια έσοδα από τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση υπολογίζονται με σημερινά δεδομένα σε 3 εκατ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτά ο τζίρος από τα εισιτήρια και τις παράπλευρες εμπορικές συμφωνίες. Το BCL δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τη δυναμική της Euroleague, αφού οι περισσότερες ομάδες του είναι δεύτερης και τρίτης διαλογής: ούτε Ρεάλ ούτε ΤΣΣΚΑ ούτε Φενέρ ούτε Μακάμπι ούτε Μπαρτσελόνα ούτε… Ολυμπιακός.

Ο Παναθηναϊκός μαζεύει στο ΟΑΚΑ περισσότερο κόσμο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα της Euroleague, αλλά τα ζευγαρώματα με τη Γαλατασαράι, τη Χάποελ Ιερουσαλήμ, τη Λιέτουβος και την ΑΕΚ δεν πρόκειται να συγκινήσουν πολλούς. Στον μικρόκοσμο του Champions League οι ομάδες της Euroleague θεωρούνται υπερδυνάμεις.

Τα έσοδα θα ελαττωθούν ακόμη περισσότερο εξαιτίας της αποψίλωσης της εγχώριας Basket League, η οποία κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και ξορκίζει το υποχρεωτικό «κεκλεισμένων των θυρών» για την περίοδο 2020-21. Το συμβόλαιο του Παναθηναϊκού με την Cosmote TV αξίζει γύρω στο 1 εκατ. ευρώ, ενώ συζητιέται η πιθανότητα της –ζημιογόνας για τους μεγάλους– κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Ελλείψει Ολυμπιακού οι ελκυστικές για τους φιλάθλους και τους διαφημιζόμενους βραδιές είναι πλέον ελάχιστες. Πόσους συγκίνησαν οι άχρωμοι περυσινοί τελικοί της Α1 μεταξύ Παναθηναϊκού και Προμηθέα;

Οι επιχειρήσεις της οικογένειας Γιαννακόπουλου και το «τριφύλλι» αποτέλεσαν συγκοινωνούντα δοχεία τα τελευταία 33 χρόνια, αν και σύμφωνα με τον Δημήτρη ακόμη και η μεταγραφή του ποδοσφαιριστή Ντεμέλο το μακρινό 1972 έγινε με έξοδα του πατέρα του. Το συνολικό ποσό που πέρασε από την κάνουλα της φαρμακοβιομηχανίας Βιανέξ με κατεύθυνση τον Παναθηναϊκό υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 370 εκατ. ευρώ!

Στο εξής το «εξάστερο» μπάσκετ του συλλόγου επιλέγει τον δρόμο της αυτάρκειας. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, συγκροτείται για την ομαλή μετάβαση τριμελής ομάδα δράσης από έναν εφοπλιστή και δύο εύπορους επιχειρηματίες. Το σχέδιο της «τρόικας» δεν περιλαμβάνει απαραίτητα πακτωλό χρημάτων.

«Ο Παναθηναϊκός δεν θα πέσει στα χέρια υστερόβουλων ανθρώπων» υποσχέθηκε ο Δ. Γιαννακόπουλος. Ο ίδιος θα είναι παρών μέχρι να δρομολογηθεί η διαδοχή, αλλά με τα χέρια έξω από τις τσέπες. Για το σκέλος που αφορά τον Βοτανικό και την Παναθηναϊκή Πολιτεία, με ή χωρίς συμμετοχή Γιαννακόπουλου, σας παραπέμπουμε στο σχόλιο του Σάββα Λιβάνιου στην προηγούμενη σελίδα.

Η προαγωγή του ικανού Γιώργου Βόβορα στο πόστο του πρώτου προπονητή και η κοινή συναινέσει αποδέσμευση του αναντικατάστατου Νικ Καλάθη ροκανίζουν σε καθοριστικό βαθμό τον προϋπολογισμό, αρκεί να συνδυαστούν με ανώδυνη λύση του πλουσιοπάροχου συμβολαίου του Φρεντέτ (1,7 εκατ.).

Φτηνοί και διψασμένοι

Στους παραμένοντες θα προταθεί αισθητή μείωση αποδοχών, ενώ θα αναζητηθούν στην αγορά παίκτες φτηνοί και διψασμένοι για διάκριση (π.χ. ο 29χρονος γκαρντ Λορέντζο Μπράουν του Ερυθρού Αστέρα). Διεθνείς Ελληνες μπασκετμπολίστες όπως οι Μποχωρίδης, Κασελάκης θα πλαισιώσουν τον πυρήνα των Παπαπέτρου, Μήτογλου, Παπαγιάννη, Παππά και ίσως Τόμας, ενώ πιθανολογείται η επιστροφή του δανεικού σε ομάδα της Λιθουανίας Καλαϊτζάκη.

Είναι προφανές ότι ο πήχης θα τοποθετηθεί πιο χαμηλά. «Η εποχή των ευρωπαϊκών θριάμβων έχει περάσει ανεπιστρεπτί» ομολόγησε ο ίδιος ο Γιαννακόπουλος ενώπιον των δημοσιογράφων. Ο επί οκταετίας ηγέτης της ΚΑΕ εμφανίστηκε απογοητευμένος από την περιορισμένη απήχηση που είχε η διαρκής εκστρατεία του για αυτοχρηματοδότηση του συλλόγου μέσω επιφανών οπαδών του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter