Μπάσκετ: Το 24ωρο της ντροπής

Μπάσκετ: Το 24ωρο της ντροπής

Το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Οκτωβρίου ο Θανάσης Σκουρτόπουλος ήταν προπονητής της εθνικής ομάδας και του Ηρακλή. Έστειλε μάλιστα στην ομοσπονδία μπάσκετ τα ονόματα των 24 διεθνών για τους προσεχείς αγώνες των «παραθύρων» με Μ. Βρετανία και Λευκορωσία, ενώ προετοίμαζε πυρετωδώς τον «γηραιό» για το τοπικό ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Τριάντα έξι ώρες αργότερα ήταν άνεργος, με μοναδική παρηγοριά δύο παλιόχαρτα. «Μάλλον έχω κάποιον μαγικό μαγνήτη» σχολιάζει. Αλλιώς το είπε, αλλά ας είμαστε κόσμιοι.

Στα διαλείμματα ανάμεσα στις μεγαλόστομες εξαγγελίες για «διαφάνεια» και «άνεμο αλλαγής» ο νέος πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος προσπαθούσε να εκμαιεύσει την παραίτηση του Σκουρτόπουλου από την εθνική ομάδα ώστε να αποφύγει τη ρετσινιά μιας –δαπανηρής– απόλυσης. Ο επιτυχημένος προπονητής είχε συμβόλαιο –με υπογραφές της προηγούμενης

διοίκησης– μέχρι το 2023 για να κοουτσάρει την εθνική στα χειμωνιάτικα «παράθυρα» και να είναι βοηθός όποιου «μεγάλου» επιλεχθεί για το Ευρωμπάσκετ 2022 και το Μουντομπάσκετ 2023 (ή εναλλακτικά να αναλάβει την εθνική νέων).

Καλάθι… αχρήστων

Ο Λιόλιος δεν μπόρεσε να πείσει τον Σκουρτόπουλο να παραιτηθεί οικειοθελώς, αφού η «φιλική αποζημίωση» που θρυλείται ότι υποσχόταν κάλυπτε μόνο μικρό μέρος του συμβολαίου. Ο Σκουρτόπουλος αρνήθηκε ασυζητητί, αφού, πέρα από το ηθικό σκέλος, χάνει και τις ασφαλιστικές εισφορές. Το επόμενο βήμα του Λιόλιου, που φαίνεται ότι επιθυμεί να συνεργαστεί αποκλειστικά με συγκεκριμένο μάνατζερ με απώτερο σκοπό την πρόσληψη του Δημήτρη Ιτούδη, ήταν να στείλει… μπουγιουρντί στον Σκουρτόπουλο, εκτοξεύοντας στον κάλαθο των αχρήστων το προσκλητήριο των διεθνών.

«Δεν αναγνωρίζουμε το συμβόλαιό σας επειδή έχει υπογραφεί από διοίκηση ειδικού σκοπού» είναι η ουσία του εξωδίκου. Πάει να πει, από τη διοίκηση Βασιλακόπουλου που –κατά τον Λιόλιο– είχε συγκροτηθεί με αποκλειστική αρμοδιότητα τη διεξαγωγή εκλογών. Το αρχικό συμβόλαιο του Σκουρτόπουλου χρονολογείται από το 2019 και ήταν διετές, αλλά η επέκτασή του μέχρι το 2023 συμφωνήθηκε την περασμένη άνοιξη, όταν ο 56άχρονος

προπονητής πέρασε και από το… κόσκινο του Ρικ Πιτίνο. Σημειωτέον ότι ο Σκουρτόπουλος εργάζεται στην εθνική ανδρών από το 201314, όταν ήταν βοηθός του Φώτη Κατσικάρη.

Μία μέρα μετά τη ρήξη με τον Σκουρτόπουλο ο Λιόλιος ανακοίνωσε σαββατιάτικα νέο προπονητή για τα «παράθυρα», τον αμέτοχο στις εξελίξεις Σωτήρη Μανωλόπουλο. Μάλιστα το σχετικό δελτίο Τύπου δεν περιέχει δηλώσεις του διαδόχου, ως είθισται. Επιπλέον, την Κυριακή ανακοινώθηκε ότι η εθνική ανδρών περνάει στην αρμοδιότητα του Νίκου Ζήση,ο οποίος αναλαμβάνει το πόστο του μάνατζερ, που είναι κι αυτό κατειλημμένο (από τον πολύπειρο Κώστα Κώτση).

Στο… πεζοδρόμιο

Ο Σκουρτόπουλος ανέθεσε το θέμα σε νομικό και ετοιμάζεται για δικαστική διαμάχη. Πέρα από τις επικοινωνιακές μπαλαφάρες, η «περεστρόικα» του Λιόλιου ξεκίνησε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Οταν η αποστολή του Ηρακλή επέστρεψε από την Ολλανδία, όπου αντιμετώπισε τη Λέιντεν για το FIBA Europe Cup, o Σκουρτόπουλος βρήκε τα πράγματά του να τον περιμένουν στο πεζοδρόμιο. Ο ιδιοκτήτης του Airbnb το οποίο νοίκιαζε ο σύλλογος για λογαριασμό του προπονητή βαρέθηκε την απληρωσιά μηνών και νοίκιασε το μικρό διαμέρισμα σε άλλον, για να μη χάνει άδικα τα 800άρια.

Ο Σκουρτόπουλος, που φυσικά είναι απλήρωτος όπως και οι παίκτες του Ηρακλή, πήγε να διανυκτερεύσει σε ξενοδοχείο με δικά του έξοδα. Την επόμενη μέρα, μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ, η διοίκηση διέδωσε ότι «ο Σκουρτόπουλος τελειώνει». Απαυδισμένος από τις τραγικές συνθήκες, ο έμπειρος τεχνικός παραιτήθηκε πριν τον… παραιτήσουν. «Δεν θέλω τίποτε από αυτούς, παρά μόνο τα δεδουλευμένα μου» είπε. «Παίρνω το έγγραφο της αναγνώρισης χρέους και φεύγω. Μάλλον εγώ ήμουν το επώνυμο άλλοθι».

Με τις πληγές της αθάνατης ελληνικής πραγματικότητας νωπές στο σκληραγωγημένο πετσί του ο Θανάσης Σκουρτόπουλος ετοιμάζεται για το εξωτερικό, το οποίο απέφευγε έως τώρα για οικογενειακούς λόγους. Επόμενος σταθμός του θα είναι πιθανότατα η Αμερική, με θέση σε επιτελείο ομάδας του ΝΒΑ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter