Μπάσκετ: Το τέλος της εποχής των «δεινοσαύρων»;

Μπάσκετ: Το τέλος της εποχής των «δεινοσαύρων»;

Μπροστά σε ιστορικής σημασίας σταυροδρόμι βρίσκεται η ομοσπονδία καθώς στις προσεχείς αρχαιρεσίες η αλλαγή φρουράς φαίνεται αναπόφευκτη

Μπροστά σε ιστορικής σημασίας σταυροδρόμι βρίσκεται η ομοσπονδία μπάσκετ. Οι παρεμβάσεις Αυγενάκη μπλόκαραν τη συμμετοχή των υπέργηρων παραγόντων της στις προσεχείς αρχαιρεσίες, οπότε η αλλαγή φρουράς φαίνεται αναπόφευκτη. «Το τέλος της αρτηριοσκλήρωσης» θα πει ο κυνικός παρατηρητής. Οι εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο και ο προεκλογικός αγώνας μαίνεται μέσα στην πανδημία. Οπως συμβαίνει συνήθως όπου εμπλέκεται ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, τα πράγματα είναι περίπλοκα.

Οι πρώτοι που έριξαν το καπέλο τους στο ρινγκ με παρεμφερείς εξαγγελίες περί εκσυγχρονιστικού οράματος, ενισχυμένου μάρκετινγκ, ενεργοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού του μπάσκετ, τεχνοκρατικών διαδικασιών, οικονομικής διαφάνειας, επαγγελματικής διαιτησίας κ.ο.κ. είναι κατά χρονολογική σειρά οι εξής:

· Ο Παναγιώτης Φασούλας, που ωστόσο θήτευσε επί χρόνια στο πλευρό της νυν διοίκησης, από θέση έμμισθου συμβούλου. Το ειδικό βάρος του βοήθησε ώστε να πυκνώσει η κίνησή του με ηχηρά ονόματα του παρκέ: Φάνης Χριστοδούλου, Μέμος Ιωάννου, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Ευθύμης Ρεντζιάς, Αναστασία Κωστάκη. Ο ψηλός υπήρξε βουλευτής και δήμαρχος Πειραιά.

·Ο Βαγγέλης Λιόλιος, ιδιοκτήτης του Προμηθέα Πάτρας. Η δική του πρόταση αφορά ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για χρηματοδότηση των σωματείων, ενώ οι επίδοξοι συνοδοιπόροι καλούνται σε ανοιχτό διάλογο μέσω διαδικτύου. Ο Λιόλιος έχει καλές σχέσεις με την κυβερνητική παράταξη. Τον Φασούλα τον θεωρεί δούρειο ίππο της νυν διοίκησης.

· Ο Γιάννης Σγουρός, άλλοτε μπασκετμπολίστας αλλά και επαγγελματίας της πολιτικής, «ομογάλακτος» του Βασιλακόπουλου στο παλαιό ΠΑΣΟΚ, με θητεία ως περιφερειάρχης αλλά και ως γγΑ. Μιλάει για «ανάφλεξη κυττάρων» και υπενθυμίζει επιπρόσθετα τη διοικητική πείρα του σε ανώτατα πόστα της άρσης βαρών.

· Ο Βασίλης Ντάκουρης, επίσης πρώην μπασκετμπολίστας, που κινείται αντιπολιτευτικά τα τελευταία χρόνια και ξεσπαθώνει με αποκαλύψεις σχετικές με το ποιόν της τωρινής διοίκησης, με συνεντεύξεις και αναρτήσεις στο διαδίκτυο.

Στάση αναμονής

Ο ίδιος ο Βασιλακόπουλος τηρεί στάση αναμονής ώσπου να εξαγγελθούν οι εκλογές, αλλά θεωρείται απίθανο να εγκαταλείψει την εξουσία αμαχητί. Στη «χειρότερη» περίπτωση θα παραδώσει σιωπηρά το δαχτυλίδι σε πρόσωπα εμπιστοσύνης από τη νεότερη γενιά παραγόντων της ΕΟΚ (π.χ. στον δραστήριο Μπάμπη Μαρκάκη από την Κρήτη).

Ωστόσο αποκλείεται να συνδέσει το όνομά του με βέβαιη ήττα. Το ιδανικό για τον ίδιο σενάριο θα είναι να ανατρέψει στα δικαστήρια τον νέο αθλητικό νόμο ή έστω να συνεχίσει ως σκιώδης υπερπρόεδρος σε ρόλο… Βούδα, πάνω από μια διοίκηση-μαριονέτα της δικής του επιλογής.

Η θητεία της διοίκησης είναι βάσει νομοθεσίας τετραετής, αλλά ο άγραφος κανόνας του αθλητικού κινήματος απαιτεί να γίνεται ο απολογισμός στο φινάλε του «ολυμπιακού κύκλου», ο οποίος εκτάκτως θα κλείσει τον Αύγουστο του 2021, μόλις σβήσει η φλόγα των Αγώνων του Τόκιο.

Η συγκεκριμένη ντιρεκτίβα ισχύει όχι μόνο για τις ομοσπονδίες των ολυμπιακών αθλημάτων (όσων τουλάχιστον έχουν θεσμικά εκλεγμένη διοίκηση), αλλά και για την ίδια την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, όπου ο –και «αθάνατος»– νυν πρόεδρος Σπύρος Καπράλος θα διεκδικήσει επανεκλογή.

Ωστόσο ο υφυπουργός Αθλητισμού έσπευσε με νομοθετική ρύθμιση να ορίσει τις εκλογές των ομοσπονδιών για το φθινόπωρο, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Λευτέρης Αυγενάκης τους τελευταίους μήνες θεωρήθηκαν φωτογραφικές για την ανατροπή συγκεκριμένων διοικήσεων και την κομματική άλωση ομοσπονδιών που θεωρούνται κομβικές: ΕΟΚ, ΣΕΓΑΣ, ΕΠΟ. ΚΟΕ κ.ά.

Υπενθυμίζουμε ότι στις τελευταίες αρχαιρεσίες της ΕΟΕ ο Καπράλος εκλέχθηκε με οριακή πλειοψηφία

Το υψηλότερο εμπόδιο που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εκσυγχρονιστές είναι οι πελατειακές σχέσεις που συνδέουν την κυρίαρχη παράταξη με τους «βλαχοδήμαρχους» της επαρχίας

(ουσιαστικά 14-13) και έπειτα από σειρά βυζαντινισμών, αφού χρειάστηκαν επαναληπτικές κάλπες, ενώ η εκπροσώπηση ορισμένων ομοσπονδιών αμφισβητήθηκε στα δικαστήρια προεκλογικά.

Απόπειρα

Η αντιπολιτευτική κίνηση του Ισίδωρου Κούβελου θεωρήθηκε απόπειρα της Δεξιάς και του «κράτους Μαρινάκη» να ελέγξει με κάθε τρόπο το αθλητικό κίνημα σε εποχή διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη νικήθηκε με τρόπο που δεν αμφισβητείται, αλλά οι εχθροπραξίες θα ξεκινήσουν εκ νέου στον επόμενο τόνο.

Παραδόξως για τις επί δεκαετίες αριστερές και δημοκρατικές καταβολές της (Νότης Μαστρογιάννης, Πέτρος Καπαγέρωφ κ.ά.), η ομοσπονδία του μπάσκετ υποστήριξε τότε –σιωπηρά– όχι τον μετριοπαθή Καπράλο, αλλά τον Κούβελο. Οι παροικούντες την πορτοκαλί Ιερουσαλήμ απέδωσαν την αλλοπρόσαλλη επιλογή του Γ. Βασιλακόπουλου σε «προσωπική στρατηγική», την οποία ωστόσο ελάχιστοι κατάλαβαν.

Οι επόμενες εκλογές της ΕΟΕ θα βρουν την ομοσπονδία μπάσκετ με νέα διοίκηση, οπότε η ενδεχομένως κρίσιμη ψήφος της διεκδικείται. Το βέβαιο είναι ότι η παράταξη Βασιλακόπουλου αποκλείεται να στηρίξει μελλοντικά εκλεκτό της τωρινής κυβέρνησης για την ΕΟΕ, όποιος κι αν είναι αυτός. Ο πρόεδρος της ΕΟΚ έχει μέχρι σήμερα σε κάδρο πάνω από το γραφείο του την προσωπογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου.

Εικάζεται, ωστόσο, ότι ο ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας –συνεπώς και χρηματοδότησης– με την πολιτεία θα είναι βαρύ χαρτί στην τράπουλα όποιου υποψηφίου διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα με κυβερνητική στήριξη. Στις εποχές ύφεσης που έρχονται το άδειο ταμείο της ομοσπονδίας είναι πρόβλημα πολύ πιο βασανιστικό από τις πολιτικές διαδρομές, πόσο μάλλον από αθλητικές ίντριγκες όπως ο έλεγχος της πολύπλαγκτης διαιτησίας.

Η στόχευση του Αυγενάκη (που πάντως θεωρείται υφυπουργός υπό αναδόμηση) είναι καθαρά πολιτική και δεν έχει να κάνει με τον τρόπο που διοικείται το μπάσκετ ούτε με τη… φάτσα του νυν προέδρου. Στο μεταξύ, η ΕΟΚ (σε κοινό μέτωπο με άλλες ισχυρές ομοσπονδίες) θεωρεί εξόφθαλμα αντισυνταγματική την τροποποίηση του αθλητικού νόμου και την αυθαίρετη θέσπιση ορίου ηλικίας για τα μέλη του ΔΣ των ομοσπονδιών και απειλεί να την προσβάλει στη Δικαιοσύνη, επικαλούμενη τη φαλκίδευση του αυτοδιοίκητου από την κυβέρνηση.

Μετά τις παρεμβάσεις Αυγενάκη δεν δικαιούται να εκλεγεί στον προεδρικό θώκο όποιος έχει συμπληρώσει τρεις θητείες στο αξίωμα, ενώ ως ηλικιακό ταβάνι ορίστηκαν τα 71 έτη.

Από το… 1998

Ο 81χρονος Βασιλακόπουλος είναι πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης από το 1998, με παρένθεση την οκταετή παρουσία του στα ύπατα αξιώματα της FIBA Europe (2002-10, εποχή θριάμβων για την εθνική ομάδα). Νωρίτερα υπήρξε επί σειρά ετών γενικός γραμματέας της ΕΟΚ.

Μάλιστα, το 1998 αντιμετώπισε με επιτυχία τη –σπάνια– αντιπολιτευτική κίνηση του Γ. Σγουρού και ψηφίστηκε από το 98% των συνέδρων! Στις τελευταίες έξι εκλογικές αναμετρήσεις που ο Βασιλακόπουλος έλαβε μέρος ουδέποτε έπεσε χαμηλότερα από το 90,7% του έτους 2016.

Στην ομοσπονδία επισημαίνουν ότι αρκετοί από τους… σφετεριστές του θρόνου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν θέμα ασυμβίβαστου: ο Φασούλας ως επί εξαετία και μέχρι πρότινος έμμισθος υπάλληλος της ίδιας της ΕΟΚ, ο Χριστοδούλου ως ιδιοκτήτης πρακτορείου ΠΡΟΠΟ στην Πάρο, ο Σγουρός ως γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών.

Επισημαίνεται ότι μέσα στην τελευταία τετραετία εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για εμπλοκή στα διοικητικά της ομοσπονδίας από εκλεκτά μέλη της δεύτερης «χρυσής γενιάς»: Παπαλουκάς, Τσαρτσαρής, Ντικούδης και άλλοι. Εγιναν μάλιστα κάποια ραντεβού στα γραφεία της ΕΟΚ, αλλά ο Βασιλακόπουλος εκπαραθύρωσε χωρίς δεύτερη κουβέντα όποιον αυτοπροτάθηκε για θέση «έμμισθου κομισάριου» σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της αραχνιασμένης ομοσπονδίας.

Στον κώδικα αξιών του Βασιλακόπουλου όλες οι επιτελικές θέσεις του μπάσκετ πρέπει να είναι άμισθες. Αυτός ο αφορισμός περιλαμβάνει ακόμη και τον προπονητή της εθνικής αντρών, οπότε το «δόγμα Πιτίνο» ήρθε και κούμπωσε ιδανικά, προτού ο Αμερικανός φορέσει τα πράσινα. Ο Γιάννης Μπουρούσης φημολογείται ότι ίσως αποτελέσει πρόσωπο- κλειδί για την επόμενη μέρα, αφού έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον πρόεδρο και δεν ασπάζεται απαραίτητα τα ριζοσπαστικά τεχνοκρατικά μοντέλα των συνοδοιπόρων του.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter