Μπασκόζος: Διεθνής δράση για να είναι προσιτά τα φάρμακα

Μπασκόζος: Διεθνής δράση για να είναι προσιτά τα φάρμακα

Η οικονομική κρίση επιδείνωσε τα προβλήματα, επισήμανε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας 

Επείγουσα διεθνή δράση, απαιτεί η διασφάλιση πρόσβασης στο αναγκαίο φάρμακο, τόνισε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, κατά την παρέμβασή του στο σημείο της ημερήσιας ατζέντας με θέμα ‘’Αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης και της πρόσβασης στα φάρμακα και εμβόλια”, στο πλαίσιο της 70ής Συνάντησης της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας στη Γενεύη.

Επισήμανε ότι η πρόσβαση σε βασικά, εγγυημένης ποιότητας, προσιτά ιατρικά προϊόντα αποτελεί βασικό ζήτημα για τις σύγχρονες αναπτυγμένες κοινωνίες, υπογραμμίζοντας ότι ο έλεγχος των μεταδοτικών και μη μεταδοτικών ασθενειών, υπό τις παρούσες συνθήκες, απαιτεί τη διαθεσιμότητα των προσιτών βασικών φαρμάκων και εμβολίων για όλους τους ασθενείς που τις χρειάζονται.

«Τα προβλήματα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια επιδεινώθηκαν εν μέρει από την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες που υφίστανται οικονομικές πιέσεις όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, και, αν δεν αναλάβουμε δράση, αυτά τα προβλήματα θα επιδεινωθούν», είπε ο γενικός γραμματέας.

Ο κ. Μπασκόζος σημείωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών μπορεί να διασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών σε πραγματικά καινοτόμα φάρμακα με τεκμηριωμένα κλινικά οφέλη και ισχυρά δεδομένα κόστους-αποτελεσματικότητας που βελτιώνουν σημαντικά την έκβαση των ασθενών και την ποιότητα ζωής τους.

«Υποστηρίζουμε έργα προς αυτή την κατεύθυνση και η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στην κοινή πρωτοβουλία των χωρών της Νότιας Ευρώπης και άλλων χωρών με στόχο την οικοδόμηση ενός σταθερού δικτύου χωρών με αυξημένη δύναμη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων πρόσβασης των ασθενών, καθώς και της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας». 

Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, για την λήψη μέτρων υψηλής προτεραιότητας με στόχο την ανάπτυξη αποτελεσματικής και διαφανούς συνεργασίας σε τεχνικό επίπεδο για την από κοινού διαπραγμάτευση με φαρμακευτικές εταιρείες, με σκοπό να εξασφαλιστεί:

– Γνώση και ανταλλαγή επιστημονικών δεδομένων και ανταλλαγή πληροφοριών

– Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών

– Αποζημίωση (απόδοση) των καινοτόμων φαρμάκων σε πιο προσιτές τιμές για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης

– Κοινές διαπραγματεύσεις τιμών για καινοτόμα φάρμακα

– Κοινή προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων σε ελλείψεις και εφαρμογή στρατηγικών μετριασμού που μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα και τη διάρκεια των ελλείψεων και τον αντίκτυπό τους στις επιλογές θεραπευτικής αγωγής από γιατρούς και ασθενείς.

«Η πρόσβαση σε καινοτόμα προϊόντα και η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας είναι ζωτικής σημασίας για τη νέα κοινωνική σύμβαση μεταξύ του κράτους, της κοινωνίας και των ενδιαφερομένων μερών, καλύπτοντας τις αυξανόμενες ανάγκες υγείας του πληθυσμού, σεβόμενη τα δικαιώματα των ασθενών, ενισχύοντας την κοινωνική προστασία των μη προνομιούχων και εξασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία για όλους ταυτόχρονα με το δημόσιο συμφέρον», κατέληξε ο κ. Μπασκόζος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter