Μπάτε σκύλοι αλέστε επί Πατούλη στον Δήμο Αμαρουσίου

Μπάτε σκύλοι αλέστε επί Πατούλη στον Δήμο Αμαρουσίου

Προτού ο Γιώργος Πατούλης αναλάβει χρέη χρυσοποίκιλτου περιφερειάρχη Αττικής αποτελούσε τον Μίδα του Αμαρουσίου, όντας ο πρώτος πολίτης του δήμου επί 13 συναπτά έτη.

Περίπου ενάμιση χρόνο μετά τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές έρχονται στο φως καταγγελίες κακοδιαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του δήμου επί θητείας του σημερινού περιφερειάρχη με τα ακριβά γούστα. Ακίνητα που πέρασαν στην κυριότητα του δήμου με τη μορφή κληροδοτημάτων είτε εξυπηρέτησαν

ανάγκες υπαλλήλων τσάμπα και χωρίς βερεσέ είτε αφέθηκαν στη μοίρα τους, προκαλώντας απώλεια εσόδων αρκετών χιλιάδων ευρώ. Πλημμελής διαχείριση ή μικροπολιτικό παιχνίδι;

Νοικάρης χωρίς ενοίκιο

Από το 2011, με απόφαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου και τη μετέπειτα πράξη αποδοχής κληρονομιάς, διαμέρισμα 90 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 118.000 ευρώ επί της οδού Πλαστήρα αποτελεί μέρος της δημοτικής περιουσίας. Ωστόσο από το 2017 ένας δημοτικός υπάλληλος διέμενε στο εν λόγω ακίνητο χωρίς κανένα παραχωρητήριο ή συμβόλαιο μίσθωσης με τον δήμο.

Η σημερινή δημοτική αρχή αποφεύγει να κατονομάσει τον υπαίτιο, με πηγές της αντιπολίτευσης να αποδίδουν την αποκλειστική ευθύνη στον Γ. Πατούλη. Επιπλέον, αιρετοί με νομική ιδιότητα, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τον τέως δήμαρχο Αμαρουσίου που κάθεται μόνο σε καρέκλες Chesterfield και έχει έξη στην ανάθεση έργων σε ιδιώτες, παραδέχονται πως πρόκειται για καραμπινάτη παρανομία. Τονίζουν δε ότι η παρανομία θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν η δωρεάν παραχώρηση περνούσε από το δημοτικό συμβούλιο με τις ψήφους της τότε πλειοψηφίας.

Το θέμα ανέδειξε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας Ενωμένο Μαρούσι, με τους δημοτικούς συμβούλους Πέτρο Κούκουζα και Σπύρο Μπόγδανο να καταγγέλλουν –μεταξύ άλλων– στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ότι όχι μόνο ο δημοτικός υπάλληλος φέρεται να χρησιμοποιεί το διαμέρισμα χωρίς κανένα αντίτιμο, αλλά ο δήμος εκδίδει παραστατικά πληρώνοντας τα κοινόχρηστα και το πετρέλαιο που καταναλώνει. «Για το ανωτέρω διαμέρισμα έχουν εκδοθεί χρηματικά εντάλματα πληρωμής (ενδεικτικά με αριθμούς 1344/2019, 2279/2019, 2598/2019, 150/2020, 784/2020, 1404/2020, 1710/2020 κ.λπ.) που αφορούν δαπάνες κοινοχρήστων και πετρελαίου θέρμανσης» σημειώνεται στην καταγγελία προς τον συντονιστή της αποκεντρωμένης διοίκησης με αρ. πρωτ. 1412/2020. Πώς είναι δυνατόν ένας δημοτικός υπάλληλος να χρησιμοποιεί τσάμπα ένα δημοτικό διαμέρισμα και να του πληρώνει κι από πάνω ο δήμος τα κοινόχρηστα και το πετρέλαιο; Ποιος εξέδιδε αυτά τα παραστατικά; Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ήταν ενήμερος;

Υπήρχε κάποιο αντάλλαγμα για την ευνοϊκή μεταχείριση;

Εμπαιγμός αντί απαντήσεων στην αντιπολίτευση

Αντί ξεκάθαρων απαντήσεων, ο γραμματέας τοπικής αυτοδιοίκησης της ΝΔ και αντιδήμαρχος Οικονομικών Σπύρος Σταθούλης προτίμησε να εμπαίξει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης βεβαιώνοντας σε επίσημο έγγραφο με ημερομηνία 7/2/2020 ότι το συγκεκριμένο διαμέρισμα «είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Αμαρουσίου και χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του». Πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του δήμου ο Σπ. Σταθούλης είναι από μόνο του ζήτημα προς διερεύνηση. Σε κάθε περίπτωση, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών οφείλει να απαντήσει χωρίς περιστροφές γιατί παρείχε κάλυψη στον συγκεκριμένο υπάλληλο. Τον γνωρίζει; Να σημειωθεί ότι ο Σπ. Σταθούλης είχε ακριβώς τις ίδιες αρμοδιότητες και επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής, οπότε μόνο ανενημέρωτος δεν είναι για το ζήτημα.

Παραδοχή δημάρχου για το ακίνητο

Υπό το βάρος των αποκαλύψεων αλλά και των αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου αναγκάστηκε τον περασμένο Ιούνιο να παραδεχτεί στην τοπική εφημερίδα «Αμαρυσία» ότι το διαμέρισμα κατοικείται από έναν δημοτικό υπάλληλο, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι επιδόθηκε εξώδικο για την εκκένωσή του. «Στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης της διοίκησής μας για τη δημοτική περιουσία, πληροφορηθήκαμε για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο διαμέρισμα κατοικείται από δημοτικό υπάλληλο την τελευταία τριετία» παραδέχτηκε και πρόσθεσε: «Τουλάχιστον 20 ημέρες πριν από την ερώτηση που κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, μέσω της Νομικής Υπηρεσίας και με κλητήρα επιδώσαμε εξώδικο με το οποίο ζητούσαμε την εκκένωση του διαμερίσματος προκειμένου να το ενοικιάσει κανονικά ο δήμος. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αυτήν τη στιγμή το διαμέρισμα αδειάζει και ο δημοτικός υπάλληλος αποχωρεί από αυτό».

Διαμερίσματα στον τζόγο των εκλογών;

Με την υπ’ αριθ. 146/2016 απόφαση της οικονομικής επιτροπής ακόμη ένα ακίνητο με πέντε διαμερίσματα επί της οδού Χατζηαντωνίου πέρασε υπό την κυριότητα του δήμου. Εν προκειμένω, η ύποπτη κωλυσιεργία του δήμου σχετικά με την ολοκλήρωση της συμβολαιογραφικής διαδικασίας για την αποδοχή της κληρονομιάς είχε αποτέλεσμα το ακίνητο να μείνει αναξιοποίητο από τον δήμο.

Σύμφωνα με την καταγγελία (αρ. πρωτ. 1550/2020) του Π. Κούκουζα στην αποκεντρωμένη διοίκηση, στα διαμερίσματα διαμένουν ιδιώτες χωρίς παραχωρητήριο από τον δήμο και συμβόλαιο ενοικίασης του ακινήτου. «Με βάση τα ανωτέρω θεωρώ απαραίτητη την παρέμβασή σας προς απόδοση των ευθυνών κατά παντός αιρετού που ενήργησε με αποτέλεσμα ο δήμος αφενός να απολέσει έσοδα από την αξιοποίηση του ακινήτου, αφετέρου να συμβάλει στην προνομιακή μεταχείριση ιδιωτών αδιαφανώς» επισημαίνει στην καταγγελία του ο κ. Κούκουζας.

Σε ερώτηση που κατέθεσαν στο δημοτικό συμβούλιο οι κ. Κούκουζας και Μπόγδανος αποκαλύπτουν ότι η συμβολαιογράφος που είχε οριστεί για τη σύνταξη της συμβολαιογραφικής πράξης για το συγκεκριμένο κληροδότημα συνταξιοδοτήθηκε προτού ολοκληρώσει το έργο της, ενώ ο τέως δήμαρχος Γ. Πατούλης δεν υπέγραψε τη δήλωση του αναλογούντος φόρου αποδοχής κληρονομιάς στη ΔΟΥ από το 2016. Δύο χρόνια αργότερα ο αντιδήμαρχος Σπ. Σταθούλης αποφασίζει να κινητοποιηθεί στέλνοντας στη ΔΟΥ Αμαρουσίου έγγραφο με το οποίο αιτείται να ενημερωθεί ο δήμος για τα μισθώματα που κατέβαλαν στον κληροδότη οι ενοικιαστές τριών εκ των πέντε διαμερισμάτων. Τον Φεβρουάριο του 2019, τρεις μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Σπ. Σταθούλης αποστέλλει επιστολή και στους ενοικιαστές ζητώντας να καταβάλουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα μισθώματα που είχαν συμφωνήσει με τον κληροδότη. Δύο εξ αυτών δήλωσαν αδυναμία ανταπόκρισης στη συγκεκριμένη υποχρέωση, αιτούμενοι τη δωρεάν παραχώρηση των ακινήτων. Ο δήμος δεν απάντησε στα συγκεκριμένα αιτήματα, με στελέχη της αντιπολίτευσης να εικάζουν ότι πίσω από τη σιωπή υποκρύπτεται μικροπολιτικό αλισβερίσι ψήφων με φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές που διεξάχθηκαν τον Μάιο του 2019.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2020, μετά την αναταραχή που προκλήθηκε στον δήμο από τις καταγγελίες των μελών της παράταξης Ενωμένο Μαρούσι, η οικονομική επιτροπή αναγκάστηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2020 να αναθέσει τη σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης αποδοχής της κληρονομιάς, όπως επίσης να εξουσιοδοτήσει τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημοτικής Περιουσίας και Προμηθειών για την υπογραφή της εν λόγω συμβολαιογραφικής πράξης. Οπως επισημαίνουν νομικές πηγές στο Documento, εάν η συμβολαιογραφική πράξη για την αποδοχή της κληρονομιάς δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2021, τότε ο δήμος κινδυνεύει να χάσει τα μισθώματα ενός έτους.

Απάντησε χωρίς να απαντά ο δήμαρχος

Το Documento απέστειλε σειρά ερωτημάτων στο γραφείο του δημάρχου Αμαρουσίου, ο οποίος προφασίστηκε την ανάγκη διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων αντί να δώσει σαφείς απαντήσεις για τις ευθύνες που ανακύπτουν από τις χιλιάδες ευρώ που απώλεσε όλα αυτά τα χρόνια ο δήμος.

«Οι Υπηρεσίες μας, σχετικά με τις διαδικασίες που απαιτούνται για τις αποδοχές κληρονομιάς προς τον Δήμο κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας, έχουν προβεί σε όλες τις νόμιμες και απαραίτητες ενέργειες. Παράλληλα, σας γνωρίζουμε ότι, λόγω της προστασίας προσωπικών δεδομένων, δεν δυνάμεθα να σας απαντήσουμε με ονόματα και προσωπικά στοιχεία, και είμαστε σίγουροι ότι και εσείς σέβεστε και ακολουθείτε το GDPR και τον δεοντολογικό δημοσιογραφικό κώδικα.

Επιπλέον σας επισημαίνουμε ότι μεταξύ άλλων τα ζητήματα που θέτετε στα ερωτήματά σας συζητήθηκαν διεξοδικά σε πρόσφατα προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια και δόθηκαν σχετικές απαντήσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου προς τους Δημοτικούς Συμβούλους» ήταν η (μη) απάντηση του δήμου, η οποία γεννά περισσότερα ερωτήματα απ’ όσα ήδη υπήρχαν.

«Καρφώνει» τον αντιδήμαρχο ο περιφερειάρχης

Το Documento επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Αττικής, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς έριξε το μπαλάκι της ευθύνης στον πρώην και νυν αντιδήμαρχο Οικονομικών αλλά και γραμματέα τοπικής αυτοδιοίκησης της ΝΔ Σπ. Σταθούλη. «Στους κρίσιμους τομείς των οικονομικών και νομικών θεμάτων καθώς και των θεμάτων της ακίνητης περιουσίας του δήμου είχα ορίσει έμπειρο αντιδήμαρχο – είναι και νομικός– προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση της νομιμότητας» είπε και πρόσθεσε για το ακίνητο της οδού Πλαστήρα ότι δόθηκε στον συγκεκριμένο δημοτικό υπάλληλο επειδή αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και είχε χωρίσει με τη σύζυγό του, με αποτέλεσμα να βρεθεί στον δρόμο. Επ’ αυτού, ο Γ. Πατούλης επισημαίνει ότι είχε δώσει ρητή εντολή προκειμένου να καλύπτει ο ίδιος ο υπάλληλος τα έξοδα που προκαλούσε. «Δεν με ρώτησε κανείς για την καταβολή των κοινοχρήστων και του πετρελαίου από τον δήμο» υπογραμμίζει. Για τους λόγους που δεν νομιμοποίησε την παραχώρηση του ακινήτου μέσω σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, ο τέως δήμαρχος αντέτεινε ότι η κατάσταση του δημοτικού υπαλλήλου ήταν γνωστή τοις πάσι, παραπέμποντας στον αντιδήμαρχο για τα καθέκαστα.

Αναφορικά με το έτερο κληροδότημα επί της οδού Χατζηαντωνίου, θυμάται πως μέχρι την αποχώρησή του από τον δήμο η αρμόδια υπηρεσία ενεργούσε για την ολοκλήρωση των διαδικασιών υπογραφής της συμβολαιογραφικής πράξης αποδοχής της κληρονομιάς. Οσον αφορά τις καταγγελίες της μείζονος μειοψηφίας περί μη υπογραφής της δήλωσης του αναλογούντος φόρου αποδοχής κληρονομιάς αλλά και για τη συνταξιοδότηση της προηγούμενης συμβολαιογράφου που είχε αναλάβει την ολοκλήρωση της συμβολαιογραφικής πράξης και πέρασαν περίπου τέσσερα χρόνια για να ανατεθεί η αρμοδιότητα σε άλλο συνάδελφό της, ο Γ. Πατούλης απαντά ότι αδυνατεί να θυμηθεί λεπτομέρειες, καθώς εκείνος έπαιρνε τις πολιτικές αποφάσεις και η υλοποίησή τους ήταν υποχρέωση των αρμόδιων αντιδημάρχων και των υπηρεσιών. «Γι’ αυτό ακριβώς υπάρχουν οι αντιδήμαρχοι…» λέει με νόημα και συμπληρώνει πως «τίποτα δεν έγινε σκοπίμως». Στις εικασίες της αντιπολίτευσης περί παζαριού ψήφων με τους ενοικιαστές ο Γ. Πατούλης ανταπαντά ότι πρόκειται για αστειότητες, αφού –όπως υποστηρίζει– το κοινωνικό έργο στον δήμο επί ημερών του ήταν τέτοιο που μιλούσε από μόνο του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter