Οταν έσκασε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να δώσει μήνυμα κάθαρσης ανακοινώνοντας την υπαγωγή του αμαρτωλού οργανισμού στην ΑΑΔΕ. Στο νομοσχέδιο για τον νέο τελωνειακό κώδικα που δημοσιεύτηκε ωστόσο λίγες μέρες αργότερα φάνηκε ότι στην ΑΑΔΕ θα υπαγόταν επίσης το ΣΔΟΕ που είχε ξεσκεπάσει το σκάνδαλο κατ’ εντολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Η απολύτως αιφνιδιαστική αυτή κίνηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση των εργαζομένων στις ΔΟΥ Αττικής και Κυκλάδων: «Τι συνδέει την ξαφνική απόφαση για κατάργηση του ΣΔΟΕ με το εν εξελίξει μείζον σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ; Πόσο τυχαίο είναι το γεγονός ότι στο ΣΔΟΕ έχει ανατεθεί, εκτός του ΟΠΕΚΕΠΕ, πλήθος υποθέσεων για τον έλεγχο επιδοτήσεων από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και υποθέσεις ένταξης στα εθνικά αναπτυξιακά προγράμματα και ότι έχει στενή συνεργασία με τον Ευρωπαίο εισαγγελέα;».
Ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης επικαλέστηκε ότι η ΑΑΔΕ είναι «ανεξάρτητη αρχή» και «λειτουργεί αδιάβλητα», ωστόσο σύλλογοι και παρατάξεις των εφοριακών εκτιμούν ότι αποτελεί συγκάλυψη του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, αμφισβητώντας σε βάθος το ελεγκτικό έργο της ΑΑΔΕ.
Το Documento συνομίλησε με τον Γιώργο Τσαγκαράκη, γενικό γραμματέα της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών και εκπρόσωπο της παράταξης Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων Εφοριακών.
Υποστηρίζετε τη διατήρηση και ενίσχυση του ΣΔΟΕ ως μοναδικής λύσης που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.
Ενα από τα αντικείμενα του ΣΔΟΕ ήταν η αντιμετώπιση υποθέσεων διαφθοράς. Ενας από τους λόγους που αναδείχθηκε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και πήρε δημοσιότητα ήταν οι έρευνες του ΣΔΟΕ. Αρα δεν μπορεί να βάλεις το ΣΔΟΕ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ κάτω από την ίδια ομπρέλα.
Υπάρχει ο κίνδυνος με την υπαγωγή του ΣΔΟΕ στην ΑΑΔΕ να σταματήσουν οι έλεγχοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ;
Ολα αυτά μοιάζουν με ακόμη ένα μπάζωμα, στο οποίο η κυβέρνηση ειδικεύεται. Ολες οι παρόμοιες μεταφορές αντικειμένων δημιουργούν πρόβλημα. Παλαιότερα, όταν καταργήθηκαν υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, χιλιάδες φάκελοι φορολογικών υποθέσεων μεταφέρθηκαν στις ΔΟΥ αλλά παραγράφηκαν αφού χρειάστηκαν χιλιάδες εργατοώρες για να καταγραφούν, να αξιολογηθούν και εντέλει να ανατεθούν εκ νέου σε ελεγκτές της ΑΑΔΕ.
Γιατί ασκείτε σκληρή κριτική στους ελέγχους της ΑΑΔΕ;
Η ΑΑΔΕ δεν έχει επιδείξει τα καλύτερα δείγματα γραφής σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ελεγκτικών μηχανισμών. Ας πούμε για τα κρούσματα διαφθοράς στη Χαλκίδα και την Κέρκυρα που δεν εντοπίστηκαν από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της ΑΑΔΕ όπως θα έπρεπε αλλά από το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ. Η ευθύνη του διοικητή της ΑΑΔΕ είναι τεράστια αφού για να τοποθετήσει τα συγκεκριμένα άτομα στις κορυφές των δύο αυτών υπηρεσιών χρησιμοποίησε τις τακτικές της «ειδικής αιτιολογίας» και της «συνέντευξης», που κατόπιν αποδείχτηκαν είτε διεφθαρμένα είτε ανίκανα είτε και τα δύο μαζί. Επιπλέον η ΑΑΔΕ υποβαθμίζει διαρκώς τις ελεγκτικές υπηρεσίες μειώνοντας το προσωπικό που υπηρετεί.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση των δύο υπηρεσιών ελέγχου του μεγάλου πλούτου, το ΚΕΦΟΜΕΠ και το ΚΕΜΕΕΠ, τις συγχώνευσε και δημιούργησε μια νέα υπηρεσία, το ΚΕΜΕΦ, το οποίο πλέον έχει 130 οργανικές θέσεις λιγότερες από το άθροισμα των δύο συγχωνευθεισών υπηρεσιών. Ποιο είναι άραγε το κίνητρο της μείωσης των οργανικών θέσεων μιας υπηρεσίας αιχμής;
Εχετε εντοπίσει και προβλήματα στις αποφάσεις της ΑΑΔΕ για τους ελέγχους;
Πολλά, π.χ. ως προς τον ΦΠΑ. Καθημερινά οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ με αυταπάρνηση και προσωπικούς κινδύνους ανακαλύπτουν τεράστια κυκλώματα, στα οποία ανύπαρκτα φορολογικά άτομα, υπήκοοι συνήθως χωρών της ανατολικής Ευρώπης, άστεγοι κ.λπ., τοποθετούνται ως αχυράνθρωποι και δημιουργούνται εν μια νυκτί επιχειρήσεις, συνήθως με τη μορφή των ΙΚΕ, οι οποίες εκδίδουν χιλιάδες εικονικά τιμολόγια ύψους εκατομμυρίων ευρώ.
Αποτέλεσμα είναι οι λήπτες των τιμολογίων τους να γλιτώνουν φόρο εισοδήματος ή ΦΠΑ ή και ακόμη να παίρνουν μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ. Υπάρχουν πολλές λύσεις για να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά αντί γι’ αυτές ο διοικητής της ΑΑΔΕ υιοθέτησε μια «πανέξυπνη» λύση, να υποβάλλουν οι νέες επιχειρήσεις δηλώσεις ΦΠΑ ανά μήνα και όχι ανά τρίμηνο. Μάλλον δεν του είπαν οι σύμβουλοί του ότι οι ΙΚΕ ούτως ή άλλως υποβάλλουν ΦΠΑ ανά μήνα.
Ενα άλλο πρόβλημα είναι οι ενδοομιλικές συναλλαγές. Είμαστε μάλλον η μοναδική χώρα στην ΕΕ η οποία έχει αποποινικοποιήσει τη διαπιστωμένη φοροδιαφυγή σε ό,τι αφορά τις ενδοομιλικές συναλλαγές και μάλιστα όχι με νόμο αλλά με μια απόφαση του διοικητή.
Ο κ. Πιτσιλής αποφάσισε ότι ενώ όλες οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής με διαφυγόντες φόρους πάνω από 100.000-150.000 ευρώ αποτελούν αδίκημα κακουργηματικής φύσεως, στις περιπτώσεις των ενδοομιλικών συναλλαγών των πολυεθνικών εταιρειών αυτό δεν ισχύει και δεν διώκονται ποινικά. Συνεπώς με την απόφασή του αυτή έδωσε το ελεύθερο στις πολυεθνικές να κάνουν ό,τι θέλουν και να μη δίνουν λογαριασμό.
Ενα άλλο ζήτημα είναι το σύστημα της προτεραιοποίησης των φορολογικών υποθέσεων της ΑΑΔΕ. Με ευθύνη της διοίκησης οι έλεγχοι των ΔΟΥ στοχεύουν, κατά κύριο λόγο, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις σχετικά χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος και αφήνουν στο απυρόβλητο τομείς με μεγάλη ροπή προς τη φοροδιαφυγή.
Ακόμη, με την ψήφιση του άρθρου 28 του ν. 5104/2024 θεσπίστηκε μια μάλλον παγκόσμια πρωτοτυπία, με την οποία όταν ξεκινήσει ένας έλεγχος να πρέπει να τελειώσει μέσα σε ένα έτος. Αν ο ελεγκτής δεν προλάβει να κάνει αυτό, η επιχείρηση λαμβάνει φορολογική ασυλία.
Φυσικά, οι πολύπλοκοι έλεγχοι και κυρίως οι έλεγχοι των μεγάλων επιχειρήσεων είναι αυτοί που απαιτούν αρκετό χρόνο, οπότε δεν θέλει και πολλή σκέψη να καταλάβουμε τι κρύβεται πίσω από αυτό. Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι τον Μάιο του 2025 απεστάλησαν στη διοίκηση της ΑΑΔΕ 50 ζητήματα που αφορούν τους ελέγχους, αλλά η διοίκηση της ΑΑΔΕ ούτε καν ασχολήθηκε. Και συζητάμε τώρα ότι αυτός ο φορέας θα διαχειριστεί το ΣΔΟΕ και θα έχει και υπό τη διοίκησή του και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Διαβάστε επίσης:
Για εσωτερική κατανάλωση οι απαντήσεις της κυβέρνησης μετά τη νέα ρηματική διακοίνωση της Λιβύης
Προανακριτική για Τέμπη: Φινάλε στη fast track διαδικασία με αποχώρηση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Κύρτσος για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Η κλεπτοκρατία καλύπτει τους κλέφτες!»