Μπαζώματα και χρονοντούλαπα μέχρι τελικής πτώσεως…

Μπαζώματα και χρονοντούλαπα μέχρι τελικής πτώσεως…

Επειδή το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ για την εξαγορά ψήφων δεν σηκώνει το κλασικό μπάζωμα λόγω της Eυρωπαϊκής Eισαγγελίας, η κυβέρνηση της φαμίλιας Μητσοτάκη επέλεξε τη διαδρομή προς το «χρονοντούλαπο», τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές, ώστε να μην υπάρχει στην ατζέντα κάτι που μπορεί να πλήξει την όποια εικόνα έχει απομείνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η εξεταστική που προτείνουν θα ερευνήσει – λένε– τον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998, αν και αυτός ο οργανισμός πρωτολειτούργησε το 2006!

Δυστυχώς για μας, στον Ελληνα πρωθυπουργό δεν έχει απομείνει ίχνος σοβαρότητας και εμπιστοσύνης διεθνώς, όπως χαρακτηριστικά παρατηρήσαμε στη σύνοδο της Χάγης. Και ακολουθούν κι άλλες αποκαλύψεις σκανδάλων στη διαχείριση κοινοτικών πόρων που δεν θα είναι εύκολο να μετακινηθούν στο ψυγείο.

Με λίγα λόγια, όλα δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να πάει σύντομα σε πρόωρες εκλογές και για να μην αφήσει χρόνο προετοιμασίας στις κινήσεις Τσίπρα και Σαμαρά. Κι αυτό διότι οι αντιδράσεις για την απουσία και αδυναμία στην υπεράσπιση των εθνικών και οικονομικών συμφερόντων δεν προέρχονται μόνο ή κυρίως από πολιτικούς. Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του γνωστού μεγαλοβιομήχανου Ευάγγελου Μυτιληναίου για την εγκληματική διαχείριση των Ευρωπαίων τόσο στο θέμα των δασμών που ανακοίνωσε ο Τραμπ όσο και για το ενεργειακό κενό που βυθίζει την ευρωπαϊκή οικονομία ταχύτατα σε ύφεση, με την ελληνική κυβέρνηση να αδιαφορεί προκλητικά.

Να προσθέσουμε στο σημείο αυτό και τη δήλωση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Θοδωρή Καπράλου που τόνισε με αγωνία: «Η απειλή εμπορικού πολέμου δεν αφορά μόνο τις κυβερνήσεις ή τις πολυεθνικές. Αφορά κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε ένα ανοιχτό και αλληλεξαρτώμενο οικονομικό σύστημα. Σήμερα το ζήτημα των δασμών ΗΠΑ – ΕΕ δεν είναι απλώς μια εξωτερική υπόθεση, είναι υπόθεση της καθημερινής λειτουργίας και της βιωσιμότητας χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε ξεκάθαρες λύσεις: προστασία από μονομερείς επιβαρύνσεις, διατήρηση της πρόσβασης σε κρίσιμες αγορές, στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Ο Πειραιάς, ως εμπορικό και οικονομικό κέντρο, δεν μένει ανεπηρέαστος – και δεν μένει σιωπηλός». Μένει όμως σιωπηλός ο πρωθυπουργός της χώρας.

Εντονες ήταν και οι αντιδράσεις για την αδιαφορία της Ευρώπης και της ελληνικής κυβέρνησης για τους κινδύνους της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τη βύθιση του ελληνόκτητου πλοίου «Magic Sea» από επιθέσεις των ανταρτών Χούθι. Μάλιστα σε αυτό το «βίαιο σκηνικό» έρχονται να δώσουν ένα διαφορετικό «τελεσίγραφο» οι αρχές των Φιλιππινών. Το υπουργείο Μεταναστών Εργαζομένων επανέλαβε την προειδοποίησή του προς τους πλοιοκτήτες και τις εταιρείες στελέχωσης πλοίων που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν να αλλάξουν την πορεία των πλοίων τους ή να μην απασχολούν Φιλιππινέζους ναυτικούς στα πλοία τους. Με δεδομένο ότι οι Φιλιππινέζοι ναυτικοί υπολογίζεται ότι είναι περισσότεροι από 400.000, τίθεται σε κίνδυνο η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Αλλά δεν είναι μόνο οι Αρχές των Φιλιππινών. Δυστυχώς τα κυβερνητικά επιτελεία ασχολούνται μόνο για το πώς θα κουκουλώσουν διά των καθυστερήσεων τις συνέπειες των σκανδάλων.

Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ της «Ναυτεμπορικής»: «Η απουσία συντονισμένης ευρωπαϊκής ή νατοϊκής αντίδρασης αφήνει το πεδίο ανοιχτό σε μονομερείς και ασύμμετρες ενέργειες. Το κενό στρατηγικής δημιουργεί περιβάλλον αβεβαιότητας και αυτό λειτουργεί σε βάρος της ναυσιπλοΐας, των πληρωμάτων και της διεθνούς σταθερότητας. Την ίδια στιγμή στη Μεσόγειο (!) έξι ελληνικά δεξαμενόπλοια έχουν υποστεί ζημιές από νάρκες με χρονοδιακόπτη, φερόμενες ως ουκρανικής προέλευσης, εξαιτίας της μεταφοράς (νόμιμου) ρωσικού φορτίου. Οι επιθέσεις αυτές στοχεύουν όχι τη σημαία του πλοίου, αλλά το περιεχόμενο του φορτίου. Η λογική είναι κυνική: όποιος εξυπηρετεί τον αντίπαλο καθίσταται στόχος».

Μια ενδεχόμενη έκρηξη σε δεξαμενόπλοιο που διασχίζει το Αιγαίο, μεταφέροντας εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές περιβαλλοντικές και γεωοικονομικές συνέπειες, πλήττοντας όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Αλλωστε ποιος να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία των πλοίων; Ο Κικίλιας, που δεν ήξερε πού είναι τα στενά του Ορμούζ;

Με λίγα λόγια, ούτε οι εγχώριες επιχειρηματικές ελίτ εμπιστεύονται (για τα συμφέροντά τους) την κυβέρνηση Μητσοτάκη. οσο και αν κινδυνολογεί ο πρωθυπουργός που μίλησε για συγκεκριμένα κέντρα και συγκεκριμένα ΜΜΕ που έχουν στο «στόχαστρό» τους την κυβέρνηση επειδή «θέλουν έναν πρωθυπουργό όμηρο των δικών τους πιέσεων» δεν πείθει σχεδόν κανέναν.

Και είναι φανερό πως όταν οι προστάτες του, εκείνοι που συνέβαλαν στη νίκη και κυριαρχία του το 2019 και το 2023, τον θεωρούν πλέον ακατάλληλο, τότε η μοναδική διέξοδος που του απομένει είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών όσο κι αν προσπαθήσει να την αποφύγει. Είναι όμως δύσκολο να βρει λύσεις, καθώς οι επιπτώσεις των ευρωπαϊκών επιλογών, τόσο στον τομέα των δασμών όσο και στη στρατικοποίηση της καταχρεωμένης ευρωπαϊκής οικονομίας, θα πλήξουν σοβαρά την ελληνική, που στηρίζεται στον τουρισμό με τους Ευρωπαίους επισκέπτες να βιώνουν τον περιορισμό του εισοδήματός τους και την ανασφάλεια ενός πολέμου πρωτόγνωρων διαστάσεων.

Διαβάστε επίσης

Οι πρόσφυγες κατάντησαν πραμάτεια

Βρέθηκε εισαγγελέας

Documento Newsletter