Μπερτράν Καντά: Το είδωλο θα γλίτωνε την τιμωρία

Μια τηλεοπτική σειρά για την υπόθεση του Μπερτράν Καντά που συγκλόνισε τη γαλλική κοινωνία και τη διεθνή μουσική βιομηχανία.

Άλλη μία σειρά ντοκιμαντέρ που ξεχωρίζει τις τελευταίες εβδομάδες στο Netflix είναι αυτή για τη διαβόητη υπόθεση του Μπερτράν Καντά, του τραγουδιστή των Noir Désir, που δολοφόνησε την ηθοποιό και σύντροφό του Μαρί Τρεντινιάν (κόρη του Ζαν-Λουί Τρεντινιάν) αλλά και που οδήγησε τη νόμιμη σύζυγό του και μητέρα των παιδιών του, Κριστίνα Ραντί, στην αυτοκτονία. Μια υπόθεση που αν δεν ξέσπαγε το κίνημα #MeToo πριν από μερικά χρόνια πιθανόν ο Καντά, όντας αποφυλακισμένος, να συνέχιζε την καριέρα του και –γιατί όχι;– τις αποτρόπαιες πράξεις του.

Απόπειρα συγκάλυψης

Το καλοκαίρι του 2003, τότε που συνέβη η τραγωδία, οι Noir Désir βρίσκονταν στο απόγειο της πορείας τους ως το πιο δημοφιλές ροκ συγκρότημα με τον leader τους, τον Μπερτράν Καντά, να χαρακτηρίζεται από τον μουσικό Τύπο ένας «σύγχρονος Τζιμ Μόρισον»: νέος (39 ετών τότε), όμορφος, ταλαντούχος, επιτυχημένος και γυναικοκατακτητής αν και οικογενειάρχης, πατέρας δύο παιδιών. Τότε ήταν που ο Καντά γνώρισε τη Μαρί Τρεντινιάν και ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα. Εγκατέλειψε τη σύζυγό του, Κριστίνα Ραντί, παρότι μόλις είχε φέρει στον κόσμο το δεύτερο παιδί τους, για να ζήσει τον έρωτά του με τη νεαρή ηθοποιό.

Η απόπειρα συγκάλυψης και «ξεπλύματος» του δολοφόνου της Μαρί Τρεντινιάν (φωτογραφία) ξετυλίγεται στο ντοκιμαντέρ «Μπερτράν Καντά. Από ροκ σταρ, δολοφόνος»

Στο ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε την αφόρητη ζήλεια του για τη σύντροφό του, την οποία ενοχλούσε με τον χειριστικό του τρόπο ακόμη και την ώρα της εργασίας της. Η ιστορία λέει ότι η Τρεντινιάν σταματούσε το γύρισμα της ταινίας, στην οποία έπαιζε, μόνο και μόνο για να απαντά στις συνεχόμενες κλήσεις του, όταν βέβαια δεν βρισκόταν δίπλα της –κάτι που συνέχεια επιδίωκε–, δημιουργώντας προβλήματα στο κινηματογραφικό συνεργείο. Ενας καβγάς τους έγινε αιτία να την ξυλοφορτώσει κι εκείνη να πεθάνει στο νοσοκομείο λίγα 24ωρα αργότερα με σύσσωμο τον Τύπο της εποχής να παρουσιάζει τη γυναικοκτονία ως ατύχημα, με σκοπό φυσικά ο δολοφόνος ροκ σταρ να πέσει στα μαλακά.

Εκεί είναι που το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μπερτράν Καντά: Από ροκ σταρ, δολοφόνος» αρχίζει να αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς από μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα όπως και σημαντικό αρχειακό υλικό από την ακροαματική δικαστική διαδικασία, βλέπουμε μια άθλια απόπειρα συγκάλυψης της δολοφονίας και «ξεπλύματος» του ίδιου του δολοφόνου. Μόνο μετά τον θάνατο της Τρεντινιάν και τη νεκροψία, η οποία απέδειξε ότι δεν ήταν απλό ατύχημα, ο Καντά άλλαξε την κατάθεσή του και μίλησε για τα απανωτά χτυπήματα που της κατάφερε και τη σκότωσαν.

Ο Ζαν-Λουί και η Ναντίν Τρεντινιάν στην κηδεία της κόρης τους Μαρί Τρεντινιάν η οποία δολοφονήθηκε από τον Μπερτράν Καντά

Η αρχική ετυμηγορία για τον Καντά ήταν ένοχος με οκταετή ποινή φυλάκισης σε φυλακή της Λιθουανίας, της χώρας της Βαλτικής όπου διαπράχτηκε η δολοφονία. Με τη μεταφορά του στις γαλλικές φυλακές κι ενώ η Κριστίνα Ραντί κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ουδέποτε υπήρξε θύμα κακοποίησης από τον σύζυγό της, ελαφρύνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση του, ο Καντά αποφυλακίστηκε μόλις στα τέσσερα χρόνια από την έκτιση της ποινής του. Κι εδώ το ντοκιμαντέρ γίνεται συγκλονιστικό. Ακούμε τη Ραντί στον τηλεφωνητή των γονιών της, των πεθερικών του Καντά, να τους ζητά ουσιαστικά βοήθεια εξαιτίας αυτών που περνούσε στα χέρια του. Είναι μια μαρτυρία που θα βγει στο φως από τη μάνα της, η οποία μιλάει στην κάμερα τον Ιανουάριο του 2010, αμέσως μόλις η Ραντί βρεθεί απαγχονισμένη στο σπίτι της. Τότε γίνεται σαφές ότι πάλι ο Καντά ήταν ο υπαίτιος, αφού έχοντας προ πολλού μετατρέψει σε κόλαση την κοινή ζωή τους οδήγησε τη σύζυγό του στην αυτοχειρία.

Ο δρόμος προς την πτώση

Στο τρίτο και τελευταίο επεισόδιο της μίνι σειράς ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστεί με τη μαρτυρία της η Αν-Σοφί Ζαν, η νεαρή μαχητική δημοσιογράφος που δημοσίευσε ένα άρθρο, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή του ευνοϊκού κλίματος για τον δολοφόνο. Λίγο πριν από το τέλος βλέπουμε πόσο το κίνημα του #ΜeToo συνέβαλε επίσης στην επανεξέταση της φρικαλέας υπόθεσης, αλλά και στην καθιέρωση του όρου «γυναικοκτονία» στη Γαλλία. Στην ουσία, παρακολουθούμε την εξέλιξη ολόκληρης της γαλλικής κοινωνίας με φεμινιστικές οργανώσεις και κινήματα για την απελευθέρωση των γυναικών να μποϊκοτάρουν τις συναυλίες του Μπερτράν Καντά, ακόμη και να τον γιουχάρουν κατά πρόσωπο.

Εν κατακλείδι, το ντοκιμαντέρ «Μπερτράν Καντά: Από ροκ σταρ, δολοφόνος» είναι μια καλοφτιαγμένη σειρά (και τα τρία 45λεπτα επεισόδια βλέπονται απνευστί), που παρουσιάζει την άνοδο και την πτώση ενός αναμφισβήτητα μεγάλου καλλιτέχνη, εξετάζοντας παράλληλα την ενδοοικογενειακή βία και την πατριαρχία, καθώς και τη θέση των καλλιτεχνών – λαϊκών ειδώλων μέσα στην κοινωνία.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Ο Καντά είχε υπογράψει νέο συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία του ενόσω βρισκόταν ακόμη στη φυλακή και οι Noir Désir βραβεύονταν την ίδια στιγμή για το έργο τους. Το παραδέχεται ο διευθυντής της δισκογραφικής με κυνισμό αλλά και με μια αίσθηση ενοχής: «Διαχωρίζουμε τον καλλιτέχνη από το έργο του, η προσωπική ζωή είναι δική του και αυτός μας τα “έφερνε” τότε. Τι άλλο να κάναμε απ’ το να ανανεώναμε το συμβόλαιό του;». Στο ντοκιμαντέρ μιλάει και ο κιθαρίστας του συγκροτήματος, που ένιωσε την ανάγκη να αποχωρήσει, σηματοδοτώντας το τέλος των Noir Désir και διαχωρίζοντας τη θέση του απ’ αυτήν του «ανεπιθύμητου» πλέον στη γαλλική κοινή γνώμη αρχηγού της μπάντας. Η πλέον συγκινητική όμως είναι η μαρτυρία του Σαμουέλ Μπενσετρί, του συζύγου της Τρεντινιάν, τον οποίο είχε εγκαταλείψει για τον Καντά. Φαίνεται η πίκρα του ανθρώπου που αγαπούσε τη σύντροφό του και μητέρα του παιδιού τους, μην έχοντας κανένα λόγο συμπάθειας για τον δολοφόνο της.


INF0
Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μπερτράν Καντά: Από ροκ σταρ, δολοφόνος» προβάλλεται στο Netflix

Ετικέτες