Μπεσλάν: Καταδίκη της Ρωσίας από το ΕΔΑΔ για την τραγωδία (Video & Photos)

Μπεσλάν: Καταδίκη της Ρωσίας από το ΕΔΑΔ για την τραγωδία (Video & Photos)

Την ευθύνη της Ρωσίας στην υπόθεση ομηρείας στο σχολείο του Μπεσλάν, στη βόρεια Οσετία, τον Σεπτέμβριο του 2004, αναγνώρισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), καταδικάζοντας τη Μόσχα κι επιδικάζοντας το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση στους 409 ρώσους πολίτες που είχαν προσφύγει.   

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, η Ρωσία επέδειξε «σοβαρές αδυναμίες» στη διαχείριση της ομηρίας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 400 άτομα, μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά.

Οι ρωσικές αρχές, όπως αναφέρει το ΕΔΑΔ, απέτυχαν στην «προετοιμασία και τον έλεγχο της επιχείρησης ασφάλειας» και προχώρησε σε «δυσανάλογη χρήση βίας». Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει 409 Ρώσοι πολίτες, εκ των οποίων αρκετοί ήταν όμηροι ή μέλη των οικογενειών των θυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το 2004, ομάδα Τσετσένων αυτονομιστών εισέβαλε σε σχολικό συγκρότημα της περιοχής, κρατώντας ως ομήρους εκατοντάδες παιδιά. Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχείρηση εντός του κτιρίου και ακολούθησαν σκληρές μάχες μεταξύ των τρομοκρατών και των αρχών, με αποτέλεσμα να προκληθούν αλλεπάλληλες εκρήξεις και να χάσουν τη ζωή τους 385 άτομα, μεταξύ των οποίων και 186 παιδιά.  

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter