Μπέττυ Μπαζιάνα: «Ο τίτλος πρώτη κυρία είναι αμερικανιά και δεν τον υιοθετώ»

Μπέττυ Μπαζιάνα: «Ο τίτλος πρώτη κυρία είναι αμερικανιά και δεν τον υιοθετώ»

Το βιογραφικό της στο διαδίκτυο, για όποιον έχει την περιέργεια να γκουγκλάρει το όνομα Μπέττυ (Περιστέρα) Mπαζιάνα, γράφει: «Η Περιστέρα Μπαζιάνα είναι Ελληνίδα εκπαιδευτικός –καθηγήτρια Πληροφορικής– και σύντροφος του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο συζεί με σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης».

Σίγουρα, μια τέτοια λιτή αλλά κάπως ανορθόδοξη διατύπωση για τα μέχρι χθες δεδομένα όσον αφορά τα βιογραφικά των πρώτων κυριών τοποθετεί τη σύντροφο του νυν πρωθυπουργού σε μια αυτόνομη περιοχή μέσα στον ευρύτερο χώρο της πολιτικής.

Η ίδια διαφέρει αρκετά από τις περισσότερες συζύγους πρωθυπουργών. Ιδιαίτερα όταν τονίζει με τον απλό αλλά κοφτερό λόγο της ότι: «Ο τίτλος πρώτη κυρία είναι αμερικανιά. Δεν τον υιοθετώ. Είμαι σύντροφος ενός ανθρώπου που ανέλαβε για κάποιο χρονικό διάστημα την ευθύνη της χώρας. Άλλωστε, ο Αλέξης δεν συστήθηκε στους πολίτες της χώρας ζητώντας τις ψήφους τους, λέγοντας: να η οικογένειά μου, να η γυναίκα μου, να και τα παιδιά μου!». Σίγουρα, αν ζούσε η Μαρίκα Μητσοτάκη θα την καλούσε να δοκιμάσει τα ντολμαδάκια της προκειμένου να γνωρίσει από κοντά αυτό το κορίτσι που αψηφά τους κλασικούς κανόνες επικοινωνιακής πολιτικής.

Προσωπική ελευθερία «εντός σχεδίου»

Ωστόσο, απ’ ό,τι φαίνεται, η Μπέττυ Μπαζιάνα έχει κτίσει τον δικό της ανεξάρτητο κόσμο πάνω σε μια σύγχρονη αριστερή κουλτούρα ή νοοτροπία, πείτε το όπως θέλετε. Δεν παύει άλλωστε να τονίζει ότι «η Αριστερά σαν διαχρονική αξία είναι να κοιτάς το συμφέρον των πολλών έναντι του συμφέροντος των λίγων». Απλώς οι καιροί και οι ανάγκες των ανθρώπων αλλάζουν. Αλλάζουν άραγε τόσο εύκολα και οι εικόνες; Πολλοί υποστηρίζουν πως όχι. Γιατί κατά την άποψή τους, η εικόνα που βγάζει προς τα έξω το πρωθυπουργικό ζεύγος είναι αυτή δύο παραδοσιακών σαραντάρηδων αριστερών, που ακούν σε μεγάλο βαθμό ελληνική μουσική και κατά προτίμηση Θάνο Μικρούτσικο, πηγαίνουν με φίλους στις αγαπημένες ταβέρνες, εκείνη ξεσκονίζει μόνη της, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κατεβάζει τα σκουπίδια, με την άνεση ενός νέου οικογενειάρχη με δημοκρατικές αρχές στην περιοχή της συμβίωσης. Είναι όμως έτσι; Δεν θα μάθουμε ποτέ, αφού ο πρωθυπουργός και η σύντροφός του έχουν αποφασίσει να κρατήσουν με αυστηρότητα την οικογενειακή ζωή τους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Άραγε ο πρωθυπουργός συμβουλεύεται ενίοτε και την Μπέττυ σε θέματα πολιτικής τακτικής και πολιτικού προβληματισμού; Η κυρία Μπαζιάνα έχει απαντήσει σ’ αυτό το καίριο ερώτημα: «Ο Αλέξης είναι άτομο με σταθερές απόψεις και δεν επηρεάζεται εύκολα». Όπως χαρακτηριστικά λέει, στο πλαίσιο της συμβίωσης, όπως κάθε ζευγάρι, μπορεί να συζητούν τους προβληματισμούς τους την ώρα που πίνουν ένα ποτήρι κρασί. Άλλωστε, τέτοιες συζητήσεις κάνει συχνά ο πρωθυπουργός με κοντινούς φίλους του.

Η διακριτική Μπέττυ Μπαζιάνα δεν μιλάει πολύ. Όταν όμως αποφασίσει να εκφραστεί, ξέρει πολύ καλά να βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Η διαφορά από τις προκατόχους της είναι ότι λειτουργεί με μία προσωπική ελευθερία «εντός σχεδίου» που της επιτρέπει να αποστασιοποιείται νομότυπα από περιττές δημόσιες εμφανίσεις. Διαθέτει άλλωστε έντονο ένστικτο αυτοσυντήρησης που την προστατεύει όσο γίνεται από τα αδιάκριτα βλέμματα.

«Η συμμετοχή στα κοινά μάς έκανε πιο δημιουργικούς»

Συνήθως την μπερδεύουν με τη συνονόματη ξαδέλφη της και γράφουν ότι γεννήθηκε στην Καρδίτσα από οικογένεια βιοπαλαιστών κ.λπ. Άλλωστε, δεν μπορούν να βρουν τα δικά της βιογραφικά στοιχεία, γιατί δεν διατηρεί λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα και δεν δίνει συνεντεύξεις. Από τις λίγες πληροφορίες που μπορεί κάποιος να αντλήσει γι’ αυτήν, μαθαίνει ότι η Μπέττυ Μπαζιάνα γεννήθηκε στην Αθήνα από πατέρα Καρδιτσιώτη και μητέρα Κεφαλονίτισσα και έζησε τα παιδικά της χρόνια στα Εξάρχεια, τόπο σημειολογικό όλων των εποχών.

Μεγάλωσε σε οικογένεια αριστερών, όπου επικρατούσε έντονη πολιτική ατμόσφαιρα και κατά κάποιο τρόπο μυήθηκε σε πολιτικό επίπεδο από τον καθηγητή Μαθηματικών πατέρα της κι ένα περιβάλλον που είχε βιώσει εξορίες και πάσης φύσεως διώξεις. Επόμενο ήταν να γίνει στην εφηβεία της κομμάτι της γενιάς των μαθητικών καταλήψεων, που τον χειμώνα του 1990-91 πολέμησαν τον νόμο του τότε υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου. Η ίδια ισχυρίζεται ότι οι καταλήψεις έβαλαν τους τότε 16άρηδες στο πολιτικό παιχνίδι και αποτέλεσαν την πρόκληση της εποχής. «Μας είχαν ταυτίσει με τη γενιά της απάθειας, του χάους» έχει πει. «Η δική μας απάντηση ήταν να θελήσουμε να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, να αναζητήσουμε ελευθερίες και να αυτοπροσδιοριστούμε, οι περισσότεροι από μας με επιχειρήματα και βάζοντας το μυαλό μας να δουλέψει».

Παρ’ όλα όσα γράφονται, η ίδια δεν οργανώθηκε ποτέ στην ΚΝΕ. Δίπλα της στις μαθητικές καταλήψεις ξεχώριζε ένας συμμαθητής-συναγωνιστής με το όνομα Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μέσα από τη δραστηριότητά του έδειχνε ότι δεν θα ήταν «περαστικός» σ’ αυτή τη ζωή. Έστω κι αν η Μπέττυ ισχυρίζεται ότι δεν του περνούσε τότε από τον νου πως κάποτε θα γίνει πρωθυπουργός της χώρας, αφού η Αριστερά δεν είχε ποτέ προοπτικές παρόμοιων προσδοκιών. Άλλωστε, όπως η ίδια έχει υποστηρίξει, «η συμμετοχή στα κοινά μάς έκανε πιο δημιουργικούς και εσωτερικά πιο όμορφους∙ δεν υπήρχε προσδοκία εξουσίας». Για τις κυβερνητικές εφημερίδες της εποχής ο Αλέξης τότε ήταν «ταραξίας και ανεξέλεγκτος», κάτι συναφές με τον «αναρχομπαχαλάκια», για τους συμμαθητές του όμως παρέμενε ο γοητευτικός Τσε της μαθητικής μέθης.

Στη συνέχεια, κάθε άλλο παρά περαστικός ήταν και στη δική της τη ζωή. Η συμβίωση μαζί του ήρθε αργότερα, μετά το πέρας των σπουδών τους –η Μπέττυ στην Πάτρα και ο Αλέξης στην Αθήνα– ως απόρροια κοινών αγώνων και συναισθηματικής ταύτισης. Απέκτησαν μαζί δυο παιδιά: τον Φοίβο-Παύλο και τον Ορφέα-Ερνέστο. Μαζί τους η σύντροφος του πρωθυπουργού λειτουργεί σαν μια κλασική Ελληνίδα μητέρα. Συνοδεύει τα μικρά στα παιδικά πάρτι, ετοιμάζει τούρτες για τα γενέθλια και ασχολείται με τη μελέτη τους. Αν τη βοηθάει κανείς; «Όποιος έχει κέφι και κουράγιο ας προσφέρει κανένα χεράκι» λέει χαμογελώντας.

Και για τα σχόλια που γίνονται ή τις επιθέσεις εναντίον της, επειδή έγραψε τους γιους της σε ιδιωτικό σχολείο, η Μπέττυ προτιμά να μην απαντά… Αναγνωρίζει μόνο χυδαιότητα όταν κάποιοι εμπλέκουν τα παιδιά και την οικογένεια εντός πολιτικού στην πολιτική αντιπαράθεση μαζί του.

Εξάλλου, η Αριστερά έχει εξασφαλίσει εδώ και καιρό μια ειδική ασυλία επειδή υιοθέτησε κάποιες «αστικού» τύπου συνήθειες. Άλλαξε κάπου το DNA της αριστερής κουλτούρας, αλλά παραμένουν ζωντανές οι πολιτικές αξίες πάνω στις οποίες σφυρηλατήθηκαν πολιτικές τακτικές, πόθοι και πάθη.

«Τιμή μου να υπηρετώ το δημόσιο πανεπιστήμιο»

Μετά τις δυναμικές καταλήψεις στο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων, ήρθε η ώρα του πανεπιστημίου. Η σύντροφος του νυν πρωθυπουργού το 1992 θα περάσει στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το διδακτορικό της στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ταυτόχρονα διορίστηκε σε σχολείο ως καθηγήτρια Πληροφορικής.

Όταν τελείωσε το διδακτορικό της, ήρθε η απόσπαση στο ΕΜΠ. «Είχα πάρει μια σειρά από αποσπάσεις, βάσει του επιστημονικού βιογραφικού μου, πολύ πριν ο Αλέξης γίνει πρωθυπουργός» διευκρινίζει, ενώ η πρώτη της απόσπαση εγκρίθηκε από δεξιό υπουργό Παιδείας. Όπως χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζει, σήμερα βρίσκεται στο ΕΜΠ προκειμένου να υποστηρίξει το εκπαιδευτικό και εργαστηριακό έργο στον τομέα των Δικτύων. «Αυτή είναι η σχέση μου με το Δημόσιο. Αποσπασμένη καθηγήτρια Πληροφορικής στο ΕΜΠ, βάσει του βιογραφικού μου. Και είναι τιμή μου να υπηρετώ το δημόσιο πανεπιστήμιο». Άρα, δεν είναι διορισμένη στο ΕΜΠ.

«Όλα τα πράγματα κρίνονται στη ζωή»

Ήρθε όμως ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς να καταγγείλει μια φωτογραφική κατ’ αυτόν διάταξη στο νομοσχέδιο για την έρευνα και ότι το άρθρο 33 είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κ. Μπαζιάνα και αφορά τον διορισμό της στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Μάλιστα έγιναν και συγκρίσεις με τις μετατάξεις και τους διορισμούς της κ. Νατάσας Παζαΐτη, συζύγου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Έπειτα απ’ αυτό η σύντροφος του Αλ. Τσίπρα ξεσπάθωσε για πρώτη φορά προκειμένου να αμυνθεί κατά των γκεμπελικών μεθόδων και των σαρκοφάγων ΜΜΕ και απέστειλε στην εφημερίδα «Δημοκρατία», που αναπαρήγαγε την «καταγγελία Μαυρωτά», αυστηρή επιστολή, αποκαθιστώντας την αλήθεια και ξεκαθαρίζοντας: «Υπέβαλα τα χαρτιά μου σε μια ανοιχτή προκήρυξη στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας, όπου ζητούσαν διδάκτορες με προσόντα προκειμένου να διδάξουν σε δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα ως έκτακτο διδακτικό προσωπικό. Δεν πρόκειται περί κανενός διορισμού». Μάλιστα, για το θέμα αυτό θυμώνει και απαντά: «Δεν δέχομαι να με χρησιμοποιούν. Όποιος πολιτικός ή ΜΜΕ θέλει να αντιπαρατεθεί με τον σύζυγό μου, ας το κάνει γενναία και απευθείας στον ίδιο».Και άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά λέει: «Η κουβέντα αυτή είναι υποκριτική. Ας κοιτάξετε τι συμβαίνει γύρω μας… Εγώ δεν παίρνω έργα από το Δημόσιο, δεν έχω εταιρεία συμβούλων για να μου αναθέτουν να “συμβουλεύω” δημόσιους οργανισμούς. Και δεν έχω φίλους και συνεργάτες στον επιχειρηματικό κόσμο για να βγάζω χρήματα χάρη στην εξουσία του συζύγου μου. Η δύναμή μου είναι η δουλειά μου. Είμαι δημόσιος υπάλληλος, καθηγήτρια, και αυτό είναι τιμή, δεν είναι ντροπή!».

Πράγματι, τα μότο των εχθρών της κινήθηκαν σε εξτρίμ πλαίσια: «Από δασκάλα Πληροφορικής, καθηγήτρια πανεπιστημίου», «φωτογραφικοί διορισμοί» και «η επανάσταση της γραβάτας», «η Περιστέρα στα ίχνη της Νατάσας» και άλλα παρεμφερή. Η Μπέττυ, συνήθως, επιλέγει να μην απαντά δημοσίως, όμως κάνει τον δικό της πόλεμο. Μέσα από τη δουλειά της, τα πτυχία της, το διδακτορικό και τις δημοσιεύσεις της, πολύ πριν ο σύζυγός της γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός. Κυρίως, όμως, με τη συνέπειά της και τη μόνιμη θέση που εκφράζει προς φίλους και εχθρούς: «Όλα τα πράγματα κρίνονται στη ζωή. Εγώ κρίνομαι και λογοδοτώ στους συναδέλφους και τους φοιτητές μου». Και συμπληρώνει: «Δέχομαι να κρίνομαι αυστηρά, ακόμα και πιο αυστηρά από τους υπόλοιπους. Δεν δέχομαι, όμως, να κρίνομαι άδικα».

Η «ήρεμη δύναμη»

Η Μπέττυ Μπαζιάνα είναι μία όμορφη νέα γυναίκα που δεν θέλει να υποδυθεί κάτι που δεν την εκπροσωπεί. Εξάλλου, ο συντάκτης της «Vogue» Edward Bersamian, παρατηρώντας την σαν φιγούρα στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, μπήκε στον πειρασμό να δώσει στιλιστικές συμβουλές στην πρώτη κυρία της Ελλάδας. Υψηλό tailing, Prada, Marni Alexander McQueen οι δημιουργοί που της ταιριάζουν. Χρώματα ζεστά και απλές, άνετες γραμμές. Γεγονός είναι ότι η Μπέττυ, όντως, υιοθετεί μια ιδιότυπη απλότητα, βασισμένη στη δική της ελεύθερη νοοτροπία. Στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο παρουσιάζεται με λιτά φορέματα σε μαύρο, λιλά αλλά και συχνά έντονο χρώμα, ίσια πέδιλα και βραχιολάκι στο πόδι.

Πολλοί την έχουν χαρακτηρίσει «ήρεμη δύναμη», «πηγή έμπνευσης του πρωθυπουργού» κ.λπ. Η ίδια γελάει όταν ασχολούνται με τις ενδυματολογικές επιλογές της. «Είναι» υπογραμμίζει «ο τρόπος των ΜΜΕ να προσελκύσουν το κοινό». Δεν της αρέσει να της απευθύνονται ως σύζυγο του πρωθυπουργού, ιδιαίτερα μπροστά στους συνεργάτες και τους φοιτητές της. Στον ελεύθερο χρόνο της, που είναι λιγοστός, διαβάζει λογοτεχνία και προτιμάει να πηγαίνει σινεμά και θέατρο.

Όταν της επισημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρεκκλίνει από την πορεία του και ο Αλέξης ξεφεύγει από τα αριστερά πιστεύω του, απαντάει κάπως έτσι: «Στο τέλος θα πρέπει να βγάλουμε το συμπέρασμα. Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να μην τινάξει την μπάνκα στον αέρα πέρυσι το καλοκαίρι είναι μια δύσκολη προσπάθεια. Μας έφερε όλους αντιμέτωπους με τον εαυτό μας. Μας έφερε μπροστά στην ευθύνη μας, προσωπική και συλλογική. Αυτός που είχε την ευθύνη το διαχειρίστηκε με τον δικό του τρόπο. Η ευθύνη του ήταν μεγάλη. Και πιστεύω ότι κινήθηκε με βάση τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων. Παρ’ όλα αυτά, τα διλήμματα είναι συνεχή».

Η Μπέττυ Μπαζιάνα είναι σαφής στις απόψεις της. Πιστεύει ότι πολλοί πολιτικοί χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ και τα ΜΜΕ χρησιμοποιούν πολλούς πολιτικούς, αλλά η ίδια δεν επιτρέπει σε κανέναν να τη χρησιμοποιεί. Δέχεται την κριτική από ανθρώπους που την αντιμετωπίζουν ως πολίτη και εργαζόμενη γυναίκα και όχι ως σύντροφο του Αλέξη Τσίπρα. Και δεν σπαταλά πολύ χρόνο για να παρακολουθεί όσα γράφουν για την ίδια, θετικά ή αρνητικά.

Τελικά, η Μπέττυ Μπαζιάνα είναι μια αυτόνομη προσωπικότητα, η οποία δεν διστάζει να ανατρέψει την εικόνα που έχουμε για τις πρώτες κυρίες. Να εργάζεται, να διεκδικεί, να είναι καυστική προς την εξουσία. Δεν διστάζει να φωτογραφίζεται στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, με ένα μπορντό, έξωμο φόρεμα, απλά πέδιλα και κόντρα στον ήλιο. Όντως, η σύντροφος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι μια ήρεμη δύναμη.

Μυστικά & Documento

22/05/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter