Μπήκαν οι υπογραφές για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα

Μπήκαν οι υπογραφές για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα

Υπογράφηκαν σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι Συμβάσεις Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις τρεις χερσαίες περιοχές, Άρτα-Πρέβεζα, Β.Δ. Πελοπόννησος και Αιτωλοακαρνανία. Οι Συμβάσεις θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή για κύρωση.

Τις Συμβάσεις Μίσθωσης για την Άρτα-Πρέβεζα και τη Β.Δ. Πελοπόννησο υπέγραψαν, ο ΥΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ. Γρηγόρης Στεργιούλης.

Τη Σύμβαση Μίσθωσης για την Αιτωλοακαρνανία, υπέγραψαν, ο ΥΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει σύντομα η υπογραφή Συμβάσεων Μίσθωσης και για τις θαλάσσιες περιοχές. Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ιονίου και το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την έγκριση της. Πιο συγκεκριμένα, ο φάκελος της κοινοπραξίας ΕΛ.ΠΕ.- Total- Edison για το μπλοκ 2 βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο. Με την ολοκλήρωση του ελέγχου θα υπογραφεί η Σύμβαση Μίσθωσης και ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την περιοχή 10, στοn Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπου έχει αναδειχθεί επιλεγείς αιτών η ΕΛ.ΠΕ.

Το ΥΠΕΝ προχωρά στη συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τους υδρογονάνθρακες, λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών, όπως η Κύπρος. Στο πλαίσιο αυτό, θα καταβληθεί προσπάθεια να περιορισθεί σημαντικά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της υπογραφής συμβάσεων. Επιπλέον, στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου συγκαταλέγονται, η οργάνωση, προώθηση και θεσμική αναβάθμιση της ΕΔΕΥ Α.Ε., καθώς και η συμπλήρωση της νομοθεσίας για τη λειτουργία του Ταμείου Γενεών, στο οποίο θα κατευθύνονται τα έσοδα από την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε την αδιαπραγμάτευτη πολιτική του ΥΠΕΝ για την τήρηση όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων, για την έρευνα υδρογονανθράκων. «Για μας, η τήρηση των κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι έννοια κενή περιεχομένου», τόνισε ο Υπουργός. «Συνεπώς, οι εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς των αρμόδιων, ελληνικών αρχών ως προς την υγεία και προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημόσια ασφάλεια και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, θα πρέπει οι εργασίες αυτές να είναι συμβατές και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενέργεια και το περιβάλλον».

Ο ΥΠΕΝ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμμετοχή ξένων εταιριών στον τομέα αυτό, όπως, η Total, η Edison και η Repsol, καθώς έτσι «πιστοποιείται το διεθνές ενδιαφέρον για τα δυνητικά ελληνικά κοιτάσματα και ταυτόχρονα δίνεται ψήφος εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας». Το Υπουργείο έχει ανοίξει κύκλο συζητήσεων και με άλλες πετρελαϊκές εταιρίες-κολοσσούς για την έρευνα και αξιοποίηση και νέων περιοχών πλην του Ιονίου. Μετά την απόκτηση νέων σεισμικών δεδομένων και την επανεπεξεργασία παλαιότερων, έργο που θα αναλάβει η ΕΔΕΥ, το ΥΠΕΝ προτίθεται να προχωρήσει στη σταδιακή επαναπροκήρυξη κι άλλων θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών.

Χαιρετισμός Διευθύνοντος Συμβούλου ΕΛ.ΠΕ. Γρηγόρη Στεργιούλη 

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τόσο εσάς, όσο και όλους τους ενδιαφερόμενους και τους μετόχους, ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να καταγράψουμε τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας, με σεβασμό στο Σύνταγμά μας, τους Νόμους, το Περιβάλλον και τις ανθρώπινες σχέσεις. Ευχή είναι, μέσα από τον αγώνα αυτό, να αναδείξουμε νέες πλουτοπαραγωγικές πηγές για τη χώρα και, παράλληλα, η ΕΛ.ΠΕ. να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο ως ηγετική Εταιρεία του τομέα της Ενέργειας για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Στην προσπάθεια που κάνουμε τον τελευταίο χρόνο, προκειμένου να διαμορφώσουμε διεθνείς συμμαχίες στο θέμα της έρευνας και εξόρυξης Υδρογονανθράκων, υπήρχαν τρία προαπαιτούμενα:

Το πρώτο ήταν η πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων. Και θα ήθελα σε αυτό το σημείο να συγχαρώ τη Γενική Διεύθυνση έρευνας και εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων της ΕΛ.ΠΕ. που έδωσε τον καλύτερο εαυτό της και, βεβαίως, θα έχει την πλήρη στήριξή μας για να ολοκληρώσει και να διεκπεραιώσει το έργο της.

Δεύτερον, η ύπαρξη σταθερότητας στη χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι συγκεκριμένες εξελίξεις αφορούν αυτήν ακριβώς την περίοδο που διανύουμε.

Τρίτον, η οικονομική ισχύς των συμβαλλομένων. Ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια είναι σε θέση να αναλάβει και να υποστηρίξει με όλη του τη δύναμη, είτε σε ανθρώπινο δυναμικό, είτε σε οικονομική ισχύ, το μεγαλεπήβολο αυτό έργο, το οποίο μπορεί σε κάποιο βαθμό να καθορίσει ακόμη και την τύχη των επόμενων Γενεών. Το βήμα που κάνουμε σήμερα, με την υπογραφή των συμβάσεων για τις δύο χερσαίες περιοχές, Βορειοδυτική Πελοπόννησος και Άρτα-Πρέβεζα, είναι μόνον η αρχή».

Χαιρετισμός Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Energean Oil & Gas Μαθιού Ρήγα

«Είναι μια εξαιρετική συνεργασία που έχουμε διαχρονικά με το Υπουργείο και ανοίγει ένας νέος κύκλος. Έχει ξαναπεράσει από έρευνα υδρογονανθράκων η Αιτωλοακαρνανία, από τη δεκαετία του ΄60, που ήταν εδώ η BP, από τη δεκαετία του ΄80, με την κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων. Έγιναν πολλές σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις που δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα.

Ακολούθησαν 15 χρόνια απραξίας και το 2014 ξεκίνησε και πάλι το άνοιγμα της περιοχής. Τι άλλαξε και γιατί πιστεύουμε σήμερα ότι μπορούμε να βρούμε πετρέλαιο. Άλλαξε πρώτα από όλα η ομάδα που θα διαχειριστεί την περιοχή: η Repsol, o εκπρόσωπος της οποίας, Willy Hernandez είναι σήμερα εδώ και η Energean, με το μοντέλο της αρμονικής συνύπαρξης με τις τοπικές κοινωνίες και την περιβαλλοντική ευαισθησία.

Αυτό που άλλαξε επίσης, είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σπουδαίες ανακαλύψεις σε παρόμοιες περιοχές με τις δικές μας, στην Ιταλία και την Αλβανία και αυτό μας ωθεί να ρισκάρουμε να επενδύσουμε Γιατί οι επενδύσεις στις έρευνες είναι ρίσκο, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες περιοχές.

Εμείς είμαστε και θα είμαστε παρόντες: παράγουμε πετρέλαιο στον Πρίνο, ερευνούμε τη δυτική Ελλάδα, έχουμε δραστηριότητα στο εξωτερικό και δημιουργούμε μία εταιρεία που μας κάνει περήφανους και νομίζω κάνει περήφανους όλους το ότι σήμερα είμαστε στην Ελλάδα, στο Μαυροβούνιο, το Ισραήλ.

Όπως και στα Ιωάννινα, θα ξεκινήσουμε με αεροβαρυτικές έρευνες και θα συνεχίσουμε με σεισμικές έρευνες, θα εντοπίσουμε τους στόχους στους οποίους θα κάνουμε γεωτρήσεις και αν έχουμε ανακάλυψη, τότε και μόνο τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για αποθέματα, για κοιτάσματα και νούμερα. Από εμένα δε θα ακούσετε ποτέ μεγάλα λόγια. Χαίρομαι που άκουσα τον Υπουργό κ. Σταθάκη να λέει το ίδιο, γιατί έχουν ακουστεί πολλά για εκατομμύρια βαρέλια, για δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που υπάρχουν στο υπέδαφος της Ελλάδας. Δεν είναι ώρα για λόγια, είναι ώρα για δουλειά.

Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι μπορεί να φαντάζονται ότι θα γίνουν Σαουδάραβες ή αντίθετα μπορεί να καταστραφεί η περιοχή τους. Το παράδειγμα του Πρίνου, όπου 36 χρόνια τώρα παράγουμε πετρέλαιο και δημιουργούμε θέσεις εργασίας, δίπλα σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, δίπλα σε 15 παραλίες με γαλάζιες σημαίες, όπου ο τουρισμός, η αλιεία και οι άλλες οικονομικές δραστηριότητες, όχι μόνο δεν έχουν επηρεαστεί, αλλά έχουν τονωθεί, είναι ο οδηγός μας και η εγγύηση ότι όπου πάει η Energean, θα τηρηθεί το ίδιο περιβαλλοντικό μοντέλο και η ίδια συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους έχουν συμβάλλει σε αυτή την πορεία. Είναι μια δραστηριότητα που ξεκίνησε με την προηγούμενη κυβέρνηση, ολοκληρώνεται με τη σημερινή, ξεκίνησε με μία άλλη διοίκηση της ΕΔΕΥ, ολοκληρώνεται με τη σημερινή. Το μήνυμα είναι ότι οι έρευνες υδρογονανθράκων είναι πάνω από πολιτικές αντιπαραθέσεις. Αν θέλουμε πραγματικά να δούμε την Exxon και άλλες εταιρείες να έρθουν στην Ελλάδα, πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα σταθερότητας, ότι μπορούμε διαχρονικά να συνεχίζουμε τις επενδύσεις, ανεξάρτητα με το τι γίνεται στο πολιτικό τοπίο, και αυτό θα είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στη χώρα μας». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter