«Μπήκε όρθιος στο τμήμα, βγήκε σε καροτσάκι», λέει μάρτυρας στο Εφετείο για τα βασανιστήρια του Χρ. Χρονόπουλου από αστυνομικούς

«Μπήκε όρθιος στο τμήμα, βγήκε σε καροτσάκι», λέει μάρτυρας στο Εφετείο για τα βασανιστήρια του Χρ. Χρονόπουλου από αστυνομικούς

Η ενοχή των κατηγορουμένων αστυνομικών του Α.Τ. Καλλιθέας που βασάνισαν ανηλεώς το 2007 τον Χρήστο Χρονόπουλο με αποτέλεσμα να τον βαρύ τραυματισμό του, ενισχύεται συνεχώς από τις καταθέσεις μαρτύρων στην εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας.

Ο Χρ. Χρονόπουλος, 47 χρόνων σήμερα, με διαγνωσμένη ψυχική νόσο, δεκατέσσερα χρόνια πριν δεν είχε καμία σωματική βλάβη, σήμερα είναι ανάπηρος σε ποσοστό άνω του 67%. Οι βασανιστές του τον παρέλαβαν στις 22 Μαΐου 2007 όρθιο και μέσα σε τέσσερις ώρες τον παρέδωσαν σε κωματώδη κατάσταση στο Θριάσιο νοσοκομείο και μάλιστα ως «Ροδόπουλο».

Έφερε σοβαρότατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αφού τον είχαν σακατέψει στο ξύλο έπειτα από προσαγωγή του στο τμήμα για «παρενόχληση» θαμώνων σε καφετέρια, ο ιδιοκτήτης της οποίας –ήταν αυτός που κάλεσε το 100– τους είχε επισημάνει ότι επρόκειτο για άτομο με ψυχολογικά προβλήματα.

Οκτώ χρόνια μετά το περιστατικό του βασανισμού, το 2015, το Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο καταδίκασε σε οκτώ χρόνια κάθειρξη με αναστολή, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών, τους αστυνομικούς Αριστείδη Κόκκινο και Νίκο Σουτόγλου για τον άγριο βασανισμό του Χρ. Χρονόπουλου.

Στην ίδια δίκη δικάστηκαν και οι αστυνομικοί οι οποίοι αποτελούσαν το πλήρωμα του περιπολικού που τον μετέφερε, για τους οποίους όμως το δικαστήριο έκρινε ότι υπέπεσαν σε πλημμελήματα που στο μεταξύ είχαν παραγραφεί.

Η υπόθεση έχει νομικό ενδιαφέρον, καθώς για πρώτη φορά έγινε εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 137Α του Ποινικού Κώδικα που κάνει λόγο για βασανιστήριο κρατουμένου.

«Μπήκε όρθιος στο τμήμα, βγήκε σε καροτσάκι»

«Περίπου στις 11 με 11.30 το βράδυ προσήχθη ένα άτομο με περιπολικό, ήταν ο Χρονόπουλος. Καθόταν στο πίσω κάθισμα του περιπολικού, εξήλθε μόνος του από αυτό και ο συνοδός αστυνομικός πιάνοντάς τον συνόδευσε στο γραφείο του αστυνομικού υπηρεσίας», κατέθεσε ο τότε σκοπός στο Α.Τ. Καλλιθέας που είχε νυχτερινή βάρδια και σημείωσε μάλιστα ότι ο Χρ. Χρονόπουλος μπήκε όρθιος στο Α.Τ. Καλλιθέας αλλά «βγήκε σε καροτσάκι γύρω στη 1:30, τον συνόδευαν διασώστες του ΕΚΑΒ, φαινόταν ότι είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του συνηγόρου πολιτικής αγωγής, Θεόδωρου Μαντά, ο μάρτυρας είπε πως ρώτησε τον αξιωματικό υπηρεσίας τι συνέβη όταν είδε τον Χρ. Χρονόπουλο να φεύγει σε καροτσάκι: «μου είπε ότι ένιωσε αδιαθεσία και κάλεσαν το ΕΚΑΒ. Όταν σχόλαγα, στις 5.30 τα ξημερώματα, μου είπε ότι ήταν σε σοβαρή κατάσταση».

Μεταφέρθηκε ως «Ροδόπουλος» και χρήστης ναρκωτικών

Ο Χρ. Χρονόπουλος μεταφέρθηκε στο Θριάσιο, όπου μεταφέρονται οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών και όχι στο πλησιέστερο νοσοκομείο, και όχι ως «Χρονόπουλος», αλλά ως «Ροδόπουλος» επειδή έτσι δηλώθηκε από τον έναν κατηγορούμενο.

Αμέσως μετά στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο οδηγός του ΕΚΑΒ που κλήθηκε να παραλάβει το θύμα από το Α.Τ..

«Ενημερωθήκαμε ότι παραλαμβάνουμε πιθανό χρήστη ναρκωτικών και το Κέντρο μας έστειλε στο Θριάσιο. Περιπολικό δεν συνόδευσε επειδή μας είπαν ότι δεν ήταν κρατούμενος. Τον πήραμε από το κρατητήριο σε ημικωματώδη κατάσταση. Του μιλούσα, δεν απαντούσε. Στον δρόμο για το νοσοκομείο ο συνάδελφός μου μου έλεγε να κάνω πιο γρήγορα επειδή η κατάστασή του συνεχώς χειροτέρευε. Στα επώδυνα ερεθίσματα, δεν αντιδρούσε, μόνο μούγκριζε».

Όταν έφτασε στο νοσοκομείο το Χρ. Χρονόπουλος μπήκε εσπευσμένα στο χειρουργείο. Είχε υποστεί βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση, αιμάτωμα και οίδημα εγκεφάλου και είχε εκδορές και μώλωπες στο σώμα. Παρέμεινε δύο μήνες στην εντατική και μέχρι τον Οκτώβριο του 2007 στη Νευρολογική Κλινική. Ο νευροχειρουργός που τον ανέλαβε κατέθεσε ότι αιτία της κάκωσης ήταν η άσκηση βίαιων δυνάμεων και απέκλεισε το ενδεχόμενο να χτυπήθηκε ή να χτύπησε στο κεφάλι επειδή δεν διαπίστωσε ούτε οίδημα ούτε καρούμπαλο.

Εφέτης: Ας υποθέσουμε ότι είμαι αστυνομικός και μου φέρνουν στο Τμήμα έναν άνθρωπο που έχει ψυχολογικά προβλήματα και ενοχλεί, φωνάζει. Εγώ έχω πολλή δουλειά εκείνη τη μέρα, τρέχω και δεν φτάνω. Προσπαθώ να τον ηρεμήσω αλλά δεν μπορεί να το ελέγξει. Χάνω την ψυχραιμία μου, τον πιάνω από τα μπράτσα και εκνευρισμένος τον κουνάω πολύ δυνατά. Υπάρχει περίπτωση να του προκαλέσω κάκωση σαν αυτή που υπέστη ο Χρονόπουλος;

Μάρτυρας: Ναι, υπάρχει

Εφέτης: Αυτό μπορεί, σε μία ή δύο ώρες, να οδηγήσει σε ημικωματώση κατάσταση;

Μάρτυρας: Ναι

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατέθεσε και η διαχειρίστρια της πολυκατοικίας που διέμενε το θύμα η οποία είπε πως ότι οι αστυνομικοί οι οποίοι στάλθηκαν το αργά το ίδιο βράδυ στην πολυκατοικία για να συλλέξουν πληροφορίες για το θύμα, τη ρώτησαν αν το θύμα ήταν χρήστης αλλά εκείνη απάντησε αρνητικά και επανέλαβε ότι ήταν ένα άτομο που δεν δημιουργούσε προβλήματα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter