Μπιλ Γκέιτς: Να πληρώνουν φόρους και τα ρομπότ!

Μπιλ Γκέιτς: Να πληρώνουν φόρους και τα ρομπότ!

Τα ρομπότ έχουν ένα «άδικο πλεονέκτημα» σε σχέση με τους ανθρώπους: Δεν πληρώνουν φόρους!

Ο Μπίλ Γκέτις, συνιδρυτής της Microsoft και ταυτόχρονα ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου πιστεύει πως αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρόκειται για μια ιδέα που έως σήμερα συνδέθηκε περισσότερο με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές παρά με τους επικεφαλής, τεχνοκράτες της βιομηχανίας.

Είναι περίεργο καθώς το λέει κάποιος που συνέδεσε την περιουσία του με τη διάδοση των υπολογιστών που οι ίδιοι αντικατέστησαν πολλές κατηγορίες εργαζομένων.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Quartz, ο ιδρυτής της Microsoft υποστήριξε πως η εργασία των ρομπότ πρέπει να φορολογείται όπως και η ανθρώπινη εργασία ενώ υποστηρίζει πως φορολογώντας τα ρομπότ θα εξισορροπήσει την απώλεια θέσεων εργασίας, χρηματοδοτώντας έτσι την εκπαίδευση για θέσεις όπου οι άνθρωποι χρειάζονται ακόμα.

Ο ίδιος δηλώνει πως γνωρίζει ότι μια τέτοια πολιτική μπορεί να βάλει φρένο στην τεχνολογική πρόοδο και στην καινοτομία, καθιστώντας τα ρομπότ ακριβά, ωστόσο είναι πεπεισμένος πως οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι έτοιμες για το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό που θα χάσει τις δουλειές του τα επόμενα χρόνια.

«Δεν μπορείς απλά να πεις όχι σε αυτό το φόρο εισοδήματος» ανέφερε ο κ. Gates.

«Αυτό που θέλει ο κόσμος είναι να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να παράγει τα αγαθά και τις υπηρεσίες που έχουμε σήμερα και να απελευθερώσει εργασία, ας κάνουμε καλύτερη δουλειά στην φροντίδα των ηλικιωμένων, ας έχουμε αίθουσες με μικρότερο αριθμό μαθητών, ας βοηθήσουμε τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Ξέρετε όλες αυτά είναι πράγματα όπου η ανθρώπινη δυνατότητα για αλληλοκατανόηση είναι πολύ, πολύ μοναδική. Και είμαστε ακόμα αντιμέτωποι με ένα τεράστιο έλλειμμα ανθρώπων σε αυτούς τους τομείς».

Και συμπληρώνει:

«Σήμερα, ένα εργαζόμενος, ας πούμε με εισόδημα 50.000 δολαρίων από δουλειά σε εργοστάσιο πληρώνει τον αντίστοιχο φόρο, την ασφάλιση και όλες τις κρατήσεις. Αν αντικατασταθεί με τα ρομπότ για την ίδια εργασία θα έπρεπε να φορολογηθεί και το ρομπότ στο ίδιο επίπεδο», αναφέρει.

Ο ίδιος μάλιστα προτείνει ο φόρος αυτός να κατευθύνεται στην στήριξη των εργαζομένων σε τομείς όπως η φροντίδα των ηλικιωμένων και των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Να σημειωθεί πως η ιδέα αυτή του δισεκατομμυριούχου Bill Gates για φορολογία στα ρομπότ δεν είναι καινούργια, αφού πριν μια εβδομάδα η Ευρώπη απέρριψε σχετική πρόταση. Τώρα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη νομοθεσίας η οποία θα ορίζει την ηθική στη δημιουργία και χρήση των ρομπότ, συμπεριλαμβανομένων των ευθυνών όταν κάτι πάει στραβά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter