Μπιλκίς Αμπντούλ-Κααντίρ: Με μαντίλα στο παρκέ

Μπιλκίς Αμπντούλ-Κααντίρ: Με μαντίλα στο παρκέ

Η_x000D_
Μπιλκίς Αμπντούλ-Κααντίρ γεννήθηκε στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, πέντε_x000D_
δρασκελιές από το κολέγιο όπου ο δρ Τζέιμς Νέισμιθ σκαρφίστηκε το μπάσκετ. Η_x000D_
πορτοκαλί μπάλα ήταν το πάθος της.

Στο γυμνάσιο έβαζε πάνω από 40 πόντους κατά μέσο όρο. Ενας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο έβαλε φρένο στην κολεγιακή καριέρα της στο Μέμφις, ωστόσο η εμφάνισή της προκάλεσε σεισμό. Η κοπέλα που οι φίλοι φωνάζουν «Κίσι» ήταν η πρώτη που πάτησε το παρκέ με χιτζάμπ στο κεφάλι στην ιστορία του NCAA. Ηταν φθινόπωρο του 2010 και η Αμερική του Ομπάμα αγκάλιαζε την πρόοδο.

Οι σκληροί του Μονάχου

Η «Κίσι» φόρεσε τo χιτζάμπ επί συναπτή οκταετία: τέσσερα χρόνια στο γυμνάσιο και άλλα τέσσερα στο κολέγιο. Ο πλανητάρχης την κάλεσε στον Λευκό Οίκο κι έπαιξαν μπάσκετ, αλλά το μέλλον της έμοιαζε νεφελώδες. Η κοπέλα δεν ήταν αρκετά καλή για το WNBA, ωστόσο είχε προτάσεις για να συνεχίσει την καριέρα της στην Ευρώπη. «Νάιν» ήρθε η απάντηση από τα γραφεία της FIBA. «Απαγορεύεται να φορούν οι αθλήτριες και οι αθλητές οτιδήποτε στο κεφάλι τους. Υποστηρίζουμε την ανεξιθρησκία». Και οι σταυροί; Τα κομποσκοίνια; Τα χριστιανικά τατουάζ; «Αλλο αυτά, άλλο το χιτζάμπ. Είναι και θέμα ασφάλειας». Πόσα μαχαίρια μπορεί να κρύβει μια μαντίλα;

Το τέλος του πολέμου

Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια θρησκευτικού πολέμου (και πίεσης από τον προοδευτικό άξονα WNBA – ΝΒΑ) μέχρι να ξεπεράσει η παγκόσμια ομοσπονδία την αρτηριοσκλήρυνση. Η επίμαχη διάταξη αφαιρέθηκε από τους κανονισμούς το 2017 και η 27χρονη «Κίσι» έπαιξε με την εθνική Σομαλίας σε ένα παρκέ γεμάτο μαντίλες. Σύζυγος και μητέρα πλέον, δεν προφταίνει να ξεκινήσει επαγγελματική καριέρα, αλλά θα είναι παντοτινά η κοπέλα που νίκησε τις προκαταλήψεις. Η περιπέτειά της έγινε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης με τίτλο «Η ζωή χωρίς το μπάσκετ» σε παραγωγή κάποιου ΛεΜπρόν Τζέιμς.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter