Μπίζνες του Μαξίμου με εργαλεία τον στρατηγό των «γαλάζιων» τρολ και τον Πιερρακάκη

Μπίζνες του Μαξίμου με εργαλεία τον στρατηγό των «γαλάζιων» τρολ και τον Πιερρακάκη

Κόκκινη κάρτα στο Μαξίμου. Δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών αποκάλυψαν ένα μεγάλο σκάνδαλο που αφορά την ιστοσελίδα kitrinikarta.gr, παράρτημα της ιστοσελίδας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), στην οποία οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά παρενέργειες φαρμάκων. Οπως προκύπτει από δημοσιεύματα στις ιστοσελίδες techingreek.com και megafono.gr, κατασκευαστής της επίμαχης ιστοσελίδας είναι η Novomatix. Μια εταιρεία καθόλου άγνωστη στην κυβέρνηση, αφού σε αυτή συμμετείχαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης αλλά και ο «high tech σύμβουλος» του πρωθυπουργού Ερικ Θανόπουλος-Παρκς.

«Πάρα πολλές εργολαβίες από την κυβέρνηση»

Το πρώτο σημαντικό ζήτημα που προκύπτει είναι ότι η επίμαχη εταιρεία που κατασκευάζει ιστοσελίδες δεν έχει δική της ιστοσελίδα. Πρόκειται για κάτι που προκαλεί ερωτήματα αναφορικά με το πώς η συγκεκριμένη εταιρεία επιλέχτηκε προκειμένου να κατασκευάσει την ιστοσελίδα kitrinikarta.gr. Δεν είναι όμως αυτό το μόνο ζήτημα. Σύμφωνα με τα επίμαχα δημοσιεύματα, από αναζήτηση στη Διαύγεια προέκυψε πως «η εν λόγω εταιρεία έχει πάρει πάρα πολλές εργολαβίες από την κυβέρνηση, αλλά και από τοπικές αυτοδιοικήσεις». Πράγματι, από αναζήτηση που πραγματοποιήσαμε στη Διαύγεια, η εταιρεία έχει αναλάβει μερικές δεκάδες έργα, κυρίως από το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), από κάποιος δήμους, από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας καθώς και από τον ΕΟΦ. Η πληρωμή της Novomatix από τον ΕΟΦ έγινε στις 26 Μαΐου 2021 και ανερχόταν στις 23.932 ευρώ.

Πέραν τούτου, όπως προέκυψε από τα επίμαχα δημοσιεύματα, εάν κάποιος αναζητήσει στο διαδίκτυο την ιστοσελίδα kitrinikarta.gr, στην περιγραφή της σελίδας εμφανίζεται το όνομα του προγραμματιστή Arpad Olasz, «από τον οποίο η πρώην εταιρεία του κ. Πιερρακάκη “δανείστηκε” τη δουλειά για την οποία πληρώθηκε 23.000 ευρώ». Εδώ θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος πώς γίνεται μια εταιρεία που δεν εμφανίζει εταιρική παρουσία, που δεν έχει καν ιστοσελίδα, να λαμβάνει από την κυβέρνηση πληθώρα έργων, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία της ιστοσελίδας kitrinikarta.gr. Δυστυχώς όμως ούτε αυτό είναι το χειρότερο στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η συμμετοχή του Κυρ. Πιερρακάκη

Οπως προκύπτει από την τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας που καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ στις 26 Φεβρουαρίου 2018, ο Κυρ. Πιερρακάκης ήταν μεταξύ των εταίρων της εταιρείας. Συγκεκριμένα, βάσει της αύξησης εταιρικού κεφαλαίου που έγινε στις 24 Δεκεμβρίου 2013, ο Κυρ. Πιερρακάκης συμμετείχε στην εταιρεία Novomatix για την «παροχή προσωπικής εργασίας στον τομέα των διεθνών πωλήσεων και της ανάπτυξης δικτύου διεθνών συνεργασιών και ως αναλυτής δεδομένων για χρονικό διάστημα δύο ετών. Η υποχρέωση αυτή αποτιμήθηκε με κοινή συμφωνία των εταίρων σε 60.000 ευρώ και αντιστοιχεί σε 60.000 εταιρικά μερίδια ονομαστικής αξίας 1 ευρώ».

Ο υπουργός αποχώρησε από την εταιρεία στις 2 Φεβρουαρίου 2018, όταν βάσει του πρακτικού συνέλευσης της εταιρείας ανακοινώθηκε ότι «ακυρώθηκαν το σύνολο των εταιρικών μεριδίων των εξωκεφαλαιακών εισφορών, ήτοι τα 60.000 εταιρικά μερίδια των εξωκεφαλαιακών εισφορών, που κατείχε στην εταιρεία ο εταίρος Κυριάκος Στεφ. Πιερρακάκης». Μπορεί η αποχώρηση του Κυρ. Πιερρακάκη από τη Novomatix να έγινε λίγους μήνες προτού αναλάβει τα υπουργικά του καθήκοντα, εντούτοις, όπως είναι προφανές, ανακύπτει ένα τεράστιο ζήτημα ηθικής τάξης. Κι αυτό γιατί εταιρεία στην οποία συμμετείχε για περίπου πέντε χρόνια αναλαμβάνει πληθώρα έργων από την κυβέρνηση παρότι δεν έχει καν δική της ιστοσελίδα ή, όπως φαίνεται από την περίπτωση της ιστοσελίδας kitrinikarta.gr, «δανείστηκε» τη δουλειά άλλου προγραμματιστή.

«Ο καταδρομέας του Μητσοτάκη»

Ούτε εκεί όμως σταματάει η υπόθεση. Στην εταιρεία συμμετείχε και ο Ερικ Θανόπουλος-Παρκς. Αν δεν γνωρίζετε ποιος είναι ο εν λόγω κύριος, τα «Παραπολιτικά» είχαν δημοσιεύσει άρθρο τον Αύγουστο του 2019 με τίτλο:

«Ερικ Θανόπουλος-Παρκς: Ο “high tech” σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη». Εκεί διαβάζουμε ότι ο Ερικ Θανόπουλος-Παρκς είναι «αθόρυβος, εργατικός και… ψηφιακός». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο «άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού όσο ήταν ακόμα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο σαραντάρης Ελληνοαμερικάνος ασχολείται με τα ψηφιακά εργαλεία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Νέας Δημοκρατίας –πλέον και της κυβέρνησης– και αποτελεί έναν πολύτιμο κρίκο στην αλυσίδα της επικοινωνιακής στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη. Η παρουσία του στο Μαξίμου δεν είναι τακτική, ενώ σπάνια συμμετέχει σε συσκέψεις, αλλά η συμβολή του στην εικόνα της ΝΔ στο διαδίκτυο και στα social media είναι καθοριστική».

Αυτό που έγραψαν εντέχνως τότε τα «Παραπολιτικά» είναι ότι ο Ερικ Θανόπουλος-Παρκς είναι ο… αρχηγός των τρολ της ΝΔ και της Ομάδας Αληθείας. Αυτός που, όπως αναγραφόταν σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας newsbreak.gr, είναι ο «στρατηγός του Μητσοτάκη στις ειδικές επιχειρήσεις του Διαδικτύου». Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ο Ερικ Θανόπουλος -Παρκς έχει αναλάβει «ένα δύσκολο έργο, εξαιρετικά νευραλγικό για την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, που όμως δεν μπορεί να το διατυμπανίσει… Είναι ο “καταδρομέας” του Μητσοτάκη στη μάχη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης… Οι αναλυτές της διαδικτυακής επικοινωνίας πραγματικά υποκλίνονται στο έργο του, με κάποιους να θεωρούν –όχι άδικα– ότι η μακροβιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η δημοσκοπική της υπεροχή στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον αγώνα και την οξύνοια του Ερικ Θανόπουλου-Παρκς. Ενας σύμμαχος που θα ήθελε κάθε πρωθυπουργός στο πλευρό του».

Κοινή αποχώρηση με τον υπουργό

Για την ιστορία, ο Ερικ Θανόπουλος-Παρκς συμμετείχε ως εταίρος στη Novomatix από τις 24 Δεκεμβρίου 2013, όταν στην πράξη αύξησης εταιρικού κεφαλαίου ανακοινώθηκε ότι ο εν λόγω θα συμμετείχε πλέον στην εταιρεία για την «παροχή προσωπικής εργασίας επί θεμάτων μάρκετινγκ, διαμόρφωσης εταιρικής ταυτότητας, σχεδιασμού προωθητικού / διαφημιστικού υλικού και στρατηγικών επικοινωνίας για χρονικό διάστημα δύο ετών. Η υποχρέωση αυτή αποτιμήθηκε με κοινή συμφωνία των εταίρων σε 40.000 ευρώ και αντιστοιχεί σε 40.000 εταιρικά μερίδια ονομαστικής αξίας 1 ευρώ».

Οπως και ο Κυρ. Πιερρακάκης, στο πρακτικό της συνέλευσης της Novomatix στις 2 Φεβρουαρίου 2018 ανακοινώθηκε ότι «ακυρώθηκαν το σύνολο των εταιρικών μεριδίων των εξωκεφαλαιακών εισφορών, ήτοι τα 40.000 εταιρικά μερίδια εξωκεφαλαιακών εισφορών, που κατείχε στην εταιρεία ο εταίρος Ερικ Αλ. Θανόπουλος Παρκς λόγω μη παροχής εκ μέρους των ως άνω αναφερόμενων εταίρων των υπηρεσιών που είχαν αναλάβει ως εξωκεφαλαιακοί εταίροι της εταιρείας και ενόψει του ότι δεν υφίστατο καμία προοπτική για την εκτέλεση των εν λόγω υπηρεσιών από μέρους τους…». Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον, σύμφωνα με το τελευταίο καταστατικό της εταιρείας, εταίροι είναι ο Φώτιος Ταλάντζης, ο Ηρακλής Μπουραντάς και η εταιρεία Ergomec PC, που εδρεύει στις Σέρρες, διαχειριστής της οποίας είναι ο Ιωάννης Παπαδόπουλος. Βάσει αναζήτησης στη Διαύγεια, κι αυτή η εταιρεία έχει αναλάβει ορισμένα έργα κυρίως από δήμους.

Οπως προκύπτει λοιπόν, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης και ο άνθρωπος που έχει αναλάβει να καθοδηγεί τον… στρατό των τρολ του Κυριάκου Μητσοτάκη Ερικ Θανόπουλος-Παρκς συμμετείχαν για χρόνια ως εταίροι σε εταιρεία που αναλαμβάνει δουλειές από την κυβέρνηση. Μπορεί και οι δύο να αποχώρησαν από την εταιρεία το 2018, εντούτοις προκύπτει έντονο ζήτημα ηθικής τάξης αναφορικά με το πώς η Novomatix επιλέγεται από την κυβέρνηση για την εκπόνηση έργων, όταν μάλιστα φαίνεται ότι δεν έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές για να τα επιτελέσει. Δεν παίζει κανένα ρόλο ως προς αυτή την επιλογή η πολύχρονη συμμετοχή των δύο αντρών στη συγκεκριμένη εταιρεία;

Το Μέγαρο Μαξίμου –ειδικά εφόσον στην εταιρεία συμμετείχε και ο πολύ στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ερικ Θανόπουλος-Παρκς– οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις: Γιατί επιλέχτηκε η συγκεκριμένη εταιρεία για την κατασκευή της ιστοσελίδας kitrinikarta.gr; Δεν γνώριζε ότι εκεί συμμετείχαν ως εταίροι οι Κυρ. Πιερρακάκης και Ερικ Θανόπουλος Παρκς; Ή μήπως θεωρεί ότι αυτό δεν είναι κάτι μεμπτό;

Εργα και στην «αδερφή εταιρεία»

Τα ερωτήματα κρίνεται ακόμη πιο επιβεβλημένο να απαντηθούν αν συνυπολογιστεί ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας megafono.gr, η εταιρεία Novoville, που αποτελεί την «αδερφή εταιρεία» της Novomatix, «έχει περίπου 700 συναλλαγές με το δημόσιο και η βασική της ομώνυμη υπηρεσία είναι μια πλατφόρμα στην οποία μπορούν να μπουν οι δημότες κάθε δήμου και να καταγράψουν παράπονα ή παρατηρήσεις… Η εταιρεία Novoville εισπράττει χρήματα από κάθε δήμο». Ούτε αυτό κρίνεται μεμπτό από το Μέγαρο Μαξίμου;

Επειτα από αναζήτηση που πραγματοποιήσαμε στο ΓΕΜΗ, η Novoville Limited Greek Branch που εδρεύει στον Βόλο αποτελεί παράρτημα της εταιρείας Novoville Limited, που έχει την έδρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο ΔΣ τόσο της μητρικής βρετανικής εταιρείας όσο και της ελληνικής θυγατρικής βρίσκονται και πάλι ο Φ. Ταλάντζης και ο Ηρ. Μπουραντάς, καθώς και η Μαρία Δραμαλιώτη και ο Γιώργος Δημόπουλος. Η Novoville, βάσει έρευνας που πραγματοποιήσαμε στη Διαύγεια, έχει λάβει περισσότερα από 300 έργα, η πλειονότητα των οποίων έχει δοθεί από δήμους. Πολλά από αυτά έχουν δοθεί από τον Δήμο Αθηναίων και το συνολικό κόστος τους ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Στη μέση… και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι

Η υπόθεση όμως δεν σταματάει εκεί. Τον περασμένο Απρίλιο η Novoville έλαβε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ψήφο εμπιστοσύνης υπό τη μορφή νέου γύρου χρηματοδότησης μεταξύ άλλων και από το VentureFriends. Το VentureFriends –χρηματοδοτεί startups– έχει εταίρους τον Γ. Δημόπουλο που συμμετέχει στη Novomatix και τη Novoville, αλλά και τον Απόστολο Αποστολάκη. Το όνομα του Απ. Αποστολάκη δεν είναι άγνωστο, αφού συγκαταλέγεται μεταξύ των «μεντόρων» του fund Endeavor Greece που ίδρυσε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, από το οποίο αποχώρησε τον Ιούνιο του 2020. Ο Απ. Αποστολάκης υπήρξε συνιδρυτής της ate-food.gr, που μετέπειτα μετονομάστηκε σε efood.gr, η οποία εξαγοράστηκε από τη γερμανική εταιρεία Delivery Hero.

Στην efood.gr είναι μέχρι και σήμερα διευθύνων σύμβουλος ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης, ένας εκ των συνιδρυτών της εταιρείας, μαζί με τον αδερφό του Παμίνο Κυρκίνη. Το όνομα του Κ. Κυρκίνη εμφανίζεται ως πρόσωπο επικοινωνίας για την offshore Eternia Capital Management που ανήκε στη Μαρ. Γκραμπόφσκι κατά 50%, όπως προέκυψε από τη δημοσιοποίηση των Paradise Papers. Ο Κ. Κυρκίνης εμφανίζεται σε ακόμη δύο επιχειρηματικές κινήσεις που σχετίζονται με τη σύζυγο του πρωθυπουργού, αφού ήταν και οι δύο μέλη της ελβετικής εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Dara Capital AG. Επίσης, ο Κ. Κυρκίνης αντικατέστησε στις 7 Φεβρουαρίου 2013 στο ΔΣ της εταιρείας MG Capital Advisors, που ίδρυσε η Μαρ. Γκραμπόφσκι, τον Σταύρο Παπασταύρου, γνωστό για την εμπλοκή του ονόματός του στη λίστα Λαγκάρντ και στα Panama Papers.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter