Μπλοκάκια: Οι προϋποθέσεις για την έκπτωση

Μπλοκάκια: Οι προϋποθέσεις για την έκπτωση

Σε ρόλο… καταδότη με όφελος τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές βάζει το υπουργείο Εργασίας όλους τους εργαζομένους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ).

 Για να καταφέρουν όσοι έχουν έως δύο «αντισυμβαλλόμενους», δηλαδή εργοδότες, να καταβάλλουν μειωμένες εισφορές 9,22% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους (6,67% για κλάδο σύνταξης και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη) θα πρέπει να πραγματοποιήσουν σχετική καταγγελία στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ). Ετσι όμως, οι απασχολούμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν σε δυσμενή θέση έναντι του εργοδότη τους, με ορατό τον κίνδυνο της απόλυσης στο μέλλον.

Ουσιαστικά το υπουργείο Εργασίας επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την επιβάρυνση 26,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος (20% για τον κλάδο σύνταξης και 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), κατέφυγε σε αυτήν τη λύση, χωρίς να αναλαμβάνει το ίδιο την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αντίθετα συνεχίζει να ρίχνει το μπαλάκι στους εργαζομένους. Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί έχει ως εξής:

  1. Ο εργοδότης δεν εντάσσει τον εργαζόμενο στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ). Αυτό σημαίνει ότι δεν αποδέχεται πως ο εργαζόμενος που αμείβεται με μπλοκάκι έχει σχέση «κρυπτόμενης» εξαρτημένης εργασίας με την επιχείρηση.
  2. Ο εργαζόμενος καταγγέλλει στον ΕΦΚΑ ότι δεν εντάχθηκε στην ΑΠΔ του εργοδότη του και σημειώνει ότι με βάση τα δικαιολογητικά που έχει στη διάθεσή του κατέχει θέση εξαρτημένης εργασίας στην επιχείρηση.
  3. Ο ΕΦΚΑ ενημερώνει τον εργαζόμενο ότι υποχρεώνεται να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές 6,67% του εισοδήματός του για τον κλάδο σύνταξης και 2,55% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το υπόλοιπο 13,33% του κλάδου σύνταξης και 4,4% της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα το αναζητήσει ο ΕΦΚΑ από τον εργοδότη.

Συμπληρωματικά οι ασφαλισμένοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών θα πρέπει να γνωρίζουν τα ανώτατα και κατώτατα όρια αποδοχών βάσει των οποίων προκύπτουν οι ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήνα. Το ετήσιο ανώτατο όριο είναι οι 70.320 ευρώ. 

Συνεπώς οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται στο συνολικό ποσό του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ), ακόμη και αν αυτό υπερβαίνει ανά μήνα το ποσό των 5.860,8 ευρώ. Σε περιπτώσεις συμβάσεων με διάρκεια μικρότερη του έτους καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στην κατανομή της συμφωνημένης αμοιβής ανά μήνα, ενώ το ανώτατο όριο λαμβάνεται υπόψη σε μηνιαία βάση (5.860,80 ευρώ).

Οι ασφαλισμένοι οι οποίοι αρχικά υπήχθησαν στις διατάξεις περί μειωμένης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, αλλά στη συνέχεια τις απώλεσαν (επειδή, για παράδειγμα, παρείχαν υπηρεσίες σε περισσότερους από δύο αντισυμβαλλομένους είτε επειδή δεν είχαν κανέναν αντισυμβαλλόμενο), επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για το διάστημα που ακολουθεί την έκπτωση καταβάλλουν εισφορές ως μη μισθωτοί. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter