Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Μπλοκάκια: Πρόστιμο 100 ευρώ σε όσους τα κλείσουν από αύριο

Πυκνώνουν οι ουρές στις εφορίες φορολογουμένων που επιθυμούν να κλείσουν τα μπλοκάκια, προκειμένου να αποφύγουν τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που έχουν επιβληθεί με τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου.

Όπως έχει ήδη γράψει το “Documedo neaws” τη διετία 2015 – 2016 έχουν κλείσει τα βιβλία τους στις εφορίες περί τους 120.000 φορολογούμενους, χωρίς να έχει γίνει έναρξη άλλης επαγγελματικής δραστηριότητας με τον ίδιο ΑΦΜ. Ενδιαφέρον θα έχουν τα στοιχεία του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, καθώς τον μεν Ιανουάριο παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση στις εφορίες για το κλείσιμο βιβλίων, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, πρόκειται να αποσταλούν τα «ραβασάκια» του ΕΦΚΑ για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και μισθωτών με μπλοκάκι.

Μια άλλη παράμετρος είναι, ότι μέχρι χθες 30/01, όσοι έκλεισαν τα βιβλία τους, δεν τους επιβλήθηκε το πρόστιμο των 100 ευρώ που θα πληρώσουν όσοι το πράξουν από σήμερα. Για τους τελευταίους υπάρχει βέβαια ένα «παραθυράκι» αποφυγής του προστίμου, καθώς στον νόμο για την οικιοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, προβλέπεται ότι στη σχετική ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και οι δηλώσεις έναρξης, μεταβολής, μετάταξης και διακοπής εργασιών , υπό την προϋπόθεση ότι η προθεσμία υποβολής αυτών, έληγε μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016.

Επομένως για να υπαχθεί κάποιος στις διατάξεις για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων και να υποβάλλει δήλωση διακοπής εργασιών με βάση πραγματικό χρόνο διακοπής στις 31-12-2016 χωρίς το πρόστιμο των 100 ευρώ, θα πρέπει να μην έχει εκδώσει κανένα στοιχείο μετά τις 30 Σεπτεμβρίου 2016.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.