«Μπλόκο» Gazprom στον Nord Stream 1 – «Πόλεμος» με ΕΕ- G7 για το πλαφόν σε αέριο και πετρέλαιο

«Μπλόκο» Gazprom στον Nord Stream 1 – «Πόλεμος» με ΕΕ- G7 για το πλαφόν σε αέριο και πετρέλαιο

Δεν άνοιξε τελικά τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, η στρόφιγγα του αγωγού Nord Stream 1 από την ρωσική Gazprom, όπως ακριβώς είχε ανακοινώσει χθες ο ρωσικός κολοσσός μέσω Telegramm. Ως λόγo επικαλέστηκε διαρροή πετρελαίου στο σταθμό συμπίεσης Πορτόβαγια με αποτέλεσμα η ροή αερίου να ανασταλεί μέχρι να εξαλειφθεί το πρόβλημα.

Σύμφωνα με την Gazprom, η ασφαλής λειτουργία του συστήματος δεν είναι δυνατή και έτσι “η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 ανεστάλη πλήρως μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη». Πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτήν την φορά η διακοπή, δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι παραδόσεις μέσω του αγωγού θα έπρεπε κανονικά να ξανάρχιζαν το Σάββατο, 03.09, αν και στο 20%. Η Gazprom επικαλείται οδηγίες της ρωσικής εποπτικής αρχής Rostechandsor, η οποία εξέδωσε προειδοποίηση σύμφωνα με την οποία “τα λάθη και η ζημία που εντοπίστηκαν, δεν επιτρέπουν την ασφαλή, χωρίς ατυχήματα, λειτουργία του κινητήρα της τουρμπίνας”. Σύμφωνα με την Gazprom, το πρόβλημα που εντοπίστηκε, αφορά σε διαρροή πετρελαίου από τους συνδέσμους καλωδίων σε μια πλακέτα σύνδεσης.

Επαλήθευση από ανεξάρτητες πηγές δεν ήταν δυνατή. Σύμφωνα με τον ρωσικό όμιλο, το ίδιο τεχνικό πρόβλημα εντοπίστηκε και σε τρεις άλλες τουρμπίνες που θα μπορούσαν να επισκευαστούν σε ένα «εξειδικευμένο συνεργείο επισκευής» μόνο από τη Siemens. Η τροπή αυτή ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη. Γιατί η Ρωσία εδώ και λίγες εβδομάδες επιμένει ότι οι δυτικές κυρώσεις εμποδίζουν την σωστή συντήρηση του Nord Stream 1. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο σταθμός συμπίεσης Πορτόβαγια, λειτουργεί με μία μόνο τουρμπίνα. Το Βερολίνο όμως και η Δύση θεωρούν τα επιχειρήματα προσχηματικά.

Επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο από G7

Σε μια κίνηση αντεπίθεσης, οι υπουργοί Οικονομικών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, αποφάσισε την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και ενθαρρύνει έναν «ευρύ συνασπισμό» χωρών να μετέχει σε αυτό.

«Το ανώτατο όριο της τιμής θα οριστεί σε ένα επίπεδο που θα βασίζεται σε μια σειρά τεχνικών δεδομένων και θα αποφασιστεί από το σύνολο του συνασπισμού πριν από την εφαρμογή του», γράφουν οι επτά χώρες στη δήλωση αυτή, διαβεβαιώνοντας ότι οι μελλοντικές τιμές «θα ανακοινωθούν δημόσια με σαφή και διαφανή τρόπο».

«Στόχος μας είναι να ευθυγραμμίσουμε την εφαρμογή με το χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων εντός του έκτου πακέτου των κυρώσεων της ΕΕ», προσθέτουν.

Επίσης, όπως επιβεβαίωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ προετοιμάζεται για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται μέσω αγωγών ως αντίμετρο στην ενεργειακή χειραγώγηση της Ευρώπης από τη Ρωσία

Πότε θα εφαρμοστεί

Το ανώτατο όριο θα εφαρμοστεί ταυτόχρονα με τα εμπάργκο της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου για το αργό και στις 5 Φεβρουαρίου για τα διυλισμένα προϊόντα.

Το ανώτατο όριο τιμής έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά χρειάζεται υποστήριξη από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι για να είναι πιο αποτελεσματική η εφαρμογή του μέτρου, θα απαιτηθεί η υποστήριξη τρίτων χωρών που αγοράζουν μεγάλες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου.

Οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, την οποία ακολούθησαν μια σειρά από δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας και κινήσεις των χωρών να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο. Οι αυξήσεις των τιμών έχουν δώσει στο Κρεμλίνο απροσδόκητα κέρδη από εξαγωγές. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Παρασκευή ότι η επιβολή πλαφόν θα είναι μια «παράλογη απόφαση» και θα «οδηγήσει σε σημαντική αποσταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου», σύμφωνα με το Interfax.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter