«Μπλόκο» Μενέντεζ στην πώληση F-16 στην Τουρκία

«Μπλόκο» Μενέντεζ στην πώληση F-16 στην Τουρκία

Σκληρούς όρους και προϋποθέσεις θέτει στην Τουρκία ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών και πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Ρόμπερτ (Μπομπ) Μενέντεζ, για την αγορά από την Τουρκία των 40 νέων αμερικανικών μαχητικών F-16 και τον εκσυγχρονισμό 80 άλλων που διαθέτει, μπλοκάροντας ουσιαστικά κάθε πιθανότητα συνέχισης της εξοπλιστικής διαδικασίας, εν τω μέσω όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας, στο φόντο και της δημοσιοποίησης τουρκικού χάρτη που απεικονίζει πολλά νησιά του Αιγαίου αλλά και την Κρήτη ως τουρκικά εδάφη.

Ειδικότερα, o γερουσιαστής μιλώντας στο Hellas Journal συνέδεσε το θέμα της πώλησης αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία με τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και των ρωσικών S-400.

«Ήμουν ξεκάθαρος για το θέμα της πώλησης των F-16 στην Τουρκία. Πουλάμε τα οπλικά μας συστήματα βασιζόμενοι σε συγκεκριμένους κανόνες. Όχι μόνο για το κέδρος σε όσους ασπάζονται τις ίδιες αξίες με εμάς. Με την Τουρκία προφανώς έχουμε μια σειρά από θέματα, από τους S-400 έως τις υπερπτήσεις πάνω από το έδαφος μιας γειτονικής χώρας, της Ελλάδας. Η σχέση της με τη Ρωσία και βέβαια οι συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπάρχουν περισσότεροι δημοσιογράφοι και δικηγόροι στις τουρκικές φυλακές, οπότε η λίστα είναι μακρά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η τοποθέτηση Μενέντεζ έρχεται λίγες ημέρες μετά από τροπολογία που υπέγραψαν 10 αμερικανοί βουλευτές και ζητούν να μην προχωρήσει η πώληση των F-16 όσο η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει τον εναέριο χώρο άλλων χωρών. Η τροπολογία κατατέθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ θέτοντας έτσι υπό αμφισβήτηση την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Διαβάστε επίσης:

«Μπλόκο» βουλευτών των ΗΠΑ για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter