«Μπλόκο» στις νέες ταυτότητες μέσω ΣτΕ από τους φωτογράφους

«Μπλόκο» στις νέες ταυτότητες μέσω ΣτΕ από τους φωτογράφους

«Μπλόκο» με το «καλημέρα» επιχειρούν να βάλουν οι επαγγελματίες φωτογράφοι στην έκδοση των νέων ταυτοτήτων, προσφεύγοντας στο ΣτΕ κατά της διαδικασίας. Οι φωτογράφοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι με τροποποίηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ορίζεται ότι οι φωτογραφίες των πολιτών για τις νέες ταυτότητες μπορούν να λαμβάνονται απευθείας από τα αστυνομικά τμήματα, σε αντίθεση με τη διαδικασία που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες με τις φωτογραφίες ταυτοτήτων και διαβατηρίων να βγαίνουν παραδοσιακά από τα φωτογραφεία της γειτονιάς.

Δείτε επίσης: Νέες ταυτότητες: Άνοιξε η πλατφόρμα – Όλη η διαδικασία βήμα βήμα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθηνών, Βασίλη Στάμο, η Ένωση κατέθεσε την παρασκευή αίτηση ακύρωσης στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά των υπουργικών αποφάσεων που αφορούν στην έκδοση Δελτίων Αστυνομικών Ταυτοτήτων Νέου Τύπου, διαδικασία που θα ξεκινήσει από σήμερα Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου.

Η διαδικασία έκδοσης ταυτοτήτων θα ξεκινήσει κανονικά σήμερα, ωστόσο αν το ΣτΕ κρίνει υπέρ της αίτησης Ένωσης Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθηνών, η κυβέρνηση θα κληθεί να επανεξετάσει τη θέση της σχετικά με τη λήψη φωτογραφιών και μέσα στα αστυνομικά τμήματα.

«Με τις προσβαλλόμενες αποφάσεις οι αρμόδιες αρχές (αστυνομικά τμήματα) θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να φωτογραφίζουν τους πολίτες που προσέρχονται να εκδώσουν ή να αντικαταστήσουν την αστυνομική τους ταυτότητα. Δηλαδή, μία αμιγώς εμπορική δραστηριότητα θα περιλαμβάνεται πλέον στα καθήκοντα των αστυνομικών οργάνων, επιβαρύνοντας σημαντικά το (ήδη ελλιπές) προσωπικό των αστυνομικών τμημάτων με εμπορική δραστηριότητα και θα αφαιρούν βίαια σημαντικό κομμάτι εργασίας των επαγγελματιών φωτογράφων πλήττοντας τους σφόδρα» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο δικηγόρος της Ένωσης, Κωνσταντίνος Γώγος.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ο κ. Γώγος «πλήττονται όλες οι επενδυτικές υποδομές των φωτογράφων σε υλικοτεχνική υποδομή που αφορούν στις φωτογραφίες ταυτοτήτων, υπάρχει κίνδυνος αύξησης της ανεργίας καθώς το προσωπικό των φωτογραφείων καθίσταται άνευ εργασιακού αντικειμένου, πλήττονται σφόδρα τα καταβλητέα στο δημόσιο λόγω μείωσης ή κατάργησης της ύλης με την απόδοση ΦΠΑ και οι φωτογράφοι νυν και όσοι έρχονται από τις σπουδές τους στο επάγγελμα χάνουν ένα τεράστιο κομμάτι εμπορικής και καλλιτεχνικής ύλης».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter