Μπλούμπεργκ vs Τραμπ

Μπλούμπεργκ vs Τραμπ

Να εκθρονίσει τον Αμερικανό νυν πρόεδρο στις εκλογές του 2020 έχει βάλει σκοπό ο δισεκατομμυριούχος πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης

«Δεν αντέχουμε άλλα τέσσερα χρόνια τις απερίσκεπτες και ανήθικες ενέργειες του προέδρου Τραμπ». Με αυτά τα λόγια ο 14ος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη Μάικλ Μπλούμπεργκ ζητά από τους Δημοκρατικούς να του δώσουν την ευκαιρία να απαλλάξει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Αμερικανό νυν πρόεδρο.

Με σύνθημα «Να ξαναχτίσουμε την Αμερική» ενάντια στο «Να κάνουμε την Αμερική σπουδαία και πάλι» του Τραμπ ξεκίνησε προεκλογική εκστρατεία για γερά πορτοφόλια. Μόνο την πρώτη εβδομάδα πλήρωσε 34 εκατομμύρια δολάρια αγοράζοντας τηλεοπτικό χρόνο για τη διαφημιστική του καμπάνια, ενώ πρόκειται να διαθέσει άλλα 100 εκατομμύρια για το διαδίκτυο.

Γιος Εβραίων μεταναστών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, σπούδασε μηχανικός και πήρε μάστερ από το Χάρβαρντ. Εργάστηκε για 15 χρόνια στην επενδυτική τράπεζα Salomon Brothers, ενώ στη συνέχεια ίδρυσε την ομώνυμη εταιρεία χρηματοοικονομικού λογισμικού και δεδομένων, σε μια περίοδο που ήταν σε πλήρη άνθιση η επανάσταση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το πρακτορείο που φέρει επίσης το όνομά του έγινε γνωστό για την πληθώρα αποκλειστικών ειδήσεων που αφορούσαν τράπεζες, εταιρείες αλλά και πολιτικά γεγονότα.

Το 2001, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, διαδέχτηκε τον Ρούντι Τζουλιάνι στον δήμο της Νέας Υόρκης (διετέλεσε δήμαρχος για τρεις θητείες: δύο με τους Ρεπουμπλικάνους και μία ανεξάρτητος). Το συνολικό κόστος των προεκλογικών εκστρατειών του είχε ανέλθει στα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Με σύνθημα «Να ξαναχτίσουμε την Αμερική» ο 14ος πλουσιότερος άνθρωπος της γης ξεκίνησε ήδη την πολυδάπανη εκστρατεία του και ζητά το χρίσμα από τους Δημοκρατικούς

Τα υπέρ και τα κατά

Πολλοί από τους πολιτικούς του αντιπάλους τον χαρακτηρίζουν δεσποτικό δήμαρχο που άλλαξε την πόλη κατά τρόπο που να διευκολύνει τους εύπορους και τους τουρίστες, κάνοντας πιο δύσκολη τη ζωή της εργατικής τάξης. 

Μελανό σημείο της δημαρχίας του η στήριξή του σε πρακτικής της αστυνομίας που θεωρούνται μεροληπτικές απέναντι στις μειονότητες, κάτι για το οποίο έχει ζητήσει συγγνώμη αλλά αναμένεται ότι θα του στοιχίσει σε ψήφους. Αν και συντηρητικός σε ό,τι αφορά την οικονομία, τάσσεται υπέρ των αμβλώσεων, των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και αγωνίζεται για τον έλεγχο της οπλοκατοχής. Ασχολείται επίσης με την αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και από το 2014 είναι ειδικός πρεσβευτής του ΟΗΕ για το κλίμα. Αυξάνοντας τους φόρους και χρησιμοποιώντας αντικαπνιστικές καμπάνιες κατάφερε να μειώσει κατά 7,5% τον αριθμό των καπνιστών στη Νέα Υόρκη, γεγονός που τον οδήγησε να δηλώσει σε συνέντευξή του πως μόνο γι’ αυτό έχει κερδίσει μία θέση στον παράδεισο.

Τα 12 χρόνια που διετέλεσε δήμαρχος αρνήθηκε να λάβει μισθό (απορρίπτοντας συνολικά 2,7 εκατομμύρια δολάρια), ενώ σύμφωνα με ανάλυση των «New York Times», διέθεσε από την προσωπική του περιουσία τουλάχιστον 650 εκατομμύρια δολάρια για καμπάνιες, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο αλλά και για ταξίδια που ήταν απαραίτητα λόγω θέσης.

Οι μεταξύ τους σχέσεις

Διαθέτοντας περίπου 50 δισεκατομμύρια περισσότερα από τον Ντ. Τραμπ, καθώς έχει περιουσία 53 δισ. έναντι 3,5 δισ. του Τραμπ, ο Μπλούμπεργκ θεωρεί, και δικαίως, τον εαυτό του πιο επιτυχημένο επιχειρηματία και δεν διστάζει να επισημάνει πως ο ίδιος είναι αυτοδημιούργητος, σε αντίθεση με τον Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα έχοντας βάση αρκετά εκατομμύρια του πατέρα του.

Πρόσφατα δήλωσε: «Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος συναντά υπαρξιακή απειλή για τη χώρα και τις αξίες μας. Αν κερδίσει μία νέα θητεία, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να συνέλθουμε». Όσον αφορά τη σχέση του Ντ. Τραμπ με τον υποψήφιο αντίπαλό του, δεν διαφέρει και πολύ από τις σχέσεις του με όλους τους υπολοίπους, δηλαδή είναι εντελώς ασταθής.

Το 2012 δεν είχε διστάσει να του πλέξει το εγκώμιο για τη δουλειά του ως δημάρχου Νέας Υόρκης. Ωστόσο το 2016 είχε χαρακτηρίσει τη δημαρχία του καταστροφική. 

Κατηγορώντας του δημοσιογράφους του Bloomberg News για μεροληψία, η ομάδα της εκστρατείας επανεκλογής του Τραμπ ανακοίνωσε πως θα σταματήσει να τους εκδίδει διαπιστεύσεις. «Θα καθορίζουμε κατά περίπτωση αν θα εμπλεκόμαστε με μεμονωμένους  δημοσιογράφους ή θα απαντάμε σε ερωτήσεις από το Bloomberg News», δήλωσε ο επικεφαλής Μπραντ Παρσκάλε.

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση, ο Τζον Μικλθγουέιτ, αρχισυντάκτης του πρακτορείου, δήλωσε πως: «η κατηγορία για μεροληψία δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια» και τόνισε πως τα ερευνητικά ρεπορτάζ για την τωρινή κυβέρνηση θα συνεχιστούν όπως και οι έρευνες για τον Μ. Μπλούμπεργκ, την οικογένειά του και το ίδρυμά του, καθώς και για τους υπόλοιπους διεκδικητές του χρίσματος των Δημοκρατικών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter