Μπογδανισμός, το κατώτατο στάδιο του πολιτικού

Μπογδανισμός, το κατώτατο στάδιο του πολιτικού

Αυτόκλητος λογοκριτής του διαδικτύου μόλις απέκτησε βουλευτική ασυλία με τη ΝΔ

Να κινηθεί νομικά εναντίον μιας κοπέλας, της Ελενας Σ., επειδή… τόλμησε να δημοσιοποιήσει φωτογραφία που τον απεικονίζει χωρίς τη συγκατάθεσή του στην ομάδα του Facebook Βαθύ Luben αποφάσισε ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Στην αγωγή που της επέδωσε ζητάει ως συνολική χρηματική αποζημίωση το… πενιχρό ποσό των 28.000 ευρώ. Αίτιο της οργής του βουλευτή, ο οποίος προχώρησε σε μια πρωτοφανή κίνηση λογοκρισίας, ήταν επίσης ότι η Ελενα έκανε… επιδοκιμαστικά reactions διάφορων ειδών σε 39 σχόλια χρηστών που αφορούσαν την επίμαχη φωτογραφία.

Ο βουλευτής έμαθε ότι ο μισθός της 25άχρονης ανέρχεται σε 550 ευρώ, άρα δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει οικονομικά σε δίκη, εντούτοις δεν πτοήθηκε. Το ακόμη χειρότερο είναι πως μολονότι το περιστατικό συνέβη πριν από την εκλογή του Κων. Μπογδάνου ως βουλευτή, η αγωγή υποβλήθηκε τον Αύγουστο του 2019, όταν και είχε αποκτήσει το προνόμιο της βουλευτικής ασυλίας, η οποία είναι πολύ δύσκολο να αρθεί σε περίπτωση που η Ελενα αποφάσιζε να κινηθεί κι αυτή νομικά εναντίον του για τυχόν παράνομες πράξεις του.

«Επαγγελματισμός»

Στην αγωγή του ο βουλευτής ανέφερε ότι «υπέστην μεγάλη ηθική και ψυχική στεναχώρια, διότι ουδέποτε έχω δώσει το οποιοδήποτε δικαίωμα να θίξει κάποιος την ακεραιότητα του χαρακτήρα μου και τον επαγγελματισμό μου». Βέβαια, ο επαγγελματισμός του Μπογδάνου αμφισβητήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, αφού απολύθηκε όταν είπε ότι η επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο έγινε από «πρώην συντρόφους» του Αλέξη Τσίπρα. Σε φασιστικό σχόλιο χρήστη του Facebook που ζητούσε να μπουν τανκς στην ΕΡΤ ο βουλευτής απάντησε «ψηφίστε σωστά και το ’χουμε». Είχε ακόμη εξαπολύσει χυδαία επίθεση προς τη Μάγδα Φύσσα, την οποία ουσιαστικά αποκάλεσε τραμπούκο, τονίζοντας παράλληλα πως ο Ρουπακιάς «είναι ράκος». Είχε επίσης στείλει εξώδικο στην εκπομπή «Ελληνοφρένεια» ζητώντας επανόρθωση για τον χαρακτηρισμό «ρουφιάνος» που του είχε αποδοθεί, ενώ ζήτησε την ποινικοποίηση για τα «υποτιθέμενα αθώα και ανώδυνα αστειάκια, χιουμοράκια ή memes» στο διαδίκτυο. Με τους ισχύοντες νόμους πάντως ο βουλευτής δεν τα πηγαίνει ιδιαιτέρως καλά, αφού όπως αποκάλυψε το Documento δεν υπέβαλε δήλωση πόθεν έσχες όπως όφειλε ως δημοσιογράφος.

Στην αγωγή του ο βουλευτής ανέφερε ότι λόγω της ανάρτησης της επίμαχης φωτογραφίας βίωσε «φόβο για ενδεχόμενη στοχοποίησή μου, ιδίως ενδεχόμενη βίαιη επίθεση σε βάρος μου». Οπως όμως εξιστόρησε στο Documento η Ελενα, στις 7 Μαΐου 2019 ανάρτησε στη συγκεκριμένη σελίδα στο Facebook φωτογραφία «στην οποία απεικονίζεται αποκλειστικά και μόνο ο κ. Μπογδάνος, δεν φαίνεται κάποιο σημείο του δρόμου. Συνόδευσα τη φωτογραφία με τη φράση: “Παιδιά σος ο Μπογδάνος κάτω από το γραφείο μου. Γουάτ του ντου; (μτφ. Τι να κάνω;)”. Πάντα σε πλαίσια χιουμοριστικά. Δεν θα στοχοποιούσα ποτέ έναν άνθρωπο. Είναι δημόσιο πρόσωπο. Θεωρώ ότι δεν είμαι η μόνη που τον έχει τραβήξει φωτογραφία».

Σχετικά με τα reactions που έκανε στα σχόλια των άλλων χρηστών η Ελενα απάντησε ότι «τα έκανα φευγαλέα, διότι δεν το θεωρούσα σημαντικό».

«Κάπως να δικαιωθεί»!

Μολονότι η αγωγή του βουλευτή της ΝΔ της κοινοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, «επειδή ήμουν πολύ φοβισμένη και δεν ήξερα πώς να το αντιμετωπίσω, αποφάσισα να μην το πω σε κανέναν πέρα από τους γονείς μου και από τα άτομα που ήταν στον εργασιακό μου χώρο, επειδή η αγωγή μού κοινοποιήθηκε στη δουλειά». Το πρώτο πράγμα που έκανε τότε η Ελενα ήταν να διαγράψει τη φωτογραφία και να επικοινωνήσει με τον δικηγόρο του κ. Μπογδάνου Δημήτρη Αναστασόπουλο: «Του είπα ότι βγάζω 550 ευρώ και συντηρούμαι μόνη, επειδή οι γονείς μου είναι άνεργοι εδώ και χρόνια, άρα δεν θα μπορούσα να στηρίξω οικονομικά τη δίκη. Δεν άλλαξε όμως τίποτε. Η απάντηση που μου δόθηκε ήταν ότι “δεν μας ενδιαφέρει, ο κ. Μπογδάνος έχει δεχτεί πολύ μεγάλο bullying, οπότε πρέπει κάπως να δικαιωθεί”».

«Ακόμη φοβάμαι, προφανώς, αλλά δεν είχα άλλη επιλογή από το να δημοσιοποιήσω ό,τι συνέβη. Δεν έχω κάποια επιρροή και απέναντί μου είναι ένας άνθρωπος που είναι βουλευτής, με χιλιάδες ακολούθους στα social media και με ραδιοφωνική εκπομπή. Το να στοχοποιηθώ από έναν τέτοιο άνθρωπο, που μπορεί να σε καταστρέψει ανά πάσα στιγμή –αν κοινοποιήσει το προφίλ μου μπορεί να δεχτώ άπειρα μηνύματα από ανθρώπους που τον στηρίζουν–, είναι ζημιογόνο για εμένα. Εχω μηδενική επιρροή. Είμαι μια απλή κοπέλα, με μια δουλίτσα, που μένει μόνη της» επισημαίνει.

«Είναι εξοργιστικό ότι ένας βουλευτής κάνει αγωγή και ζητάει χρηματική αποζημίωση» δήλωσε στο Documento η δικηγόρος της 25άχρονης Γεωργία Χριστοδουλάκη. «Η Ελενα δεν έκανε ποτέ κανένα απρεπές σχόλιο κατά του συγκεκριμένου ανθρώπου. Επιπλέον, την επέδωσε στον χώρο εργασίας της, άρα ήξερε ότι μπορεί να τη διασύρει στους συνεργάτες και τους εργοδότες της. Και φυσικά δεν υπήρξε καμία πρόκληση σε ενέργεια βίας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter