Μπορεί ένας μαραθώνιος να σας κάνει πιο κοντό;

Μπορεί ένας μαραθώνιος να σας κάνει πιο κοντό;

Ναι, η εκτέλεση μαραθωνίου μπορεί να σας κάνει προσωρινά πιο κοντό! Για την ακρίβεια, το τρέξιμο για μόλις 30 λεπτά σε μέτρια ένταση μπορεί να μειώσει το ύψος σας. Γιατί;

Η αιτία είναι οι δίσκοι στη σπονδυλική σας στήλη. Υπάρχουν 23 και ο καθένας χωρίζει τους σπονδύλους και ταυτόχρονα επιτρέπει την κίνηση, απορροφώντας το σοκ και συγκρατεί τους σπονδύλους μαζί.

Μεταξύ άλλων, οι δίσκοι αποτελούνται από νερό και όταν οι δίσκοι συμπιέζονται λόγω της πίεσης, διαρρέουν νερό μέσω των τοιχωμάτων τους. Το αποτέλεσμα είναι μια μικρή απώλεια ύψους και όγκου των δίσκων και συνεπώς μια μικρή αλλαγή στο συνολικό σας ύψος, καθώς οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι αποτελούν το ένα τρίτο του ύψους της σπονδυλικής σας στήλης.

Παρόλο που το ύψος της σπονδυλικής στήλης όλων μειώνεται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, η ταχύτητα και το βάρος που πέφτει στο σύστημα όταν τρέχουμε επιταχύνει τον ρυθμό συρρίκνωσης, επειδή οι δίσκοι συμπιέζονται πολύ περισσότερο.

Πόσο μπορεί να… κοντύνουμε

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medicine and Science in Sports and Exercise διαπίστωσε ότι το τρέξιμο για 30 λεπτά σε μέτρια ένταση μειώνει το ύψος του δίσκου κατά περίπου 6,3 τοις εκατό. Κάθε δίσκος στην κάτω σπονδυλική στήλη έχει πάχος περίπου 7 έως 10 χιλιοστά, οπότε αν υποθέσουμε ότι κάθε δίσκος ήταν τόσο παχύς (μια γενναιόδωρη υπόθεση, καθώς οι κανονικοί δίσκοι φτάνουν τόσο μικρά όσο τρία χιλιοστά ψηλότερα) που είναι μέγιστο περίπου 10 έως 15 χιλιοστά μακριά το ύψος σας μετά από μισή ώρα τζόκινγκ.

Πολλαπλασιάστε την απώλεια με τα χιλιόμετρα και το χρόνο που χρειάζεται ένας μαραθώνιος και θα δείτε ότι τερματίζοντας μπορεί να είστε και ένα πόντο πιο κοντός, έστω και προσωρινά!

Πηγή: Runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter